Αναγόρευση του Ομότιμου Καθηγητή του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο κ. Ιωάννη Σοφού, ως Επίτιμου Διδάκτορα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ημερομηνία: 
Παρασκευή 26 Απρ 2024

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 10.30 π.μ., πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Τελετή Αναγόρευσης σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου της Σχολής Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής του Ομότιμου Καθηγητή του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο  κ. Ιωάννη Σοφού. Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδων Κίντζιος, αναφέρθηκε στο πλούσιο ερευνητικό του έργο του τιμώμενου και την πολυετή προσφορά του στην επιστήμη των Τροφίμων.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Διατροφής του Ανθρώπου μίλησε εκτενέστερα για τον κ. Σοφό ως επιστήμονα και τις σπουδές του. Ειδικότερα,  ο κ. Ιωάννης Σοφός αποφοίτησε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1971 και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Επιστήμη Προϊόντων Ζωικής Προέλευσης (Meat Science),  στο Πανεπιστήμιο Μινεσότας το 1975. Στη συνέχεια εκπόνησε τη Διδακτορική του Διατριβή στην Επιστήμη Τροφίμων και συγκεκριμένα στη Μικροβιολογία Τροφίμων, στο ίδιο Πανεπιστήμιο το 1979.  Έπειτα στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα  εργάστηκε, ως ερευνητής έως το 1980 και στη συνέχεια εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο (CSU), στο οποίο παρέμεινε έως τη βαθμίδα του Καθηγητή και έως το έτος 2015, οπότε συνταξιοδοτήθηκε μετά από 35 χρόνια ακαδημαϊκής πορείας.

Ο Δρ. Ιωάννης Σοφός απέσπασε μία σειρά από τιμητικές διακρίσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται η τιμητική διάκριση του εφ’ όρου ζωής μέλους, από τη διεθνή οργάνωση για την προστασία των Τροφίμων, το 2017, και η τιμητική αναγνώριση διαρκών επιτευγμάτων ως Πρόεδρος της ίδιας οργάνωσης, το 2014. Επίσης, από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο τιμήθηκε με βραβείο εξέχουσας καριέρας το 2013, με βραβεία διακριθέντος Καθηγητή από το ίδιο Πανεπιστήμιο το 2007, με βραβείο λόγω υψηλά αναφερόμενο στη βιβλιογραφία επιστήμονα το 2006, και με βραβείο έρευνας από την αμερικάνικη οργάνωση αναφορικά με την Επιστήμη Κρέατος το 1994. Να σημειωθεί, επίσης, ότι από το 1995 έως το 2014 ο Δρ. Σοφός διατέλεσε επιστημονικός Εκδότης του διεθνούς περιοδικού “Journal of Food Protection” και επίσης διατέλεσε μέλος και Πρόεδρος της ομάδας βιολογικών κινδύνων της ευρωπαϊκής αρχής ασφάλειας τροφίμων (EFSA).

Όσον αφορά τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, αυτά αφορούν την επιμόλυνση τροφίμων από παθογόνους μικροοργανισμούς, και κυρίως την ανάπτυξη μεθόδων δειγματοληψίας και ανίχνευσή τους στα τρόφιμα, όπως και τη διερεύνηση τρόπων παρεμπόδισης της ανάπτυξής τους. Η ασφάλεια και η ποιότητα τροφίμων ήταν από την αρχή στόχος των ερευνητικών ενδιαφερόντων του Καθηγητή κ. Ιωάννη Σοφού. Εξαιτίας της ανησυχίας χρήσης της νιτροζαμίνης τη δεκαετία του 1970, ο Δρ. Σοφός εξερεύνησε εναλλακτικούς τρόπους ελέγχου του Clostridium botulinum με χρήση συντηρητικών, όπως τα σορβικά άλατα σε κρεατοσκευάσματα. Αυτό προκάλεσε το ενδιαφέρον τόσο της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και της βιομηχανίας και των διαχειριστικών αρχών. Επίσης, έρευνά του αφορά το ποσοστό νατρίου, ως αλάτι, στα επεξεργασμένα τρόφιμα, το οποίο συσχετίστηκε με προϊόντα χαμηλών λιπαρών στην κατηγορία των κρεατοσκευασμάτων. Ένα τμήμα της έρευνάς του αφορά την ανάπτυξη προϊόντων χαμηλού κόστους σε αναπτυσσόμενες περιοχές και το πώς μικροοργανισμοί και ένζυμα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διάσπαση χοληστερόλης. Τέλος τα τελευταία 15-20 χρόνια ασχολήθηκε με το βακτήριο Escherichia coli, με τη Salmonella και τη Listeria σε φρέσκα και επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος.

Αναφορικά με την ακαδημαϊκή του πορεία έχει συμμετάσχει και επιβλέψει πληθώρα μεταπτυχιακών μελετών και διδακτορικών διατριβών, ενώ στο εργαστήριο του έχουν απασχοληθεί περίπου 40 ερευνητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και επισκέπτες καθηγητές. Αξίζει να αναφερθεί ότι 57 από τους φοιτητές, μεταδιδακτορικούς ερευνητές, επισκέπτες καθηγητές κατάγονται από 29 διαφορετικές χώρες εκτός των Η.Π.Α. μεταξύ των οποίων από την Ακτή Ελεφαντοστού, Βοσνία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ινδία, Κένυα, Κίνα, Μπελίζ, Νότια Αφρική, Ταϊλάνδη, Φιλανδία και Ζιμπάμπουε. Όλοι εργάζονται στη βιομηχανία, στον ακαδημαϊκό χώρο, σε κρατικές υπηρεσίες όπως υπουργεία στις Η.Π.Α. και σε άλλες χώρες. Ο Καθηγητής Ι. Σοφός είναι πολυγραφότατος, με σύνολο δημοσιεύσεων περί τα 300 άρθρα, ενώ έχει προσκληθεί ως ομιλητής σε πάνω από 200 παρουσιάσεις.

Κατόπιν της ομιλίας της Προέδρου του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου κ. Ιωάννας Μαντάλα, ακολούθησε η περιένδυση του τιμώμενου. Έπειτα, ο Δρ Ιωάννης Σοφός, ευχαρίστησε τις Πρυτανικές Αρχές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την ιδιαίτερη τιμή της αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα. Η τελετή ολοκληρώθηκε με ένα ελαφρύ γεύμα.

Συνημμένα: