Αναγόρευση του Επίτιμου Διδάκτορα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεωργίου Χρούσου σε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Ημερομηνία: 
Τρίτη 05 Μαρ 2024

Η Ακαδημία Αθηνών κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 εξέλεξε τον κ. Γεώργιο Π. Χρούσο, Ομότιμο Καθηγητή Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως τακτικό μέλος της στην προκηρυχθείσα έδρα με τίτλο: «Ιατρικές επιστήμες: Μεταβολικά και Ενδοκρινολογικά νοσήματα», στην Α’ Τάξη των Θετικών Επιστημών. Ο Επίτιμος Διδάκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του τεχνοβλαστού Ce.B.Tec  κ. Γεώργιος Χρούσος έχει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο έργο σχετικά με την επίδραση του στρες στην παθογένεια μιας μεγάλης σειράς παθήσεων.

Οι Πρυτανικές Αρχές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου συγχαίρουν τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Χρούσο για την ύψιστη αυτή τιμητική διάκριση, καθώς και την μακρόχρονη προσφορά του στην επιστήμη και την εκπαίδευση. Ο Ακαδημαϊκός πια, κ. Γεώργιος Χρούσος ταυτοποίησε και χαρακτήρισε λειτουργικά τους ενδοκρινικούς και ενδοκυττάριους μοριακούς μηχανισμούς των επωφελών και βλαπτικών δράσεων του στρες στον άνθρωπο και ανακάλυψε τους παθογενετικούς μηχανισμούς, μέσω των οποίων η παρατεταμένη ενεργοποίηση του συστήματος του στρες και της έκκρισης των ορμονών του προκαλούν ή και επιτείνουν τα «χρόνια μη-μεταδιδόμενα νοσήματα», αυξάνουν την ευαλωτότητα του οργανισμού σε ορισμένα λοιμώδη νοσήματα, όπως π.χ. τον καρκίνο και επιταχύνουν την γήρανση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι ο μοναδικός Έλληνας κλινικός ιατρός και ερευνητής τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, ο οποίος  περιλαμβάνεται ανάμεσα στους κορυφαίους 250 παγκοσμίως επιστήμονες στην Κλινική Ιατρική, στη Βιολογία και Βιοχημεία, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη διάκριση του με το κορυφαίο Fred Conrad Koch Award από την Αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρεία.

Για το επιστημονικό του έργο έχει λάβει σημαντικά εθνικά και διεθνή βραβεία και έχει συμμετάσχει, ως ομιλητής σε ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια, ενώ έχει επανειλημμένως τιμηθεί από επιφανείς ελληνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς επιστημονικούς φορείς. Η συνολική του επιστημονική συνεισφορά είναι πολύπλευρη και ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας, καθώς χάραξε νέους ορίζοντες στην Ιατρική Επιστήμη του Μεταβολισμού και της Ενδοκρινολογίας.

Συνημμένα: