Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετέχει στο «Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων» με την Ερευνητική Μονάδα GIS και Ε.Υ τον Καθ. κ. Δ. Καλύβα
Υπογράφτηκαν στις 14 Νοεμβρίου 2024 στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι συμβάσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και πέντε κοινοπραξιών, στα πλαίσια του «Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων» όπου η Ερευνητική Μονάδα GIS του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχει στην ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών για τον αγροτικό τομέα μαζί με τις εταιρείες: Agroapps PC, Space Hellas, TotalView, EOFARM, Cloud Signals. Η Ελλάδα αποκτά Κυβερνητικό Space Hub καθώς και υπηρεσίες και προϊόντα για τις ανάγκες κρίσιμων τομέων του Δημοσίου.
Η υπογραφή έγινε παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, του Υφυπουργού Κωνσταντίνου Κυρανάκη, καθώς και του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Κωνσταντίνου Καράντζαλου. Εκ μέρους του ESA τις συμφωνίες υπέγραψε ο Επικεφαλής του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων Παρατήρησης της Γης, Svein-Jarle Lokas.
Οι συμβάσεις που υπογράφηκαν περιλαμβάνουν μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία ανάπτυξης γεωπληροφοριακού συστήματος γεωχωρικών υπηρεσιών, σχεδιασμένη για να καλύψει τις εθνικές ανάγκες του δημόσιου τομέα της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός Κυβερνητικού Κόμβου (Space Hub) για την επεξεργασία και διάθεση δορυφορικών δεδομένων, όπως και μια σειρά από εξειδικευμένες υπηρεσίες και προϊόντα σε πέντε διαφορετικούς τομείς: της γεωργίας, των δασών, των υδάτων, της γης και της ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιούνται θερμικά, οπτικά και SAR δεδομένα από τους Μικροδορυφόρους (που θα εκτοξευθούν στα πλαίσια των έργων του Άξονα 1 και 2) για τη χάραξη αποτελεσματικότερων πολιτικών στους προαναφερόμενους τομείς, ενώ θα αξιοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση και δεδομένα από ευρωπαϊκές και διεθνείς δορυφορικές αποστολές.
Ο προϋπολογισμός του Άξονα 3 που καλύπτει τις συμβάσεις που υπογράφηκαν είναι 17 εκατ. ευρώ. Χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και υλοποιείται σε συνεργασία με τον ESA. Με τη συγκεκριμένη επένδυση, η Ελλάδα καθίσταται πιο ισχυρή στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας και των εφαρμογών που αφορούν στην πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση κρίσεων. Θα παρέχονται αξιόπιστες υπηρεσίες τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα για την υποστήριξη λήψης αποφάσεων, τη διαχείριση πόρων και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετέχει στην ανάπτυξη γεωχωρικών υπηρεσιών για τη γεωργία με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Διονύσιο Καλύβα. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν την ακριβή χαρτογράφηση των τύπων καλλιεργειών, την εκτίμηση της υγρασίας εδάφους και την παρακολούθηση της ανάπτυξης των καλλιεργειών. Οι πληροφορίες αυτές θα στηρίζουν τη γεωργική διαχείριση, συμβάλλοντας σε προβλέψεις απόδοσης καλλιεργειών και στη διαχείριση αρδευτικών συστημάτων. Έτσι, µε την εφαρμογή μοντέλων επεξεργασίας των δεδομένων των μικροδορυφόρων, που θα αναπτυχθούν ειδικά ενσωματώνοντας και μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, οι φορείς της γεωργίας θα έχουν την πληρέστερη εικόνα για τη σωστή ανάπτυξη των καλλιεργειών και την καλύτερη διαχείριση της παραγωγής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υλοποίηση του Άξονα 3 του «Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων» πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου από ελληνικές εταιρείες και φορείς, υποστηρίζοντας την εθνική τεχνολογική ικανότητα και ενισχύοντας την αυτόνομη διαχείριση κρίσιμων πληροφοριών.
ESA - Η ESA υπογράφει συμβάσεις για την ανάπτυξη των ικανοτήτων γεωπαρατήρησης της Ελλάδας