Οργάνωση Ημερίδας από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σχετικά με Προπτυχιακές Ερευνητικές Δραστηριότητες της Συμμαχίας Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EU-CONEXUS
Αθήνα, 26 Ιουλίου 2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στις 15 Ιουλίου 2024, από τις 10:00 έως τις 12:30 CET, πραγματοποιήθηκε η Διαδικτυακή Ημερίδα για Προπτυχιακές Ερευνητικές Δραστηριότητες (Closing Virtual Workshop on Undergraduate Research Activities), στο πλαίσιο του Προγράμματος EU-CONEXUS-Plus, με Επιστημονικό Υπεύθυνο στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών τον Πρύτανη κ. Σπυρίδωνα Κίντζιο, Καθηγητή. Αυτή η εκδήλωση, ακρογωνιαίος λίθος της πρωτοβουλίας «Έρευνα στην Εκπαίδευση», παρουσίασε τα συλλογικά επιτεύγματα των φοιτητών της Συμμαχίας Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EU-CONEXUS που συμμετείχαν κατά το Ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 στις δράσεις «Open Lab Hours» και «Student Research Hub», οι οποίες οργανώθηκαν από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την καθοδήγηση της Αντιπρυτάνεως Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Διεθνοποίησης και Φοιτητικής Μέριμνας κ. Ελένης Μήλιου, Καθηγήτριας.
Η πρωτοβουλία EU-CONEXUS «Έρευνα στην εκπαίδευση» στοχεύει στη μεταφορά ερευνητικής μεθοδολογίας, επιστημονικής σκέψης και καινοτομίας στην εκπαίδευση, καθώς και στη διεθνοποίηση μέσω της δυνατότητας συμμετοχής όλων των φοιτητών της Συμμαχίας σε ερευνητικές δραστηριότητες κάθε εταίρου σχετικά με την Έξυπνη Αστική Παράκτια Αειφορία, αλλά και της συνεργασίας των ακαδημαϊκών ή/και ερευνητών του EU-CONEXUS στην εκπαίδευση των φοιτητών σε σχετικά θέματα. Στις δραστηριότητες αυτές οι φοιτητές εξοικειώνονται ενεργά και δημιουργικά με τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για γαλάζιες και πράσινες λύσεις με σκοπό την παράκτια και αστική βιώσιμη ανάπτυξη.
Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, οι φοιτητές που συμμετείχαν σε ομάδες της δράσης «Student Research Hub», παρουσίασαν τα επιστημονικά επιτεύγματα που πέτυχαν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους. Η δράση “Student Research Hub” συνδυάζει την εκπαίδευση με την έρευνα κατά τη διάρκεια (περίπου 2 μήνες) της οποίας προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές συνεργάζονται υπό την επίβλεψη ενός υποψήφιου διδάκτορα ή ερευνητή επιπέδου R1 & R2 (Leader) και την καθοδήγηση ενός ακαδημαϊκού ή/και ερευνητή επιπέδου R3 & R4 (Mentor) από τους εταίρους της Συμμαχίας Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EU-CONEXUS. Δουλεύοντας ως ομάδα και μέσω της συνεργασίας σε συγκεκριμένες ερευνητικές δραστηριότητες, οι φοιτητές αποκτούν ένα σύνολο γνωστικών, μη γνωστικών και ειδικών δεξιοτήτων. Επίσης, σε μία ομάδα από κάθε Πανεπιστήμιο της Συμμαχίας EU-CONEXUS δίνεται η ευκαιρία παρουσίασης των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε Συνέδριο. Φέτος, την ευκαιρία αυτή έχει μία ομάδα του Student Research Hub που δραστηριοποιήθηκε στο Εργαστήριο Κυτταρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με την κρίση της Επιστημονικής Επιτροπής αποτελούμενη από καθηγητές τριών Πανεπιστημίων της Συμμαχίας EU-CONEXUS που αξιολόγησαν τα αποτελέσματα και την παρουσίαση των εργασιών στην Ημερίδα στο τέλος του 2023-2024.
Περισσότερες πληροφορίες: https://www.eu-conexus.eu/en/student-research-hub/
Περισσότερες πληροφορίες: https://www.eu-conexus.eu/en/open-lab-hours/
Η Ημερίδα περιλάμβανε επίσης μια ανοιχτή συνεδρία συζήτησης, όπου Mentors, Leaders και φοιτητές μοιράστηκαν τις ιδέες και τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητες «Open Lab Hours» και «Student Research Hub». Διερεύνησαν πώς οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να επωφεληθούν από τις πολύ-ιδρυματικές ερευνητικές ευκαιρίες προσφερόμενες από περισσότερες από 400 ερευνητικές ομάδες της Συμμαχίας EU-CONEXUS, παρέχοντάς τους δομημένες εμπειρίες και προωθώντας τις φιλοδοξίες τους να ακολουθήσουν μια διεθνώς ανταγωνιστική επιστημονική καριέρα. Επιπλέον, συζήτησαν πώς αυτές οι εμπειρίες μπορούν να προσελκύσουν τους φοιτητές προς την έρευνα και την καινοτομία, να καλλιεργήσουν το ενδιαφέρον τους για περεταίρω μεταπτυχιακές σπουδές, να αναπτύξουν δεξιότητες για τη μελλοντική απασχόληση τους, αλλά και να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα των ερευνητικών προσπαθειών τους ακόμα και από το προπτυχιακό επίπεδο.
Η πρωτοβουλία του EU-CONEXUS Plus «Έρευνα στην Εκπαίδευση» έχει ως στόχο τη σύνδεση μεταξύ έρευνας και εκπαίδευσης, ενισχύοντας ένα συνεργατικό, διεθνές και καινοτόμο περιβάλλον για φοιτητές, ακαδημαϊκούς ή/και ερευνητές.