Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Αττικής στον Κόμβο Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στον Αγροδιατροφικό Τομέα «AGROKNOW HUB» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Σπάτα.

Ημερομηνία: 
Τρίτη 06 Ιουν 2023

Την Τετάρτη 31  Μαΐου 2023 ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδων Κίντζιος, Καθηγητής υποδέχθηκε τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη, στον Κόμβο Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στον Αγροδιατροφικό Τομέα «AGROKNOW HUB» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Σπάτα. Στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΑΤΤ 100 με τίτλο «Ανάπτυξη Υποδομών και Δομών σε κρίσιμες περιοχές και τομείς Έρευνας & Καινοτομίας σε συμφωνία με την Υλοποίηση της RIS3 της Περιφέρειας Αττικής», η χρηματοδότηση για τον Κόμβο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ανήλθε στο ποσό του 1.000.000 ευρώ, το οποίο εφοδίασε με τον κατάλληλο επιστημονικό εξοπλισμό το Πανεπιστήμιο.

 Κατά την επίσκεψη του κ. Πατούλη, παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Αθανάσιος Αυγερινός, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής κ. Νικόλαος Πέππας, ο Δήμαρχος Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος κ. Δημήτρης Μάρκου και η υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Αγγελική-Λουκία Πέτρου-Γκίνη. Από την πλευρά του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρέστησαν η Αντιπρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Διεθνοποίησης και Φοιτητικής Μέριμνας κ. Ελένη Μήλιου, Καθηγήτρια, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Α.Ε. και τέως Αντιπρύτανης κ. Ιορδάνης Χατζηπαυλίδης, Καθηγητής,  η κ. Γαρυφαλλιά Οικονόμου-Αντώνακα, Καθηγήτρια, ο κ. Εμμανουήλ Μαλανδράκης, Επίκουρος Καθηγητής και η κ. Γεωργία Μοσχοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, καθώς και μέλη των Ενεργών Εργαστηρίων Living Labs.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Κτήριο του Πανεπιστημίου στα Σπάτα, όπου ο άριστος τεχνολογικός εργαστηριακός εξοπλισμός έχει ήδη εγκατασταθεί σε εργαστηριακούς χώρους του εν λόγω κτηρίου. Οι συσκευές και τα εργαστηριακά μηχανήματα θα συμβάλλουν τεχνικά στη βελτιστοποίηση της παραγωγής προϊόντων της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της υδατοκαλλιέργειας και της αλιείας σε Περιφερειακό, εθνικό και σε διεθνές επίπεδο, αναδεικνύοντας την ποιότητα τους και καταρτίζοντας μια κεντρική στρατηγική, η οποία  θα αποτελέσει σφραγίδα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας για τους αγοραστές και τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

Η συγκεκριμένη ερευνητική υποδομή θα συγκεντρώσει επιστήμονες, στελέχη, νέους ερευνητές, μεταδιδακτορικούς ερευνητές, υποψηφίους διδάκτορες και ανθρώπινο κεφάλαιο που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές ειδικότητες για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος, που θα εισαγάγει μια νέα προοπτική στην έρευνα, με την ολιστική συμμετοχή των ενδιαφερομένων στον αγροδιατροφικό τομέα (ερευνητές, σύμβουλοι, αγροτικές επιχειρήσεις, αγρότες, προμηθευτές, επιχειρήσεις εφοδιαστικής, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και καταναλωτές).

Αυτό θα επιτευχθεί με τη χρήση των Ενεργών Εργαστηρίων (ΕΕ) / Living Labs στην ανάπτυξη ερευνητικών ερωτημάτων και υποθέσεων, στη δοκιμή της εγκυρότητας και της αξιοπιστίας των διαφόρων ερευνητικών εργαλείων και στο μετασχηματισμό των αποτελεσμάτων της έρευνας σε συνεπείς, ουσιαστικές νέες γνώσεις για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ερευνητές και τοπικούς παραγωγούς. Είναι γνωστό ότι η μεταφορά γνώσης από το εργαστήριο και τους χώρους μελέτης και έρευνας στην κοινωνία/ χρήστη αποτελεί μια πολυσύνθετη και δύσκολη διαδικασία.  Εξαιτίας αυτού, πολλά νέα υποσχόμενα προϊόντα έχουν αποτύχει να φέρουν το ανάλογο οικονομικό αποτέλεσμα, όταν εμφανίστηκαν στην αγορά.

Τα Living Labs  προσφέρουν ένα περιβάλλον πειραματισμού και συν-δημιουργίας στους πραγματικούς χρήστες σε πραγματικές καταστάσεις, όπου μαζί με ερευνητές, επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς, τους δίνεται η ευκαιρία να εξερευνήσουν μαζί νέες λύσεις, νέα προϊόντα, νέες υπηρεσίες ή νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Επιπλέον, οι δομές των Living Labs ενισχύουν τη κοινωνική συμμετοχή, προωθούν την έρευνα και την καινοτομία, επιτυγχάνοντας τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, δημοσίων οργανισμών σε μια διαδικασία ανοιχτής καινοτομίας που λόγω του ότι συντελείται σε πραγματικές καταστάσεις τα αποτελέσματά της, έχουν άμεσο αντίκτυπο. Με αυτούς τους τρόπους, τα Living Labs στοχεύουν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη ενός νέου Συστήματος Καινοτομίας, στο οποίο οι χρήστες και οι πολίτες από απλοί δέκτες μετατρέπονται σε ενεργούς συμμετέχοντες. Αυτό ακριβώς θα επιτευχθεί με τη χρήση του παραπάνω εξοπλισμού. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης, θα αναπτυχθούν τομείς, όπως η Ευφυής Γεωργία, η ιχνηλασιμότητα Τροφίμων, η Κυκλική Βιο-οικονομία κ.ά.

Συνημμένα: