Παρουσίαση της πρώτης Ελληνικής ποικιλίας ρίγανης από όλα τα φαρμακευτικά αρωματικά φυτά ‘Αρέθουσα’ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ινστιτούτο για τη ‘Μελέτη και Προώθηση των Φαρμακευτικών Αρωματικών Φυτών (Ιν. ΦΑΦ)’ και το Γραφείο Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας και Μεταφοράς Τεχνολογίας ΕΛΚΕ ΓΠΑ "InnovinAgri" διοργάνωσαν την Πέμπτη 10/4/2025 ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών και παρουσιάστηκε η πρώτη Ελληνική Ποικιλία Ρίγανης από όλα τα ΦΑΦ ‘Αρέθουσα’.
Η Αρέθουσα είναι προϊόν έρευνας του Ιν.ΦΑΦ με στόχο, την εμπορική της αναπαραγωγή μέσω της συνεκμετάλλευσής της από το ΓΠΑ και την Εταιρεία BIOMA- Βιολογικό Φυτώριο.
Σκοπός της ημερίδας ήταν η προβολή της συνεκμετάλλευσης της ποικιλίας από το ΓΠΑ και το ΒΙΟΜΑ, στο πλαίσιο της διεύρυνσης της ερευνητικής δραστηριότητας, της παραγόμενης γνώσης και της καινοτομίας από το Ιν.ΦΑΦ με την πρωτογενή παραγωγή και την αγορά.
Την Ημερίδα που διεξήχθη με υβριδικό τρόπο, με φυσική παρουσία στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης του Γ.Π.Α. και διαδικτυακά, παρακολούθησαν φορείς, του Δημόσιου Τομέα, της Ακαδημαϊκής κοινότητας ( Καθηγητές και Ερευνητές), μέλη του Ιδιωτικού τομέα ( Οργανισμοί και Εταιρείες) με επιστημονική και επιχειρηματική δραστηριότητα σχετιζόμενη με τον τομέα των ΦΑΦ καθώς και προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν,
- στον τρόπο που εντοπίστηκε η Αρέθουσα, αξιολογήθηκε, διατηρείται και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της,
- στην σημασία της εγγραφής της ποικιλίας στον Εθνικό Κατάλογο Καλλιεργούμενων Φυτών του ΥΠ.ΑΑ.Τ και στην διαδικασία της απόκτησης Διανοητικής Ιδιοκτησίας από το κοινοτικό γραφείο του CPVO
- στους στόχους και στους κανόνες της συνεκμετάλλευσης από το ΓΠΑ και το BIOMA – Βιολογικό Φυτώριο.
Κατά τη διάρκεια της Στρογγυλής Τράπεζας, πραγματοποιήθηκαν τοποθετήσεις και συζήτηση για τις προοπτικές της Αρέθουσας και άλλων ΦΑΦ στην ελληνική επιχειρηματικότητα από τους παρακάτω φορείς:
- Διαχειριστική επιτροπή στρατηγικού σχεδίου ΥΠΑΑΤ
- Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ)
- ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
- Συνεργατικός Σχηματισμός Καινοτομίας (Agri Diver Cluster)
- ΘΕΣγη – Αγροτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλίας
- ΑΣΚΑΦΕΦΑ - Εταιρεία παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίου ΦΑΦ
- Εl Greco- Εταιρεία Επεξεργασίας Εμπορίας Καρυκευμάτων
- Symbeeosis, Βιολογικά Ελληνικά Προϊόντα
Την εκδήλωση τίμησαν με τις παρουσίες τους, οι Πρυτανικές Αρχές, ο Γ. Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Κ. Μπαγινέτας, ο Διευθυντής της Διαχειριστικής Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδίου ΥΠΑΑΤ κ. Ν. Μανέτας, ο Γ. Διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), η Επιτροπή Ερευνών του Γ.Π.Α.
Σημαντική ήταν η συμμετοχή των Καθηγητών του ΓΠΑ και μελών του Συντονιστικού Συμβουλίου του Ιν.ΦΑΦ, Γ. Οικονόμου Καθηγήτρια Γεωργίας, Π. Ταραντίλη Καθηγητή Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης Φυσικών Προϊόντων και Κ. Τσιμπούκα Καθηγητή της Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Εκμεταλλεύσεων.
Θερμές ευχαριστίες, εκ μέρους του Δ.Σ. του Ιν.ΦΑΦ., στις Πρυτανικές Αρχές του Γ.Π.Α., στην Επιτροπή Ερευνών- ΕΛΚΕ και στο Γραφείο Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας και Μεταφοράς Τεχνολογίας “InnovinAgri” για την υποστήριξη τους στην υλοποίηση της ημερίδας και στις έως τώρα δράσεις του Ιν.ΦΑΦ.
Επίσης, εκφράζονται ειλικρινείς ευχαριστήριες στο τμήμα Δικτύων-Διαδικτύου και στον ΕΛΚΕ του Γ.Π.Α. για την υλοποίηση της ημερίδας καθώς και σε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας του Γ.Π.Α, στους Εκπροσώπους Συνεταιρισμών και Φορέων και στους Φοιτητές μας, για το ενδιαφέρον που έδειξαν με την συμμετοχή τους στην ημερίδα είτε διαζώσης είτε διαδικτυακά.