Το ΓΠΑ στην Ανταρκτική

Ημερομηνία: 
Τρίτη 12 Δεκ 2017

Ο Δρ. Ιωάννης Μπαζιώτης, Επίκ. Καθηγητής στο Εργαστήριο Ορυκτολογίας-Γεωλογίας του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου μας συμμετέχει στην Αποστολή Antarctic Search for Meteorites (ANSMET) που χρηματοδοτείται από τη NASA. Μία Αποστολή που έχει επιστρέψει περισσότερα από 21000 δείγματα μετεωριτών σε μία περίοδο 41 ετών (1976-2016). Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας Επιστήμονας συμμετέχει στην εν λόγω Αποστολή.

Μετά την παραμονή στη βάση McMurdo, ο κ. Μπαζιώτης και η υπόλοιπη ερευνητική ομάδα θα μετακινηθεί στον καταυλισμό Shackleton, βαθύτερα στην ενδοχώρα της Ανταρκτικής, όπου και οι ομάδες  θα διαχωριστούν και θα ξεκινήσει το "κυνήγι" των μετεωριτών το οποίο θα διαρκέσει περίπου 6 εβδομάδες.

Ο κ. Μπαζιώτης μοιράζεται μαζί μας εμπειρίες του από την αποστολή…….

 

«Σήμερα είναι η σειρά μου να μοιραστώ μαζί σας τις εμπειρίες μου στο πιο κρύο, ξηρό και ανεμώδες μέρος του πλανήτη. Ένα μέρος θεαματικής ομορφιάς, στο οποίο μπορείς να ακούσεις την ησυχία και ως εκ τούτου, να παραμείνεις ήρεμος από τα εναλλασσόμενα ντεσιμπέλ των Jim, James και Scott (πιθανόν και τα δικά μου, αλλά όταν κοιμάμαι δεν μπορώ να ακούσω τον εαυτό μου!). Αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία για κάποιον που προέρχεται από την Μεσόγειο , πόσο μάλλον για έναν Έλληνα όπως εγώ, να ζήσω το όνειρο της συμμετοχής στην αποστολή ANSMET. Mία αποστολή, αφοσιωμένη στην συλλογή μετεωριτών.

 
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να πω, ότι μόλις ένας μετεωρίτης από τους εξήντα επτά χιλιάδες που έχουν καταγραφεί σε σύνολο, προέχεται από την Ελλάδα και είναι ο μετεωρίτης Seres. Ένας χονδρίτης, κατηγορίας H4, οποίος έπεσε στην περιοχή των Σερρών το 1818.

Σε ένα μέρος σαν την βάση McMurdo, σε μόλις λίγες ώρες καταφέρνεις να δεις όλες τις πτυχές για το τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος. Η προετοιμασία του εξοπλισμού, τo πρωινό γεύμα σε ένα τραπέζι με ανθρώπους τουλάχιστον πέντε διαφορετικών εθνικοτήτων, η ποδηλασία στους παγωμένους και λασπωμένους “δρόμους” γύρω από το McMurdo, η επίσκεψη στο Hutpoint και το να βλέπεις τις φώκιες τα γλιστρούν σαν Aυστραλιανοί surfers στο κύμα, είναι μόλις μερικές από τις εμπειρίες που έζησα τις πρώτες μέρες της αποστολής. Πραγματικά νιώθω ευγνώμων, να είμαι μέλος αυτής της υπέροχης ομάδας.»

-Το παραπάνω κείμενο αποτελεί ανάρτηση του Δρ. Μπαζιωτη στο blog της αποστολής.

 

https://www.facebook.com/Ioannis-Baziotis-Antarctica-Experience-1519244478111337/

http://caslabs.case.edu/ansmet/2017/12/06/once-upon-a-time-in-antarctica/