Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακήρυξε τις εθνικές ομάδες που θα το εκπροσωπήσουν στον τελικό του 2ου Ευρωπαϊκού Μαθητικού Διαγωνισμού του EU-CONEXUS «Σκέψου έξυπνα, δημιούργησε πράσινα»

Ημερομηνία: 
Δευτέρα 18 Απρ 2022

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακήρυξε τις εθνικές ομάδες που θα το εκπροσωπήσουν στον τελικό του 2ου Ευρωπαϊκού Μαθητικού Διαγωνισμού του EU-CONEXUS «Σκέψου έξυπνα, δημιούργησε πράσινα».

 

Η συμμαχία των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EU-CONEXUS, στην οποία συμμετέχει και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μαζί με άλλα οκτώ Πανεπιστήμια, έχει ως κύριο στόχο την προβολή των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αστικές παράκτιες περιοχές της Ευρώπης, ενθαρρύνοντας την κοινωνία να αναζητήσει λύσεις για την εφαρμογή αρχών φιλικών προς το περιβάλλον στην καθημερινή ζωή.

Στον Μαθητικό Διαγωνισμό, ο οποίος διοργανώθηκε για τα ιδιωτικά σχολεία της Περιφέρειας Αττικής, συμμετείχαν τα ακόλουθα σχολεία:

  • Β΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Αθηνών,
  • Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένειος Ντελκρουά,
  • Εκπαιδευτήρια Γείτονας,
  • Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα – Λιναρδάτου,
  • Κολέγιο Ψυχικού,
  • Εκπαιδευτήρια Δούκας.

Δημιουργήθηκαν ομάδες, αποτελούμενες από τέσσερις μαθητές και έναν επιβλέποντα καθηγητή, από δύο ηλικιακές κατηγορίες, οι οποίες επέλεξαν να αναπτύξουν πράσινες, βιώσιμες προτάσεις για τις έξυπνες πόλεις του μέλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, είχαν την επιλογή να επιλέξουν μεταξύ δύο θεμάτων για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους. To  πρώτο ήταν «Έξυπνα Λιμάνια για Βιώσιμες Πράσινες Πόλεις» και το δεύτερο «Βιώσιμα Πράσινα Κτήρια για Έξυπνες Πόλεις»

Σύμφωνα με τα παραπάνω οι μαθητές ηλικίας 12-14 ετών δημιούργησαν ένα τρισδιάστατο μοντέλο με βάση το θέμα που επέλεξαν, χρησιμοποιώντας βιώσιμα και βιοδιασπώμενα υλικά, όπως για παράδειγμα πηλό, χαρτί και συναφή προϊόντα, βαμβάκι, μπαμπού κτλ. Το μοντέλο που δημιούργησαν συνοδευόταν από ένα κείμενο που επεξηγούσε λεπτομερώς τις καινοτομίες που προτείνονταν για να γίνουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια και οι ευρωπαϊκές πόλεις πιο έξυπνα και βιώσιμα. Οι μαθητές ηλικίας 14-16 ετών δημιούργησαν ένα μοντέλο που είχε σχεδιαστεί στον υπολογιστή με θέμα της επιλογής τους. Το μοντέλο που υποβλήθηκε συνοδευόταν από ένα κείμενο που επεξηγούσε λεπτομερώς τις καινοτομίες που προτείνονταν για να γίνουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια και οι ευρωπαϊκές πόλεις πιο έξυπνα και βιώσιμα.

Όσον αφορά τη διαδικασία και τα στάδια του διαγωνισμού, αρχικά έγινε μια προεπιλογή των ομάδων, οι οποίες θα διαγωνιστούν στον εθνικό διαγωνισμό. Προεπιλέχθηκαν τα πέντε καλύτερα έργα, ανά ηλικιακή ομάδα. Σχετικά με τον Εθνικό  Διαγωνισμό, οι προεπιλεγμένες ομάδες παρουσίασαν τα έργα τους την Τρίτη 5 Απριλίου 2022 στην εθνική κριτική επιτροπή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατόπιν  επιλέχθηκε μία ομάδα μαθητών ανά ηλικιακή κατηγορία για να συμμετάσχει στον διεθνή Διαγωνισμό. Στο τέλος, στο Διεθνή Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, οι εθνικοί νικητές θα παρουσιάσουν τα έργα τους στη διεθνή κριτική επιτροπή στις 5 Μαΐου 2022. Μία νικήτρια ομάδα ανά ηλικιακή κατηγορία, θα επιλεγεί μεταξύ όλων των χωρών.

Το επίπεδο και η ποιότητα όλων των έργων των μαθητών, ήταν εξαιρετικά υψηλό και οι καινοτόμες ιδέες τους, εντυπωσίασαν την εθνική κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, η οποία ομόφωνα ψήφισε τις νικήτριες ομάδες ανά ηλικιακή κατηγορία, οι οποίες θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον τελικό του ευρωπαϊκού διαγωνισμού είναι:

  • Από την ηλικιακή κατηγορία 12-14 ετών: Το κολέγιο Ψυχικού με την εργασία «A Smart Mall»
  • Από την ηλικιακή κατηγορία 14-16 ετών: Το Β Αρσάκειο Σχολείο με την εργασία «DREAM FACTORY»

Ο διαγωνισμός αυτός, ο οποίος  ολοκληρώθηκε με επιτυχία για δεύτερη συνεχή χρονιά και τείνει να γίνει θεσμός, έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να ζήσουν μία εμπειρία συναρπαστική, μέσα από την οποία καλλιέργησαν τις δεξιότητες της συλλογικότητας και της δημιουργικότητας, αποκτώντας παράλληλα γνώσεις σχετικά με την βιώσιμη ανάπτυξη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το EU-CONEXUS οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.eu-conexus.eu.

Συνημμένα: