Φωτογραφία από ερευνητική εργασία κοσμεί εξώφυλλο διεθνούς περιοδικού

Ημερομηνία: 
Παρασκευή 26 Μάιος 2017

Εξώφυλλο διεθνούς περιοδικού

Το έγκριτο διεθνές περιοδικό Journal of Economic Entomology, το οποίο εκδίδεται από την Εντομολογική Εταιρεία της Αμερικής (Entomological Society of America) και είναι το πιο πολύ αναφερόμενο διεθνές εντομολογικό περιοδικό από τα υπόλοιπα περιοδικά, επέλεξε να κοσμήσει το εξώφυλλο της εκδόσεως του Ιουνίου 2017 με θέμα προερχόμενο από την ερευνητική εργασία με τίτλο “Evaluation of pheromone trap devices for the capture of Thaumetopoea pityocampa (Lepidoptera: Thaumetopoeidae) in southern Europe” υπό τους Christos G. Athanassiou,1 Nickolas G. Kavallieratos, David Pardo, José Sancho, Marco Colacci, Maria C. Boukouvala, Anastassia J. Nikolaidou, Demetrius C. Kondodimas, Enrique Benavent-Fernández, Santiago Gálvez-Settier and Pasquale Trematerra. Η εργασία δημοσιεύεται στο ίδιο τεύχος με το προαναφερόμενο εξώφυλλο.

Η εργασία χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα “Innovative eco friendly traps for the control of pine Lepidoptera in urban and recreational places” (LIFE PISA: LIFE13 ENV/ES/000504) της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Στο εν λόγω πρόγραμμα, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας εκπροσωπούνται από τον Επίκουρο Καθηγητή Δρα Νικόλαο Γ. Καβαλλιεράτο.

Το θέμα του εξωφύλλου ελήφθη από την Υποψηφία Διδάκτορα M.Sc. Μαρία Κ. Μπουκουβάλα.

Η κάμπη του πεύκου, Thaumetopoea pityocampa (Denis and Schiffermüller) (Lepidoptera: Thaumetopoeidae), είναι το πιο σημαντικό είδος εντόμου το οποίο προσβάλλει τα πεύκα στην Μεσόγειο προκαλώντας σοβαρές αποφυλλώσεις που μειώνουν την αντοχή των δένδρων και τα οδηγούν στον θάνατο. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαιτέρως αξιοσημείωτο όταν τα δένδρα βρίσκονται σε αστικές και περιαστικές περιοχές όπου και αποτελούν σημαντικότατους πνεύμονες πρασίνου. Εκτός από την προσβολή αυτή καθ’ εαυτή, το T. pityocampa θεωρείται έντομο υγειονομικής σημασίας. Οι προνύμφες του 3ου σταδίου απελευθερώνουν σμήριγγες πλούσιες σε αλλεργιογόνα προκαλώντας σοβαρούς ερεθισμούς στο δέρμα και στους οφθαλμούς, έντονες αλλεργικές αντιδράσεις και ανωμαλίες στην αναπνοή των ανθρώπων και των οικιακών ή παραγωγικών ζώων. Η ανάπτυξη αξιόπιστων συστημάτων παρακολουθήσεως είναι ικανά να προσφέρουν πολύτιμες πηγές γνώσεως περί της διαχειρίσεως του T. pityocampa. Η παρακολούθηση των τελείων αρρένων βοηθά στην έγκαιρη επέμβαση των αρχών κατά των προνυμφών T. pityocampa. Όμως, υπήρχε κενό επί της ταυτοχρόνου παρακολουθήσεως του εντόμου σε μεγάλη κλίμακα με την χρήση καινοτόμων συσκευών παγιδεύσεως. Εξετάστηκε λοιπόν η επίδραση του τύπου της συσκευής παγιδεύσεως επί των συλλήψεων των αρρένων τελείων ατόμων T. pityocampa σε τέσσερις περιοχές με πεύκα στην νότιο Ευρώπη: δύο στην Ελλάδα (Θεσσαλία, Αττική), μία στην Ιταλία (Molise) και μία στην Ισπανία (Valencia). Δοκιμάστηκαν έξι καινοτόμες συσκευές παγιδεύσεως: Prototype 1, Prototype 2, Prototype 3, Prototype 4, Prototype 5 και Prototype 6, μεταξύ του Ιουλίου και του Νοεμβρίου 2015. Η εργασία ανέδειξε διαφορετική διάρκεια πτήσεως του εντόμων μεταξύ των εξετασθεισών περιοχών. Η συσκευή Prototype 1 ευρέθη ανώτερη από τις άλλες συσκευές επιδεικνύοντας υψηλή ικανότητα παγιδεύσεως και προτείνεται η επιλογή της για την παρακολούθηση των αρρένων τελείων ατόμων T. pityocampa. Επιπροσθέτως, η συσκευή Prototype 1 θα μπορούσε να αξιολογηθεί περαιτέρω ως προς την μαζική παγίδευση των αρρένων τελείων T. pityocampa.