ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων, Αρχές και Σύγχρονα Εργαλεία

Ημερομηνία: 
Τετάρτη 30 Ιουλ 2025

Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  με τίτλο «Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων, Αρχές και Σύγχρονα Εργαλεία», διάρκειας 125  διδακτικών ωρών (5 ECTS), το οποίο θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως (Ασύγχρονη και Σύγχρονη εκπαίδευση) μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης του E-class ΚΕΔΙΒΙΜ και Διά Ζώσης (απαιτείται η φυσική παρουσία των συμμετεχόντων).

 

Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Παναγιώτης Σκανδάμης, Καθηγητής του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Σκοπός

Σκοπός του προγράμματος «Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων, Αρχές και Σύγχρονα Εργαλεία» είναι: (i) να συγκεντρώσει και να παρέχει διεπιστημονικές γνώσεις, αρχές και σύγχρονα εργαλεία διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων, και (ii) να συστηματοποιήσει την πρακτική εφαρμογή της εν λόγω γνώσης μέσω ενδεικτικών περιπτωσιολογικών μελετών, οδηγώντας τον εκπαιδευόμενο στη σύνθεση της διεπιστημονικής γνώσης. Οι αρχές και προσεγγίσεις που αναλύονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αποσκοπούν όχι μόνο στο να περιγράψουν τα επιστημονικά δεδομένα, αλλά επιπλέον στο να αποκρυπτογραφήσουν το γιατί και στο πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται για την πρόληψη και την αντιμετώπιση προβλημάτων και προκλήσεων αναφορικά με την ασφάλεια των τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του προγράμματος αναλύονται οι βασικές πτυχές της υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, όπως οι τύποι των τροφικών δηλητηριάσεων, οι πηγές κινδύνου, οι οδοί επιμόλυνσης των τροφίμων, τα προαπαιτούμενα και οι ορθές πρακτικές υγιεινής, οι αρχές HACCP, η αποτίμηση επικινδυνότητας και τα σύγχρονα εργαλεία για την εφαρμογή της στην πράξη, η μικροβιολογία πρόρρησης (predictive modelling), καθώς και αντιπροσωπευτικές περιπτωσιολογικές μελέτες εφαρμογής των προαναφερθέντων γνώσεων και τεκμηρίωση αυτών μέσω των συστημάτων ISO 22000 και 9001. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος ο/η εκπαιδευόμενος/η θα διαθέτει διαθέτουν σύγχρονες και υψηλού επιπέδου επιστημονικές γνώσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων, έχοντας αναπτύξει τη κριτική και επαγωγική του σκέψη.

 

Αναγκαιότητα Προγράμματος

Η διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων συνιστά κομβικό παράγοντα για την προστασία της δημόσιας υγείας, την εύρυθμη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Οι ραγδαίες εξελίξεις στους τομείς της παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης τροφίμων, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των κινδύνων και των απαιτήσεων για συμμόρφωση με διεθνή πρότυπα και κανονισμούς, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για παροχή εξειδικευμένων και επικαιροποιημένων γνώσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

 

Το πρόγραμμα «Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων, Αρχές και Σύγχρονα Εργαλεία» καλύπτει μια σημαντική εκπαιδευτική ανάγκη, καθώς προσφέρει ένα δομημένο και διεπιστημονικά τεκμηριωμένο πλαίσιο γνώσεων και πρακτικών δεξιοτήτων, εστιάζοντας τόσο στη θεωρητική κατανόηση βασικών αρχών και εννοιών όσο και στην πρακτική εφαρμογή αυτών μέσω αντιπροσωπευτικών περιπτωσιολογικών μελετών. Η προσέγγιση αυτή ενισχύει την ικανότητα των εκπαιδευομένων να αξιολογούν, να αναλύουν και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά κινδύνους που σχετίζονται με την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, εφαρμόζοντας σύγχρονα εργαλεία, όπως η ανάλυση επικινδυνότητας (HACCP), η μικροβιολογία πρόρρησης (predictive modelling) και τα πρότυπα ISO 22000 και 9001.

 

Η αναγκαιότητα του προγράμματος ενισχύεται περαιτέρω από την ανάγκη για επαγγελματίες με κριτική και επαγωγική σκέψη, ικανούς να ανταποκριθούν στις προκλήσεις ενός ιδιαίτερα απαιτητικού και ταχέως εξελισσόμενου τομέα. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος προσφέρει στους εκπαιδευόμενους ένα ουσιαστικό γνωστικό και επαγγελματικό εφόδιο, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων εντός της αλυσίδας τροφίμων, σε φορείς ελέγχου, στη βιομηχανία, σε υπηρεσίες διασφάλισης ποιότητας και σε ερευνητικά ή εκπαιδευτικά ιδρύματα.

 

Περισσότερα...