ΚΡΗΤΗ 2015: Ηράκλειο - Χανιά

Ημερομηνία: 
Κυριακή 17 Μάιος 2015 έως Πέμπτη 21 Μάιος 2015

Τμήμα Βιοτεχνολογίας - Εκπαιδευτική Εκδρομή στην Κρήτη Μάιος 2015

 

Συνοπτική Παρουσίαση

Στα πλαίσια της εκπαίδευσης των φοιτητών του Τμήματος Βιοτεχνολογίας για το 2015 διοργανώθηκε εκπαιδευτική εκδρομή με σκοπό την επίσκεψη και ξενάγηση σε ερευνητικές και εκπαιδευτικές υποδομές της Κρήτης που έχουν επιτυχώς αναπτυχθεί και διεθνώς αναγνωριστεί, οι οποίες σχετίζονται με το αντικείμενο της Βιοτεχνολογίας και τις Γεωπονικές Επιστήμες. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επισκέψεις στα ιδρύματα/κέντρα που κατά σειρά ακολουθούν:

  • Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας στο Ηράκλειο (www.ite.gr). Η ιστορία του Ινστιτούτου ξεκινά από τη δεκαετία του 1980 και σήμερα αποτελεί ένα κέντρο διεθνούς αριστείας. Ερευνητές του Ινστιτούτου παρουσίασαν τις ερευνητικές δράσεις και τα μοντέλα των οργανισμών που αποτελούν βιολογικό υλικό όπως ο νηματώδης σκώληκας Caenorhabditis elegans, η ζύμη, το ποντίκι, δίπτερα, κολεόπτερα, τετράνυχος, κ.α. Οι φοιτητές ξεναγήθηκαν στους εργαστηριακούς χώρους και στις αίθουσες τεχνολογικής υποδομής
  • Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών στο Ηράκλειο (www.hcmr.gr). Η παρουσίαση του Κέντρου είναι σημαντική για τη καταγραφή και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην Ανατολική Μεσόγειου, στη προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και στην ανάπτυξη σύγχρονων τεχνικών ιχθυοκαλλιέργειας. Οι φοιτητές ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια Γενετικής και ιχθυοκαλλιεργειών. Η επίσκεψη στο Κέντρο ολοκληρώθηκε με τη ξενάγηση από ειδικό Θαλάσσιο Βιολόγο στο ενυδρείο Cretaquarium (www.cretaquarium.gr). Το συγκεκριμένο ενυδρείο αποτελεί σημαντικό κέντρο προβολής των θαλάσσιων ειδών που ζουν στη Μεσόγειο που αποτελούν αντικείμενο μελέτης
  • Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά (www.enveng.tuc.gr). Οι δράσεις της σχολής μεταξύ άλλων σχετίζονται με τη ποιοτική ανάλυση των υδάτινων πόρων, την εξυγίανση του εδάφους από βαρέα μέταλλα και οργανικούς ρύπους, τη μελέτη των μικροοργανισμών που αποδομούν πετρελαιοκηλίδες στη θάλασσα και στην ανάπτυξη μοντέλων για την πρόβλεψη τσουνάμι. Οι φοιτητές ξεναγήθηκαν στα αντίστοιχα εργαστήρια που διατηρούν στενές συνεργασίες με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης όπως οι Δήμοι και η Περιφέρεια του Νησιού.
  • Μεσογειακό Αγρονομικό ινστιτούτο Χανίων (www.maich.gr). Το Ινστιτούτο αποτελεί διεθνή πόλο εκπαίδευσης προσελκύοντας φοιτητές που προέρχονται από χώρες της λεκάνης της Μεσογείου και της Βαλκανικής Χερσονήσου για εκπόνηση Μεταπτυχιακών Σπουδών (Master in Science και πρόσφατα Doctor of Philosophy). Οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων του Ινστιτούτου παρουσίασαν συνοπτικά τα προγράμματα σπουδών, την οργάνωση του Ινστιτούτου, τις δραστηριότητες που συνδέονται με δράσεις της τοπικής κοινωνίας όπως ο τουρισμός και η διοργάνωση διεθνούς επιπέδου επιστημονικών συνεδρίων. Οι φοιτητές ξεναγήθηκαν στις θερμοκηπιακές και υδροπονικές εγκαταστάσεις και στα εργαστήρια όπου παρουσιάστηκαν οι ερευνητικές δράσεις.
  •  Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου στα Χανιά (www.nagref-cha.gr). Οι φοιτητές επισκέφθηκαν τα εργαστήρια του Ινστιτούτου όπου έγινε προβολή του έργου των ερευνητών και του προσωπικού. Το Ινστιτούτο είναι γνωστό κυρίως για τη διάδοση της καλλιέργειας υποτροπικών ειδών στην Κρήτη όπως το αβοκάντο και το μάνγκο, τη προστασία των ποικιλιών ελιάς, τη φυτοπροστασία καλλιεργειών στην Κρήτη και την ανάπτυξη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών με υδροπονικές τεχνικές. Σημαντική αναμένεται να είναι η συνεισφορά του Ινστιτούτου για τη καταπολέμηση της νοθείας στο ελαιόλαδο και στη πιστοποίηση ποιότητας αφού οι απαραίτητες τεχνικές βρίσκονται στο τελικό στάδιο διαπίστευσης.
  • Παραδοσιακό Οινοποιείο Πνευματικάκη στο Δραπανιά Κισσάμου στα Χανιά (www.pnevmatikakis.com.gr). Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη σε ένα παραδοσιακό οινοποιείο που παράγει κρασί από τη καλλιέργεια παραδοσιακών τοπικών Κρητικών ποικιλιών. Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο κελάρι όπου σε δρύινα βαρέλια γίνεται παλαίωση του κρασιού διάρκειας από ένα έως τρία χρόνια, στο χώρο όπου γίνεται η σύνθλιψη της ρώγας του αμπελιού μετά τη συγκομιδή, η έναρξη της ζύμωσης για την απόκτηση χρώματος, η ολοκλήρωση της ζύμωσης σε ανοξείδωτες δεξαμενές, η εμφιάλωση, η συσκευασία και η αποθήκευση του τελικού προϊόντος. Στον όροφο που στεγάζει το μουσείο του οινοποιείου με τοιχογραφίες και φωτογραφίες που παρουσιάζουν τα στάδια της καλλιέργειας του αμπελιού οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν προϊόντα του οινοποιού όπως ξηρά ή γλυκά κρασιά με χρώμα λευκό, ροζέ ή κόκκινο, τσικουδιά, ρακόμελο και πετιμέζι.   

Με την ευκαιρία επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε εκείνους που αποτελεσματικά, ταχύτατα και με ενθουσιασμό συνέβαλαν στην επιτυχημένη διοργάνωση της εξωπανεπιστημιακής αυτής εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, ευχαριστούμε τους φοιτητές 8ου εξαμήνου και το διδακτικό προσωπικό του Τμήματος Βιοτεχνολογίας και τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου συμπεριλαμβανομένων του λογιστηρίου, της εταιρείας διαχείρισης της περιουσίας του ΓΠΑ και ιδιαίτερα τις πρυτανικές αρχές.

Ο Συνοδός
Σταμάτης Ρήγας, Επικ. Καθηγητής
Τμήμα Βιοτεχνολογίας ΓΠΑ