Αξιολόγηση και Έρευνα Μετάβασης στην Αειφορία των Βιογενών Προϊόντων

Ημερομηνία: 
Παρασκευή 02 Μαρ 2018

Sustainability Transition Assessment and Research of Bio-based Products
Αξιολόγηση και Έρευνα Μετάβασης στην Αειφορία των Βιογενών Προϊόντων

Συντονιστής: Prof. Piergiuseppe Morone (Unitelma Sapienza - University of Rome)
Εταίροι

  • Unitelma Sapienza University of Rome
  • University of York
  • Technische Universitaet Berlin
  •  Agricultural University of Athens
  • Deutsches Biomasseforschungszentrum
  • SQ Consult
  • University of Bologna – Alma Mater Studiorum
  • Uniwersytet Warminsko Mazurski W Olsztynie
  • ChemProf
  • Quantis
  • NOVAMONT
  • Swedish Environmental Protection Agency – Naturvardsverket
  • Universidade de Santiago de Compostela
  • agroVet GmbH
  • European Environmental Citizens Organisation for Standardisation
Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου για το Γ.Π.Α. καθηγητής Δημήτριος Μπριασούλης
Συμμετέχουν δύο ερευνητικές ομάδες από το ΓΠΑ:
  • Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών, Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής (Δημήτρης Μπριασούλης, καθηγητής)
  • Εργαστήριο Μηχανικής και Επεξεργασίας Τροφίμων, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου (Απόστολος Κουτίνας, επίκουρος καθηγητής)

Προϋπολογισμός: 5.306.371 € 
Προϋπολογισμός ΓΠΑ: 535.440 € 
Το STAR-ProBio χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Horizon 2020 βάσει της σύμβασης αριθ. 727740 με το Research Executive Agency (REA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, BB-01-2016: Σχέδια βιωσιμότητας για την βιο-οικονομία.
Website: http://www.star-probio.eu/    

Περίληψη στόχων του STAR ProBio 
Το STAR-ProBio είναι ένα πολυδιάστατο ερευνητικό έργο που συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Unitelma Sapienza και περιλαμβάνει 15 εταίρους από 11 ευρωπαϊκές χώρες..
Το πρόγραμμα STAR-ProBio που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Horizon 2020» θα διαρκέσει τρία χρόνια, από το Μάιο του 2017.
Το STAR-ProBio υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την πλήρη υλοποίηση της πολιτικής της σχετικά με την Βιο-οικονομία. Ειδικότερα υποστηρίζει την Πρωτοβουλία για τη δημιουργία Αγοράς Αιχμής σχετικά με προϊόντα βιολογικής προέλευσης, και την ανάπτυξη βιομηχανικής πολιτικής και στρατηγικής για την Βιο-οικονομία.
Το STAR-ProBio επιτυγχάνει τους στόχους του αναπτύσσοντας εργαλεία αξιολόγησης της βιωσιμότητας προϊόντων βιολογικής προέλευσης και μελετώντας συγκεκριμένες εφαρμογές που είτε έχουν ήδη σήμερα μεγάλη διείσδυση στην αγορά, είτε εμφανίζουν καλές προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης. 
Το STAR-ProBio ενσωματώνει επιστημονικές και τεχνικές μεθόδους με αυτές των κοινωνικών και των ανθρωπιστικών επιστημών ώστε να διαμορφώσει κανόνες για ένα κοινό πλαίσιο ανάπτυξης κανονισμών και προτύπων που να υποστηρίζουν την υιοθέτηση μοντέλων επιχειρηματικής καινοτομίας στον τομέα των προϊόντων βιολογικής προέλευσης.
Στόχος του STAR-ProBio είναι να καλύψει τα κενά στο υφιστάμενο πλαίσιο για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας των προϊόντων βιολογικής προέλευσης και να βελτιώσει την αποδοχή των καταναλωτών για τα προϊόντα αυτά εντοπίζοντας τα κρίσιμα ζητήματα βιωσιμότητας των σχετικών εφαρμογών.
Το STAR-ProBio αποτελεί ένα διεπιστημονικό έργο που θα:

  1. ανταποκριθεί στις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, προετοιμάζοντας το έδαφος για την αναγκαία μετάβαση προς την αειφόρο ανάπτυξη και αειφόρο οικονομία.
  2. προωθήσει ένα πιο αποτελεσματικό και εναρμονισμένο πλαίσιο Κανονισμών.
  3. ενισχύσει την αγορά προϊόντων βιολογικής προέλευσης στο πλαίσιο μιας βιώσιμης οικονομίας.

Ο γενικός στόχος του σχεδίου είναι να προωθήσει ένα πιο αποτελεσματικό και εναρμονισμένο πλαίσιο πολιτικής για την αγορά προϊόντων βιολογικής προέλευσης. Αυτό θα επιτευχθεί με την ανάπτυξη μιας νέας μεθοδολογίας ανάλυσης της βιωσιμότητας κατάλληλης για προϊόντα βιολογικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων προτύπων, σημάνσεων και πιστοποιήσεων.
Αναπόσπαστο μέρος του STAR-ProBio είναι η υιοθέτηση μεθοδολογιών για την Ανάλυση του Κύκλου Ζωής με στόχο τη εκτίμηση των περιβαλλοντικών, τεχνοοικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων και η συνολική αξιολόγηση της αειφορίας των προϊόντων βιολογικής προέλευσης. Η ανάλυση της αειφορίας επιλεγμένων εφαρμογών σχετικά με βιογενή προϊόντα, πολυμερή βιολογικής προέλευσης και χημικά προϊόντα θα διασφαλίσει ότι η προσέγγιση είναι ρεαλιστική και αξιόπιστη, επιτρέποντας τη συγκριτική αξιολόγηση τους έναντι συμβατικών προϊόντων.
 

Συνημμένα: