Ημερίδες ενημέρωσης του προγράμματος: Βελτίωση Ποιότητας Εδαφών
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετέχει σε εθνικό έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το στο Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης,
Μετρο 16 - ΔΡΑΣΗ 2: «Υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου (project) των συνεργασιών με σκοπό την προώθηση δράσεων οι οποίες επιδεικνύουν σεβασμό για την προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή»:
Στα πλαίσια του Υπομέτρου: 16.1 – 16.5 “ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ” (ΠΑΑ) 2014-2020.
Ο Τομέας Φυτοπροστασίας και Περιβάλλοντος, συμμετέχει ως επιστημονικός εταίρος στην επιχειρησιακή ομάδα με τίτλο «Βελτίωση Ποιότητας Εδαφών», μέσω του Εργαστηρίου Οικολογίας και Προστασίας του Περιβάλλοντος. Σκοπός είναι η εκτίμηση της υποβάθμισης των θερμοκηπιακών εδαφών από τη μακροχρόνια χρήση πλαστικών υλικών και συσκευασιών. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στα θερμοκήπια των εταίρων του προγράμματος, συγκεκριμένα στα Φυτώρια Καλαμάτας Γ. Νίκου – Ειρ. Χειλά, στη περιοχή της Καλαμάτας, και σε θερμοκήπια του Αγροτικού Οπωροκηπευτικού-Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, στη περιοχή της Κρήτης.
Βασικές αρμοδιότητες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου ήταν:
- Μετρήσεις των εκπεμπόμενων αερίων του θερμοκηπίου από τα εν λόγω εδάφη,
- Ανάλυση και αξιολόγηση αποτελεσμάτων,
- Εκπαίδευση-επιμόρφωση του προσωπικού της ομάδας έργου για τη μέθοδο έρευνας καθώς και για τα πρωτόκολλα ασφαλείας της διαδικασίας ανακύκλωσης.
Τα αποτελέσματα της Έρευνας παρουσιάστηκαν σε 2 ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν στη Καλαμάτα, την Παρασκευή 8/11/2024 και στο Τυμπάκι της Κρήτης, την Τετάρτη 27/11/2024.
Η έρευνα ανέδειξε τη σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση από την αλόγιστη χρήση και κακή διαχείριση των πλαστικών υλικών στη γεωργική παραγωγή, ειδικά στους χώρους των θερμοκηπίων. Εξετάστηκαν οι επιπτώσεις της συσσώρευσης πλαστικών στο έδαφος, με έμφαση σε κοινά χρησιμοποιούμενα υλικά όπως γλάστρες, πλαστικά μπουκάλια και πλαστικά καλύμματα, που απορρίπτονται και διασπώνται σε μικροπλαστικά, ενσωματώνονται στο έδαφος και προκαλούν προβλήματα στην υγεία του εδάφους και στη βιοποικιλότητα. Σημαντική πτυχή της μελέτης ήταν οι μετρήσεις εκπομπών των κύριων αερίων του θερμοκηπίου που συμβάλουν στην κλιματική αλλαγή: διοξείδιο του άνθρακα (CO₂), μεθάνιο (CH₄) και υποξείδιο του αζώτου (N₂O), από τα εδάφη των θερμοκηπίων που μελετήθηκαν.
Η παρουσίαση στις ημερίδες, υπογράμμισε την ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης πλαστικών στα θερμοκήπια, περιλαμβάνοντας την εκπαίδευση του προσωπικού στις βέλτιστες πρακτικές, όπως η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση, καθώς και η ασφαλής απομάκρυνση των πλαστικών αποβλήτων. Επιπλέον, παρουσιάστηκε η ανάπτυξη καινοτόμου λογισμικού παρακολούθησης για την καλύτερη διαχείριση των πλαστικών υλικών και την αποφυγή της αλόγιστης χρήσης τους, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει την πλαστική ρύπανση και να βελτιώσει την αποδοτικότητα χρήσης πόρων από τους παραγωγούς. Τονίστηκε ότι χωρίς την εφαρμογή αυτών των πρακτικών, η συσσώρευση μικροπλαστικών και η υποβάθμιση της εδαφικής γονιμότητας θα συνεχιστεί, μειώνοντας την αγροτική παραγωγικότητα και θέτοντας σε κίνδυνο τα αγροτικά οικοσυστήματα. Οι προτάσεις αυτές υποστηρίζουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των θερμοκηπιακών εδαφών και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στον τομέα της γεωργίας, επιδιώκοντας ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Περισσότερες πληροφορίες για τα αποτελέσματα του έργου θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του έργου: https://m16-soil-health.gr/