Συμμετοχή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στις εκδηλώσεις της Εβδομάδας Θαλάσσιας, Παράκτιας και Αστικής Βιωσιμότητας του EU-CONEXUS στη Βαλένθια Ισπανίας
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συμμετοχή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στις εκδηλώσεις της Εβδομάδας Θαλάσσιας, Παράκτιας και Αστικής Βιωσιμότητας του EU-CONEXUS στη Βαλένθια Ισπανίας
Κατά το διάστημα 8 - 12 Ιουλίου 2024, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετείχε στις εκδηλώσεις της Εβδομάδας Θαλάσσιας, Παράκτιας και Αστικής Βιωσιμότητας, που διοργανώθηκαν από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Βαλένθια στην Ισπανία και τη Συμμαχίας Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EU-CONEXUS για την Ευφυή Αστική Παράκτια Βιωσιμότητα (Smart Urban Coastal Sustainability). Η Βαλένθια, η Πράσινη Πρωτεύουσα της ΕΕ 2024 για την Αειφορία επιλέχθηκε για αυτήν την εβδομάδα που περιελάμβανε διάφορες εκδηλώσεις στις οποίες φιλοξενήθηκαν 450 συμμετέχοντες από όλη τη Συμμαχία και άλλους εταίρους για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση πιεστικών προκλήσεων σε θαλάσσια, παράκτια και αστικά περιβάλλοντα.
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γ.Π.Α.) εκπροσώπησαν ο Πρύτανης κ. Σπυρίδων Κίντζιος, Καθηγητής, η Αντιπρύτανις Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Διεθνοποίησης και Φοιτητικής Μέριμνας κ. Ελένη Μήλιου, Καθηγήτρια, ο κ. Εμμανουήλ Μαλανδράκης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, η κ. Σοφία Μαυρίκου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Βιοτεχνολογίας και ο κ. Χρήστος Βατίστας, Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής.
Η Συμμαχία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EU-CONEXUS ανέκαθεν τόνιζε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων, βιομηχανίας και δημόσιων ιδρυμάτων και την ευθύνη για τη διεξαγωγή ακαδημαϊκών και ερευνητικών δραστηριοτήτων για την ανταπόκριση στις προκλήσεις των παράκτιων πόλεων μας. Κατά την Εβδομάδα Θαλάσσιας, Παράκτιας και Αστικής Βιωσιμότητας, οι εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα ήταν οι ακόλουθες:
1) Παρουσιάσεις των μεταπτυχιακών διατριβών των φοιτητών της 1ης σειράς του Κοινού Διεθνούς Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Θαλάσσια Βιοτεχνολογία που υλοποιείται από τη Συμμαχία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EU-CONEXUS
Ενώπιον τριμελών εξεταστικών επιτροπών, που απαρτίζονταν από καθηγητές που προέρχονταν από όλα τα Πανεπιστήμια της Συμμαχίας, πραγματοποιήθηκαν οι παρουσιάσεις των μεταπτυχιακών φοιτητών της 1ης σειράς του Κοινού Διεθνούς Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Θαλάσσια Βιοτεχνολογία κατά το διάστημα 8 και 9 Ιουλίου 2024.
Ανταποκρινόμενο στις πραγματικές ανάγκες του τομέα της Θαλάσσιας Βιοτεχνολογίας, το EU-CONEXUS Κοινό Διεθνές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, στοχεύει στην ανάδειξη της συνεργασίας και της συνέργειας μεταξύ των συνεργαζόμενων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, της βιομηχανίας και των ερευνητικών ινστιτούτων. Το Κοινό αυτό Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως Erasmus Mundus Joint Master Degree.
2) Συνεδρία Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών του Κοινού Διεθνούς Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Θαλάσσια Βιοτεχνολογία
Στις 10 Ιουλίου 2024, η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών του Κοινού Διεθνούς Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Θαλάσσια Βιοτεχνολογία συνεδρίασε με σκοπό την αξιολόγηση της προόδου και το σχεδιασμό των μελλοντικών δράσεων αυτού του Προγράμματος ERASMUS MUNDUS. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εκπροσώπησαν η κ. Ελένη Μήλιου, Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος στο Γ.Π.Α. και ο κ. Εμμανουήλ Μαλανδράκης, εκπρόσωπος του Γ.Π.Α. στην Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών.
Στο πλαίσιο ισχυροποίησης των δεσμών φιλίας μεταξύ των μελών του Προγράμματος, πραγματοποιήθηκε προετοιμασία γεύματος εργασίας με το παραδοσιακό έδεσμα της περιοχής, “Paella de Valencia”. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες μικτών εθνικοτήτων και κάθε ομάδα προετοίμασε την “παέγια” της. Όλη η διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε πολύ φιλικό κλίμα, σε αγροικία της ευρύτερης περιοχής της Βαλένθια.
3) Συνεδρία του Συμβουλίου Πρυτανικών Αρχών (Governing Board)
Στις 10 Ιουλίου 2024, πραγματοποιήθηκε επίσης η συνεδρία του Συμβουλίου Πρυτανικών Αρχών, στην οποία συμμετείχαν οι Πρυτάνεις των 9 Πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας EU-CONEXUS. Κύρια θέματα της συνάντησης αποτέλεσαν η κοινή μακροπρόθεσμη στρατηγική της Συμμαχίας και το μελλοντικό όραμα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου. Επιπλέον, οι Πρυτάνεις ξεναγήθηκαν στο δημαρχείο της Βαλένθια. Η Δήμαρχος κ. María José Catalá στον χαιρετισμό της τόνισε την αφοσίωση της Βαλένθια στην περιβαλλοντική διαχείριση και τη σημασία της εκδήλωσης για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας. Σημείωσε ότι είναι τιμή που επιλέχθηκε η Βαλένθια από τη Συμμαχία EU-CONEXUS για τις ημέρες πανεπιστημιακής συνεργασίας με σκοπό τη βιωσιμότητα σε παράκτιες πόλεις και λιμάνια.
4) Ακαδημία των Ηγετών της Γαλάζιας Ανάπτυξης (Blue Growth Leaders’ Academy)
Η «Ακαδημία των Ηγετών της Γαλάζιας Ανάπτυξης» αποτελεί μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στη μεταφορά της τεχνογνωσίας της ακαδημίας στη βιομηχανία και στους επικεφαλής λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων στους λιμένες και στη βιομηχανία της αστικής ανάπτυξης. Ο απώτερος στόχος της εν λόγω Ακαδημίας είναι η εκπαίδευση επαγγελματιών στον τομέα της αειφόρου αστικής παράκτιας ανάπτυξης με ιδιαίτερη έμφαση στα λιμάνια και στις περιοχές που βρίσκονται γύρω από αυτά. Ύστερα από την παρακολούθηση ενός τρίμηνου ακαδημαϊκού διαδικτυακού προγράμματος για τις πτυχές της Γαλάζιας Ανάπτυξης και των Έξυπνων Πόλεων, 23 συμμετέχοντες ταξίδεψαν από 8 διαφορετικές χώρες στην πόλη της Βαλένθια κατά το διάστημα 9 έως 11 Ιουλίου 2024 για το τελικό στάδιο του προγράμματος. Το αποκορύφωμα της συνάντησης, ήταν η επίσκεψη στο λιμάνι της Βαλένθια, όπου η συμμετοχή σε ένα διαδραστικό εργαστήριο τους προσέφερε την ευκαιρία να αντιληφθούν ολιστικά τις προκλήσεις που συμπεριλαμβάνει η διαχείριση και η βιωσιμότητα ενός λιμανιού υπό το πρίσμα της ανάπτυξης μιας πόλης. Το διαδραστικό αυτό εργαστήριο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις Λιμενικές Αρχές (Port Authorities) και το Ίδρυμα Λιμένα της Βαλένθια (Foundation of Valencia Port). Στο πλαίσιο της Ακαδημίας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εκπροσωπήθηκε από τους κ. Σοφία Μαυρίκου και κ. Χρήστο Βατίστα, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία του εκπροσώπου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) κυρίου Ελευθέριου Παπακωνσταντίνου, ειδικού σε θέματα Marketing & Quality Control, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Φαίνεται πως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει πλέον δημιουργήσει στρατηγικούς δεσμούς με ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου και εδραιώνει δυναμικά την παρουσία του στη Συμμαχία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EU-CONEXUS. Από πλευράς ενδιαφερόμενων φορέων, ιδιαίτερα ενεργή ήταν η συμμετοχή της κυρίας Αγγελίνας Ξυδερού Μαλεφάκη, ιδρυτικού μέλους της εταιρίας τεχνοβλαστού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ce.B.Tec. IKE. Όλοι οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το διαδραστικό εργαστήριο στη Βαλένθια και δήλωσαν πως θα επιθυμούσαν τη συνέχιση του προγράμματος στο άμεσο μέλλον.
5) Διεθνές Συμπόσιο στη Θαλάσσια Επιστήμη (International Symposium on Marine Science)
Οι τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στις θαλάσσιες επιστήμες συζητήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Veles e Vents, σε μια εκδήλωση διοργανωμένη από 6 Ισπανικά Πανεπιστήμια με σχετικά προγράμματα σπουδών, η οποία προσέλκυσε περισσότερους από 300 ερευνητές από την Ευρώπη, την Ασία, και την Αμερική. Φοιτητές του EU-CONEXUS Κοινού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Θαλάσσια Βιοτεχνολογία παρουσίασαν αποτελέσματα από τις διετείς ερευνητικές μελέτες που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών τους και μεταξύ άλλων ερευνητών, τόνισαν την σημασία της επιστημονικής έρευνας στην ανάπτυξη μέτρων διασφάλισης της βιωσιμότητας των παράκτιων περιοχών.
6) Ημέρα Γαλάζιας Καινοτομίας (Blue Innovation Day)
Καθώς το ενδιαφέρον για την γαλάζια βιοτεχνολογία αυξάνεται παγκοσμίως, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει μια εκδήλωση δικτύωσης για φοιτητές, ερευνητές και ενδιαφερόμενους φορείς, αφοσιωμένη στο συγκεκριμένο τομέα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουλίου 2024 ξεκινώντας με έναν εναρκτήριο χαιρετισμό από τη Διευθύντρια Διεθνοποίησης και Επιχειρηματικότητας του Δήμου της Βαλένθια, Ester Olivas. Στη συνέχεια ο Διευθυντής της εταιρείας BioVal, Jesus Agüero, τόνισε τον ρόλο της καινοτομίας στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, οι απόφοιτοι του EU-CONEXUS Κοινού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Θαλάσσια Βιοτεχνολογία είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με έμπειρους ερευνητές με σκοπό να τους δοθούν κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την έρευνα και τη μετέπειτα καριέρα τους. Το καλύτερο φοιτητικό πόστερ τιμήθηκε με βραβείο, ώστε να αναδειχθεί η καινοτόμος συνεισφορά των νεαρών ερευνητών.
Η Εβδομάδα Θαλάσσιας, Παράκτιας και Αστικής Αειφορίας στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, αναδεικνύοντας την κρίσιμη σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας και της καινοτόμου σκέψης στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προκλήσεων. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποτελώντας ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EU-CONEXUS, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις εκδηλώσεις της εβδομάδας, συνεισφέροντας με την τεχνογνωσία του σε συζητήσεις για την ανάπτυξη αποτελεσματικών λύσεων για τις θαλάσσιες, παράκτιες και αστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις.