Project Mycelium -Μεγάλο το ενδιαφέρον του κοινού για τη συνάντηση τέχνης και επιστήμης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ημερομηνία: 
Παρασκευή 04 Απρ 2025

Ένα εντυπωσιακό θέαμα αντίκρυσαν οι επισκέπτες της έκθεσης που φιλοξενήθηκε από τις 27 ως και τις 29 Μαρτίου στο Γεωργικό Μουσείο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η πρώτη ανοιχτή στο κοινό παρουσίαση του Project Mycelium, ενός «έργου σε εξέλιξη» ήταν μια συνάντηση των καλλιτεχνών Bianca Nikolareizi και Robert Bryant με το Εργαστήριο Γενικής και Γεωργικής Μικροβιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Γιώργου Ζερβάκη και του Επίκουρου Καθηγητή Γιώργου Κουτρώτσιου.

Σε έναν εκθεσιακό χώρο, ο οποίος έδινε την εντύπωση μιας κρύπτης, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν ανθρώπινες μορφές με ενδύματα που φορούσαν πρόσωπα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας ή και πρωτότυπες δημιουργίες. Τα κοστούμια εμβολιάστηκαν και αποικίστηκαν με ζωντανούς μύκητες, ενώ έξι διαφορετικά είδη μανιταριών εμφανίστηκαν στην επιφάνεια των ρούχων.

Μια δυναμική διαδικασία

Στα ενδύματα επιταχύνθηκε η διαδικασία αποδόμησης, η οποία θα συνέβαινε φυσικά, με τη βοήθεια μυκήτων και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξή τους. Όπως λέει ο Γιώργος Κουτρώτσιος από το Εργαστήριο Γενικής και Γεωργικής Μικροβιολογίας, «προσθέσαμε θρεπτικά υλικά κατάλληλα για μύκητες, με τα οποία διαβρέξαμε τα ρούχα, επιταχύνοντας τη διαδικασία. Στην ουσία συνέβησαν δύο πράγματα: το πρώτο είναι ότι προσελκύσθηκαν μύκητες, και το δεύτερο ότι αναπτύχθηκαν αυτοί οι οποίοι υπήρχαν πάνω στα ρούχα με φυσικό τρόπο. Στο εσωτερικό, αντί να τοποθετηθεί μία πλαστική κούκλα, όπως αυτές που βλέπουμε στις βιτρίνες, τοποθετήθηκε υπόστρωμα κατάλληλο για μύκητες που παράγουν μανιτάρια. Αυτοί αναπτύχθηκαν τρεφόμενοι από το άχυρο ή το ξύλο, και ταυτόχρονα αποδόμησαν και τράφηκαν και από τα ρούχα».

Η διαδικασία δεν ήταν απλή, και οι ερευνητές του Εργαστηρίου Γεωργικής Μικροβιολογίας χρειάστηκε να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα τις ημέρες της έκθεσης. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ρύθμιση της θερμοκρασίας, της υγρασίας, του φωτός και του οξυγόνου ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης των μυκήτων, αλλά και η εξασφάλιση στείρων συνθηκών για την αποφυγή μολύνσεων από μικροοργανισμούς που υπάρχουν φυσικά στην ατμόσφαιρα.

«Σκεφτείτε ότι στον χώρο όπου βρισκόμαστε τώρα, σε ένα αστικό περιβάλλον, υπάρχουν περίπου 5 χιλιάδες σπόρια μυκήτων -και πολύ περισσότερα σε ένα φυσικό περιβάλλον», εξηγούσε στο κοινό ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. «Αν ρίχναμε τα θρεπτικά συστατικά πάνω στα ρούχα και τα αφήναμε χωρίς περιορισμό, θα αναπτύσσονταν πάρα πολλά είδη μυκήτων τα οποία δεν θα θέλαμε. Για την επίτευξη του τελικού αποτελέσματος απαιτήθηκαν 20 με 30 ημέρες συνεχούς ανάπτυξης των μυκήτων και πλέον 5 με 10 ημέρες για τον σχηματισμό και την ωρίμανση των μανιταριών.»

Μεγάλο το ενδιαφέρον

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν δύο κατηγορίες μυκήτων: η μία, οι μύκητες που επέλεξαν οι επιστήμονες να αναπτυχθούν στο εσωτερικό των ενδυμάτων και εξωτερικά «γέννησαν» τα μανιτάρια, και η άλλη, μύκητες οι οποίοι με φυσικό τρόπο βρέθηκαν πάνω στο ρούχο -επειδή μπορεί να ήταν αποθηκευμένο σε ένα υπόγειο, ένα βεστιάριο-, και τροφοδοτώντας τους με φαγητό και κατάλληλες συνθήκες αναπτύχθηκαν. Η διαδικασία ήταν πολυπαραγοντική, και οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η επίδραση ήταν διαφορετική ανάλογα με το ύφασμα -βελούδο ή βαμβάκι, για παράδειγμα-, ενώ τοποθετήθηκαν και διαφορετικά είδη μανιταριών στο ίδιο ρούχο για να διαπιστωθούν τυχόν διαφοροποιήσεις στην ανάπτυξή τους.

Η τεκμηρίωση του Project Mycelium -κινηματογράφηση και time lapses της ανάπτυξης των μυκήτων, μικροφωτογραφίες, οπτικά θραύσματα και προβολές mapping- έγινε με την επίβλεψη της σκηνοθέτιδας Ακριβής Κόλλια.

Η έκθεση ολοκληρώθηκε το Σάββατο με την εκτέλεση μιας χορογραφίας από την περφόρμερ Αλίκη Γερμανού: «Μια γυναίκα ‘Ιερομνήμων’, ένα αινιγματικό πλάσμα», περιπλανήθηκε ανάμεσα σε βιολογικά γλυπτά και εικόνες.

Το ενδιαφέρον του κοινού ήταν μεγάλο, και διατυπώθηκε η προσδοκία η έκθεση να φτάσει μελλοντικά σε ακόμα περισσότερο κόσμο.

Αναλυτικά τα στοιχεία της έκθεσης, εδώ

φωτογραφίες: Ομάδα Φωτογραφίας ΓΠΑ AUA Clicks!

Συνημμένα: