Ημερίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την ανάδειξη της προπτυχιακής έρευνας στο πλαίσιο της Συμμαχίας Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EU-CONEXUS

Την Τρίτη 1η Ιουλίου 2025 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Διαδικτυακή Ημερίδα για την Ανάδειξη των Προπτυχιακών Ερευνητικών Δραστηριοτήτων (Closing Virtual Workshop on Undergraduate Research Activities), οι οποίες διεξήχθησαν στο πλαίσιο της Συμμαχίας Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EU-CONEXUS για την Ευφυή Αειφόρο Διαχείριση της Αστικής Παράκτιας Ζώνης. Η συγκεκριμένη εκδήλωση, εντάσσεται στην πρωτοβουλία του EU-CONEXUS «Έρευνα στην Εκπαίδευση», την οποία συντονίζει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γ.Π.Α.) υπό την καθοδήγηση της Αντιπρυτάνεως Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Διεθνοποίησης και Φοιτητικής Μέριμνας κ. Ελένης Μήλιου, Καθηγήτριας και της κ. Ευανθίας Χατζόγλου, Ερευνητικής Συνεργάτιδας του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Γ.Π.Α.
Η ημερίδα ανέδειξε τα επιστημονικά επιτεύγματα των φοιτητών της Συμμαχίας, οι οποίοι συμμετείχαν, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024–2025 στις δράσεις «Student Research Hub» και «Open Lab Hours». Συνολικά, παρουσιάστηκαν δεκαέξι (16) φοιτητικές ερευνητικές εργασίες ενώπιον περισσότερων από πενήντα (50) φοιτητών, ακαδημαϊκών και ερευνητών από τα εννέα (9) ιδρύματα της Συμμαχίας.
Η δράση Student Research Hub συνδυάζει την εκπαίδευση με την ερευνητική εμπειρία, εντάσσοντας προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Συμμαχίας EU-CONEXUS σε ομάδες που συνεργάζονται επί δύο (2) μήνες σε συγκεκριμένες ερευνητικές δραστηριότητες, υπό την επίβλεψη ενός υποψήφιου διδάκτορα (Leader) και την καθοδήγηση ενός ακαδημαϊκού ή/και ερευνητή (Mentor), με στόχο την ανάπτυξη γνωστικών, μη γνωστικών και ειδικών δεξιοτήτων.
Οι παρουσιάσεις των φοιτητικών ομάδων αξιολογήθηκαν από Επιστημονική Επιτροπή, η οποία απαρτιζόταν από την κ. Ελένη Μήλιου, τον κ. Χαράλαμπο Χάσο, Αναπληρωτή Καθηγητή Μηχανών Εσωτερικής Καύσης στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick της Κύπρου, καθώς και από τον κ. Mike Kinsella, Λέκτορα Χημείας/Οργανικής Χημείας στο Τμήμα Επιστημών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Waterford, Ιρλανδίας. Ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης, σε πέντε (5) ομάδες θα δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχουν και να παρουσιάσουν τα ερευνητικά τους αποτελέσματα σε επιστημονικό συνέδριο. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο προσεχές μέλλον.
Επιπροσθέτως, στην ημερίδα οι φοιτητές παρουσίασαν την εμπειρία τους και από τις δραστηριότητες «Open Lab Hours», οι οποίες είναι σύντομες εκπαιδεύσεις σε ερευνητικά θέματα, διάρκειας πέντε (5) ημερών, που προσφέρονται δια ζώσης και εξ αποστάσεως, από δι-ιδρυματικές ομάδες ακαδημαϊκών ή/και ερευνητών της Συμμαχίας EU-CONEXUS. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τη χρήση οργάνων υψηλής τεχνολογίας, τη συλλογή δεδομένων και δειγμάτων, την αναζήτηση βιβλιογραφίας, καθώς και με σύγχρονα και εξειδικευμένα λογισμικά. Επιπλέον, οι φοιτητές ενημερώθηκαν σχετικά με πρόσφατες ερευνητικές μεθόδους, τις καλές πρακτικές ερευνητικής ακεραιότητας και δεοντολογίας, καθώς και σχετικά με τις προκλήσεις περιβαλλοντικής βιωσιμότητας που διερευνώνται από τις ερευνητικές ομάδες της Συμμαχίας EU-CONEXUS.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια ανοιχτή συνεδρία συζήτησης μεταξύ φοιτητών, Mentors και Leaders, με στόχο την αποτίμηση των δράσεων και την ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών. Στο πλαίσιο αυτό, διερευνήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να επωφεληθούν από τις πολυϊδρυματικές ερευνητικές ευκαιρίες που προσφέρονται από περισσότερες από τετρακόσιες (400) ερευνητικές ομάδες της Συμμαχίας EU-CONEXUS, αποκτώντας δομημένες εμπειρίες και ενισχύοντας τις φιλοδοξίες τους για μια διεθνώς ανταγωνιστική επιστημονική σταδιοδρομία. Επιπλέον, συζητήθηκε πώς αυτές οι εμπειρίες μπορούν να προσελκύσουν τους φοιτητές προς την έρευνα και την καινοτομία, να ενισχύσουν το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω μεταπτυχιακές σπουδές, να αναπτύξουν δεξιότητες με προοπτική μελλοντικής απασχόλησης, αλλά και να αναβαθμίσουν τη συνολική ποιότητα των ερευνητικών προσπαθειών τους ήδη από το προπτυχιακό επίπεδο.

