Σημαντικές δράσεις για την ενίσχυση του Οινοτουρισμού στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ημερομηνία: 
Τρίτη 28 Μάιος 2024

Την Τρίτη 14 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οινοτουρισμού στο Αμφιθέατρο Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης «Αλέξανδρος Πουλοβασίλης» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Υπουργός Τουρισμού κ.  Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία είχε και την πρωτοβουλία της σύστασης του Συμβουλίου, μαζί  με την Υφυπουργό κ. Έλενα Ράπτη και την Αναπληρώτρια Περιφερειάρχη Αττικής κ. Χριστίνα Κεφαλογιάννη, παρευρέθηκαν στην εναρκτήρια συνεδρίαση και παρουσία του Προέδρου του Συμβουλίου Οινοτουρισμού και Πρύτανη κ. Σπυρίδωνος Κίντζιου και του Αντιπροέδρου κ. Γιώργου Κοτσερίδη, Καθηγητή Οινολογίας, αναφέρθηκαν εκτενώς στις δράσεις ανάπτυξης του Οινοτουρισμού στην Ελλάδα. Παρόντες από την πλευρά του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διοικητικών Θεμάτων, Δια Βίου Μάθησης και Εξωστρέφειας κ. Εμμανουήλ Φλεμετάκης, Καθηγητής και ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Οικονομικών και Ανάπτυξης κ. Θωμάς Μπαρτζάνας, Καθηγητής.

Κατά το χαιρετισμό της, η Υπουργός αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την προώθηση διαφόρων μορφών τουρισμού και ειδικότερα του οινοτουρισμού και της προβολής του κρασιού με σκοπό την ανάδειξη των περιοχών της Ελλάδας που διαθέτουν αμπελώνες και οινοποιεία. Επίσης, η Υπουργός υπενθύμισε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου με τη σύσταση του Συμβουλίου Οινοτουρισμού το προηγούμενο έτος, αντιλαμβάνεται λόγω της ραγδαίας αναπτυσσόμενης τάσης σε παγκόσμιο επίπεδο για τον οινοτουρισμό, την αναγκαιότητα για την ενίσχυση του ελληνικού κρασιού και επιπλέον δράσεων εξωστρέφειας, καθώς συμβάλλει ενεργά στην βιωσιμότητα των τουριστικών προορισμών της χώρας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οινοτουρισμού και Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδων Κίντζιος αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία μεταξύ Υπουργείου και Πανεπιστημίου σε θέματα σχετικά με τον οινοτουρισμό. Ο Πρύτανης κ. Κίντζιος τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση του επώνυμου προορισμού για το κρασί, την αξιοποίηση της χειμερινής περιόδου τουρισμού, καθώς και την επικαιροποίηση της νομοθεσίας όσον αφορά τα επισκέψιμα οινοποιεία και αμπελώνες. Επίσης,  ο Πρύτανης πρότεινε τη δημιουργία Δικτύου Περιφερειών και Δήμων Κρασιού και την ίδρυση επιδεικτικού Κέντρου Οινοτουρισμού, Επιπλέον, ο Πρύτανης επεσήμανε την αναγκαιότητα του κεντρικού συντονισμού όλων των δράσεων σχετικά με το αντικείμενο του οινοτουρισμού, καθώς και της αξιοποίησης του μέχρι τώρα παραχθέντος έργου και εμπειρίας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Οινοτουρισμού και Διευθυντής του Εργαστηρίου Οινολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Κοτσερίδης, Καθηγητής, επεσήμανε την αναγκαιότητα της δικτύωσης και της σήμανσης των επισκέψιμων οινοποιείων, υπογραμμίζοντας ότι από τα περίπου 1.750 οινοποιεία που υπάρχουν στη χώρα, μόλις τα 100 έχουν σήμα επισκέψιμου οινοποιείου. Επομένως, θα πρέπει να υλοποιηθεί εντονότερη προσπάθεια σε ό,τι αφορά τη δημιουργία της δικτύωσης και συνεργασιών μεταξύ οινοποιείων, ξενοδοχείων και εστιατορίων.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν στελέχη και εκπρόσωποι όλων των συμμετεχόντων φορέων, όπως της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (Σ.Ε.Ο.), της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (Ε.Δ.Ο.Α.Ο.), του Συνεταιρισμού Σάμου, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ.), του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου (Ξ.Ε.Ε), του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μέσα από τη συμμετοχή του στην ηγεσία του Συμβουλίου Οινοτουρισμού, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο αναδεικνύεται για ακόμα μία φορά, ως ο στρατηγικός εταίρος της Πολιτείας και όλων των παραγωγικών, αυτοδιοικητικών και κοινωνικών φορέων, οι οποίοι εμπλέκονται στον κύριο αυτό εθνικό κλάδο δραστηριότητας.

Συνημμένα: