«Horizon 2020-RISE: OchraVine Control - Εφαρμογή ολοκληρωμένων και καινοτόμων στρατηγικών γεωργίας ακριβείας για τη μείωση της παρουσίας ωχρατοξινών στα σταφύλια, σταφίδες και κρασί»

Ημερομηνία: 
Πέμπτη 03 Μάιος 2018

Το OchraVine Control είναι έργο του Ορίζοντα 2020 που αποσκοπεί στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της εμφάνισης ωχρατοξινών στο αμπέλι (σταφύλια, σταφίδες και κρασί) μέσω μεθόδων γεωργίας ακριβείας. Oι ωχρατοξίνες αποτελούν καρκινογόνες μυκοτοξίνες που παράγονται κυρίως από διάφορα είδη μυκήτων του γένους Aspergillus και Penicillium. Πιο συγκεκριμένα, ο μύκητας Aspergillus carbonarius είναι ένας από τους σημαντικότερους φυτοπαθογόνους μικροοργανισμούς που προσβάλλει την καλλιέργεια της αμπέλου, συμβάλλει στην ασθένεια της όξινης σήψης στα σταφύλια, και παράγει τη μυκοτοξίνη ωχρατοξίνη Α (ΟΤΑ) επηρεάζοντας αρνητικά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρασιού και την ασφάλεια του καταναλωτή. H OTA έχει νεφροτοξικές, ηπατοτοξικές και καρκινογόνες (Class 2Β, ΙΑRC) ιδιότητες στα ζώα και στους ανθρώπους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της EE η κατανάλωση κρασιού συμβάλει κατά 13% στην πρόσληψη ΟTΑ από ανθρώπους. Οι πρώτες εκτιμήσεις της Επιτροπής του Κώδικα Διατροφής, βασισμένες σε ευρωπαϊκά στοιχεία, πρότειναν ότι το κόκκινο κρασί είναι η δεύτερη σημαντικότερη πηγή ανθρώπινης έκθεσης σε OTA, μετά από τα δημητριακά και ακολουθούν ο καφές και η μπύρα.

Συνημμένα: