3o ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΝΗΜΟΝΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ - Τίτλος:  Mνημονικές τεχνικές και η προετοιμασία των υπό εξέταση μαθημάτων με έμφαση την μακρόχρονη μνήμη.

Ημερομηνία: 
Τρίτη 24 Νοε 2020

Αγαπητέ φοιτητή/φοιτήτρια,

Καλώς ήρθες!

Αν δυσκολεύεσαι στην μελέτη σου,
Αν χρωστάς αρκετά μαθήματα,
Αν δυσκολεύεσαι να θυμηθείς αυτά που διαβάζεις,
Αν προβληματίζεσαι τι δεν πάει καλά με τις εξετάσεις σου,
Έλα στο Μικροομαδικό Διαδραστικό Εργαστήριο Μνημονικών Τεχνικών''

ποιος το διοργανώνει: Tο Γραφείο Διασύνδεσης του ΓΠΑ

πότε: την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

ώρα: 13:00-15:00

Υπερσύνδεσμος: https:// meet.jit.si/ MnimonikesDrossinougpa20202411

ΠΡΟΣΟΧΗ!!

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, μέσω τηλεδιάσκεψης, χρησιμοποιώντας τον υπερσύνδεσμο https:// meet.jit.si/ MnimonikesDrossinougpa20202411

Το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν και φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που φοιτούν στα τμήματα του πρώην ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Τίτλος:  Mνημονικές τεχνικές και η προετοιμασία των υπό εξέταση μαθημάτων με έμφαση την μακρόχρονη μνήμη.

Περίληψη

Το διαδραστικό μικροομαδικό εργαστήριο έχει ως στόχο  να παρουσιάσει τις μνημονικές τεχνικές αναφορικά με την προετοιμασία  των υπό εξέταση μαθημάτων. Σε θεωρητικό επίπεδο θα συζητηθούν η μακρόχρονη μνήμη(MM) δευτερογενή δομική μνημονική λειτουργία που αντιπροσωπεύει μία μόνιμη και σταθερή καταγραφή του παρελθόντος. Οι μνημονικές τεχνικές αξιοποιούνται για την προετοιμασία  των υπό εξέταση μαθημάτων μέσω της λειτουργίας της MM, που γίνεται κατανοητή ως ένα σύνολο διαδρομών όχι απαραίτητα συνειδητών, χαραγμένων στον εγκεφαλικό φλοιό. Αυτές οι πληροφορίες της ΜΜ είναι προσβάσιμες μόνο μετά την προσπάθεια ή την παρουσία ενός στοιχείου (cue) που θα τις ενεργοποιήσει στην περίοδο των εξετάσεων. Σε πρακτικό επίπεδο θα εργαστούμε με ασκήσεις μνημονικών τεχνικών με έμφαση την προετοιμασία καταχώρησης των πληροφοριών των μαθημάτων στην ΜΜ και την προσβασιμότητα σε αυτές. Ακόμη θα συζητηθούν παράγοντες ενεργοποίησης της ΜΜ στις εξετάσεις.

Βιβλιογραφική παραπομπή: Ρούσος, Π.,Λ. (2011). Τα χαρακτηριστικά της μακρόχρονης μνήμης. Στο Γνωστική ψυχολογία, οι βασικές γνωστικές διεργασίες. (σσ. 220-225). Αθήνα: Τόπος.

Εισηγήτρια:  Δροσινού-Κορέα Μαρία, Phd στην ψυχολογία, Επίκουρη Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, εξωτερική συνεργάτης αρμόδια για την εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη φοιτητών ΑμεΑ και ΑμΕΕΑ στο ΓΔ του Γ.Π.Α