Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακαλύπτει ένυδρα ορυκτά σε έναν ιστορικό μετεωρίτη

Ημερομηνία: 
Παρασκευή 15 Απρ 2022

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακαλύπτει ένυδρα ορυκτά σε έναν ιστορικό μετεωρίτη.

Μία διεθνής  ομάδα  επιστημόνων, υπό την ευθύνη και το συντονισμό  του Επίκουρου Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ.  Ιωάννη Μπαζιώτη,  ανακάλυψε μοναδικά ευρήματα ένυδρων ορυκτών και ένα μεγάλο αριθμό ορυκτών υπέρ-υψηλών πιέσεων στο μετεωρίτη Kakowa.

Οι μετεωρίτες αποτελούν σπάνια αντικείμενα, που περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη γέννηση και εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος. Διατηρούν στοιχεία των διαδικασιών εκείνων που έλαβαν χώρα σε αστεροειδείς κατά τα πρώτα εκατομμύρια χρόνια της ιστορίας του ηλιακού μας συστήματος. Αυτοί οι αστεροειδείς θερμάνθηκαν εξαιτίας της διάσπασης ραδιενεργών ισοτόπων και της επακόλουθης απελευθέρωσης θερμότητας, οδηγώντας στη θερμική μεταμόρφωσή τους, και τη μετέπειτα απελευθέρωση ρευστών.

Επίσης, υπέστησαν πολλαπλές προσκρούσεις που άφησαν τα ίχνη τους στα ορυκτά των μετεωριτών. Κάποιοι από αυτούς τους μετεωρίτες έχουν ανακτηθεί από την Ανταρκτική ή τις ζεστές ερήμους (π.χ. Σαχάρα), ωστόσο οι πιο «φρέσκοι» μετεωρίτες είναι αυτοί που ο άνθρωπος τους είδε να πέφτουν στη Γη και τους συνέλεξε λίγο μετά τη πτώση τους. Αυτοί είναι που έχουν αποφύγει τη λεγόμενη εξαλλοίωση στο γήινο περιβάλλον.

Ένας τέτοιος μετεωρίτης είναι ο μετεωρίτης Kakowa, ο οποίος εκτίθεται στην αίθουσα των μετεωριτών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, στην Αυστρία. Στην ίδια αίθουσα εκτίθεται και ο μετεωρίτης Seres ο μοναδικός μετεωρίτης που έχει ανακτηθεί από ελληνικό έδαφος το 1818.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://doi.org/10.1038/s41598-022-09465-6

Συνημμένα: