Όραμα
ΟΡΑΜΑ
To EU-CONEXUS - το μοναδικό ευρωπαϊκό διακρατικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας, θα είναι σε θέση να καλύψει την ανάπτυξη της ευφυούς αειφόρου διαχείρισης της αστικής παράκτιας ζώνης από παγκόσμια άποψη, μέσω διεπιστημονικών προσεγγίσεων, επαγγελματικής κατάρτισης, καινοτόμων και επαγγελματικών μεθόδων εκπαίδευσης και έρευνας και εκτεταμένων παροχών υπηρεσιών στον τομέα της μπλε ανάπτυξης.
Θα παρέχει τα εργαλεία και τα μέσα για την προώθηση της πληρότητας και της ποιότητας της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας σε αυτόν τον τομέα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα θα βασιστεί στη μακρόχρονη εμπειρογνωμοσύνη των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων καθώς και στη δεσπόζουσα θέση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών στον τομέα της «μπλε οικονομίας».
Στόχοι για το 2022
- Παροχή κοινών ευρωπαϊκών πτυχίων και κοινών ευρωπαϊκών διπλωμάτων.
- 50% κινητικότητα φοιτητών και ακαδημαϊκού προσωπικού.
- Ευρωπαϊκή πανεπιστημιούπολη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που βασίζεται σε μια ολοένα στενότερη ακαδημαϊκή και διοικητική ένταξη.
- Ενσωμάτωση προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων που θα συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία.
- Ενσωμάτωση διεπιστημονικών, πολύγλωσσων και καινοτόμων προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.
- Να φέρει πιο κοντά την εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις.
- Να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και έρευνα στον τομέα της ευφυούς αειφόρου διαχείρισης της αστικής παράκτιας ζώνης, με προοπτική επέκτασης πέρα από το μέγεθος της ιδρυτικής κοινοπραξίας.
Θεματική εστίαση
Το EU ‐ CONEXUS επέλεξε να επικεντρωθεί στις αστικές και ημι-αστικές ακτές, διότι είναι όλο και πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές και πολύ σημαντικές για το εμπόριο, την υδατοκαλλιέργεια και την αλιεία, την ενέργεια, τον τουρισμό. Ταυτόχρονα, αυτές οι ακτές είναι οι πιο ευάλωτες περιοχές όσον αφορά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην προώθηση της «μπλε οικονομίας» και της «μπλε ανάπτυξης». Χρειάζεται όμως μια νέα προσέγγιση όσον αφορά την οργάνωση μελετών και ερευνών προκειμένου να αντικατοπτρίζεται η πολυπλοκότητα των προβλημάτων και των ευκαιριών που αντιμετωπίζουν τα αστικά παράκτια περιβάλλοντα.