Ο μετεωρίτης SERES από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Μουσείο των Ηρακλειδών
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο μετεωρίτης SERES από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Μουσείο των Ηρακλειδών.
Το Μουσείο των Ηρακλειδών, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συνδιοργανώνουν έκθεση για το μετεωρίτη SERES στο χώρο του Μουσείου Ηρακλειδών. Ο μετεωρίτης SERES (βάρους 4,65 κιλών) θα ταξιδέψει συνοδεία του επιμελητή Dr. Ludovic FERRIERE, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης και ήδη εκτίθεται στο Μουσείο των Ηρακλειδών από την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 έως την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018. Αυτές τις πέντε ημέρες το Μουσείο θα παρατείνει το ωράριό του ως τις 9:00μμ.
Ο Δρ. Ιωάννης Μπαζιώτης, Επικ. Καθηγητής Ορυκτολογίας-Πετρολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι ο μοναδικός Έλληνας επιστήμονας που συμμετείχε ως μέλος της Αποστολής Antarctic Search for Meteorites (ANSMET), η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη NASA. Μαζί με άλλα 7 μέλη της αποστολής, συνέλλεξαν 263 μετεωρίτες, από το βαθύ πεδίο της Ανταρκτικής, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τον Νότιο πόλο. Η περιπέτειά του διήρκησε 80 ημέρες, με αφετηρία την Αθήνα και κατάληξη την ομορφότερη έρημο του πλανήτη μας, την Ανταρκτική. Το ταξίδι του αποτυπώνεται, μέσα από τον ευαίσθητο φακό του, στην έκθεση φωτογραφίας «80 ημέρες στην Ανταρκτική» που ήδη εκτίθεται στο Μουσείο των Ηρακλειδών.
Η έκθεση θα πλαισιωθεί από ομιλίες τριών διακεκριμένων επιστημόνων ως εξής:
• 15 Νοεμβρίου Αντώνης Ν. Αντωνίου, Δρ. Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών «Κατάκτηση του Διαστήματος: Εφικτή ή Ουτοπία;»
• 22 Νοεμβρίου Πιέρρος Παπαδέας, Ιδρυτικό μέλος του Libre Space Foundation “Going to space – the libre way”
• 29 Νοεμβρίου Ιωάννης Μπαζιώτης, Επικ. Καθηγητής Ορυκτολογίας-Πετρολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών «80 ημέρες στην Ανταρκτική»
και από εργαστήρια που θα δώσει ο ίδιος ο Δρ. Ιωάννης Μπαζιώτης στις 10 και 11 Νοεμβρίου στις αίθουσες του Μουσείου Ηρακλειδών, για ηλικίες 15 ετών και άνω.