ΚΡΗΤΗ 2018: Hράκλειο - Χανιά
ΕΚΔΡΟΜΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ 8ΟΥ ΕΞΑΝΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 2018
Συνοπτική Παρουσίαση
Στα πλαίσια της εκπαίδευσης των φοιτητών του Τμήματος Βιοτεχνολογίας για το 2018 διοργανώθηκε εκδρομή με σκοπό την επίσκεψη και ξενάγηση σε ερευνητικές και εκπαιδευτικές υποδομές της Κρήτης, που έχουν επιτυχώς αναπτυχθεί και διεθνώς αναγνωριστεί και σχετίζονται με το αντικείμενο της Βιοτεχνολογίας. Το πρόγραμμα της εκδρομής ήταν ως εξής:
Κυριακή 6/5/2018. Αναχώρηση με πλοίο από το Πειραιά και προορισμό το Ηράκλειο.
Δευτέρα 7-5-2018. Άφιξη στο λιμάνι του Ηρακλείου και πρωινό στην πλατεία των Λεόντων. Ακολουθεί επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού. Το μινωικό ανάκτορο είναι ο κύριος επισκέψιμος χώρος της Κνωσσού, σημαντικής πόλης κατά την αρχαιότητα, με συνεχή ζωή από τα νεολιθικά χρόνια έως τον 5ο αιώνα. Κατά την παράδοση, υπήρξε η έδρα του σοφού βασιλιά Μίνωα
Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε 1. Το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο (http://www.biology.uoc.gr/) και 2. Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (https://www.forth.gr/index.php?l=g), για ενημέρωση σχετικά με το ερευνητικό έργο και τα μεταπτυχιακά προγράμματα τους, που είναι ανοικτά προς τους φοιτητές. Ακολούθως επισκεφτήκαμε το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών στο Ηράκλειο (www.hcmr.gr), σημαντικό για τη καταγραφή και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην Ανατολική Μεσόγειου, στη προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και στην ανάπτυξη σύγχρονων τεχνικών ιχθυοκαλλιέργειας. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο Ενυδρείο, γευματίσαμε στο εστιατόριο του ενυδρείου και αναχωρήσαμε για τα Χανιά, όπου και διανυκτερεύσαμε.
Τρίτη 8/5/2018. Επισκεφτήκαμε τη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά (www.enveng.tuc.gr). Οι δράσεις τους σχετίζονται με τη ποιοτική ανάλυση των υδάτινων πόρων, τη μελέτη των μικροοργανισμών που αποδομούν πετρελαιοκηλίδες στη θάλασσα κλπ. Στη συνέχεια πήγαμε στο Μεσογειακό Αγρονομικό ινστιτούτο Χανίων (www.maich.gr), που αποτελεί διεθνή πόλο εκπαίδευσης, προσελκύοντας φοιτητές που προέρχονται από χώρες της λεκάνης της Μεσογείου και της Βαλκανικής Χερσονήσου για εκπόνηση Μεταπτυχιακών Τετάρτη 9/5/2018. Επισκεφτήκαμε το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου στα Χανιά (www.nagref-cha.gr). Είναι γνωστό κυρίως για τη διάδοση της καλλιέργειας υποτροπικών ειδών στην Κρήτη όπως το αβοκάντο και το μάνγκο, τη προστασία των ποικιλιών ελιάς, τη φυτοπροστασία καλλιεργειών στην Κρήτη. Στη συνέχεια πήγαμε στο Παραδοσιακό Οινοποιείο Πνευματικάκη στο Δραπανιά Κισσάμου στα Χανιά (www.pnevmatikakis.com.gr). Ενα παραδοσιακό οινοποιείο που παράγει κρασί από τη καλλιέργεια παραδοσιακών τοπικών Κρητικών ποικιλιών.
Το βράδυ αναχωρήσαμε από τη Σούδα και το πρωί της Πέμπτης 10/5/2018 φτάσαμε στο λιμάνι του Πειραιά.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την εκδρομή στο συνημμένο κείμενο της φοιτήτριας 8ου εξαμήνου Ανθής Χατζημπίνου.
Η Συνοδός
Αννα Κούρτη, Καθηγήτρια
Τμήμα Βιοτεχνολογίας ΓΠΑ