Αναγόρευση της Διευθύνουσας Συμβούλου της Corteva Agriscience κ. Χριστίνας Λεγάκι, ως Επίτιμης Διδάκτορα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ημερομηνία: 
Παρασκευή 02 Δεκ 2022

Αναγόρευση της Διευθύνουσας Συμβούλου της Corteva Agriscience κ. Χριστίνας Λεγάκι, ως Επίτιμης Διδάκτορα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18.00, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Τελετή Αναγόρευσης σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, της Σχολής  Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών της Διευθύνουσας Συμβούλου της Corteva Agriscience κ. Χριστίνα Λεγάκι.

Για το έργο και τον βίο της τιμώμενης μίλησε ο Πρόεδρος του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής  κ. Χαράλαμπος Χαρίτος Καθηγητής. Η κ. Χριστίνα Φ. Λεγάκι είναι απόφοιτος του Αρσακείου Ψυχικού και Πτυχιούχος. Ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στις Η.Π.Α και συγκεκριμένα στο Virginia Darden School of Business από το οποίο αποφοίτησε με τον τίτλο του ΜΒΑ. Έχει μακρά επαγγελματική διαδρομή στο χώρο της Διοίκησης Επιχειρήσεων, κατέχοντας θέσεις ευθύνης σε πολυεθνικές εταιρίες, με ειδίκευση τη διοίκηση σε εταιρίες που προάγουν την καινοτομία σε διάφορα στάδια της αγροτικής οικονομίας.

Είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος της CORTEVA AGRISCIENCE ΕΛΛΑΣ, εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο της γεωργίας προερχόμενη από την ένωση των εταιρειών DuPont Crop Protection, Pioneer και Dow Chemicals. Επίσης, είναι Business Leader για το Ισραήλ και την Κύπρο της CORTEVA AGRISCIENCE και Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνουσα Σύμβουλος της NTY ΠONT ΕΛΛΑΣ A.E. Η αμέσως προηγούμενη θέση της ήταν αυτή της Προέδρου του Δ.Σ. και της Διευθύνουσας Συμβούλου της Σποροπαραγωγικής και Εμπορικής Εταιρείας PIONEER HI-BRED HELLAS A.E. Επιπλέον, ομιλεί άπταιστα την Αγγλική και Γαλλική γλώσσα.

Στη συνέχεια, ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδων Κίντζιος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, τόνισε το γεγονός : « …….ότι η κ. Λεγάκι  αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια άτυπο αλλά στενό  μέλος των φίλων του Πανεπιστημίου και μεταξύ άλλων  αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο δεσμό της κ. Λεγάκι με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως άξιας εκπροσώπου και συνεχιστή μίας ολόκληρης ζωντανής παράδοσης προσωπικοτήτων με βαρύνουσα συμβολή στα δρώμενα της ελληνικής γεωργίας και ιδιαίτερα τη μεταφορά της αιχμής της γεωπονικής επιστήμης στην αγροτική καθημερινότητα και πράξη». Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι στο διάστημα των 102 ετών λειτουργίας είναι η μόλις τρίτη φορά που τιμάται ως επίτιμη διδάκτορας μία γυναίκα – η τελευταία φορά ήταν το 2014».

Η τιμώμενη ευχαρίστησε τις Πρυτανικές Αρχές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την ιδιαίτερη τιμή της αναγόρευσης σε Επίτιμη Διδάκτορα και αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη της οικογένειας οραματιστών από την οποία προέρχεται. Μια παρακαταθήκη αγάπης για τη Γεωργία και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας. Η κ. Λεγάκι τόνισε την ανάγκη επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη στο πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό όλων όσων απαρτίζουν την γεωργία του σήμερα και αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση της ελληνικής γεωργίας. Στη συνέχεια η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Corteva Agriscience έδωσε διάλεξη με θέμα «Οι προκλήσεις της Θεάς Δήμητρας μέχρι το 2050» μέσα από την οποία παρουσίασε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη σημερινή εποχή η ίδια η Θεά Δήμητρα ουσιαστικά η ύπαρξη της Γεωργίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι τεράστιες προκλήσεις που συνδέονται με τις δημογραφικές αλλαγές, την κλιματική αλλαγή, η μεταβολή των καταναλωτικών προτύπων και φυσικά η επισιτιστική κρίση δημιουργούν ένα κλίμα πιο πρόσφορο από ποτέ για αλλαγές που δεν έχει μέχρι τώρα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα. Η  καινοτομία, η ψηφιακή τεχνολογία και η γενετική ως χρήσιμα εργαλεία  μπορούν να δώσουν λύσεις  λαμβάνοντας όμως υπόψη των άνθρωπο της υπαίθρου, τον αγρότη που κοπιάζει και εργάζεται χωρίς ωράριο, βαθιά εξαρτώμενος από τη συνεργασία της ίδιας της φύσης ειδικά όσον αφορά στο οικονομικό κέρδος. Η Γεωργία ως επιστήμη με προστάτιδα τη Θεά Δήμητρα χρειάζεται βοήθεια, ώστε να παράγει με σωστό τρόπο τα όποια προϊόντα σεβόμενη ταυτόχρονα την ίδια τη φύση και το περιβάλλον που ο ανθρώπινος δάκτυλος έχει καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό.

Συνημμένα: