ΓΕΩμετρίες με θέμα "Κήπος"

Ημερομηνία: 
Κυριακή 22 Απρ 2018

Οι Γεωμετρίες είναι ένα πυκνό πρόγραμμα σποράς και συγκομιδής, με πολύμηνο κύκλο ζωής, που θα πραγματοποιηθεί σε διάφορα σημεία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, προτείνοντας έναν πρωτότυπο περίπατο σύγχρονης τέχνης και γνώσης στους Αθηναίους. Απαρτίζονται από μια εικαστική έκθεση με νέες παραγωγές, με πρόσφατα, παλαιότερα και ιστορικά έργα, από ένα δημόσιο πρόγραμμα 7 θεματικών Κυριακών, από έναν μεγάλο περίπατο αφιερωμένο στο νερό, από έναν αγώνα κωπηλασίας και από ένα υπαίθριο φεστιβάλ ταινιών για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Η έκθεση παρουσιάζεται στο Γεωργικό Μουσείο, στο κεντρικό κτίριο και στους κήπους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

To δημόσιο πρόγραμμα χωρίζεται σε 7 ενότητες – αλάτι, φωτιά, κήποι, σπόροι, νερό, γη και αέρας – στο πλαίσιο των οποίων θα πραγματοποιηθεί πλήθος δράσεων: φαγητό, εργαστήρια, ομιλίες, ηχογραφήσεις, performance, περιπλανήσεις, αναγνώσεις κ.α. Μέσα από τις δημόσιες δράσεις το κοινό θα γνωρίσει και θα απολαύσει διαφορετικές και άγνωστες όψεις του πανεπιστημίου – τον αμπελώνα, το δενδροκομείο, το ανθοκομείο και θα μετέχει βιωματικά της ιστορίας του τόπου από τα οθωμανικά χρόνια ως σήμερα. Θα αναμετρηθεί με νέες τεχνικές καλλιέργειας, με τη φιλοσοφία της φυσικής δόμησης, με την ιστορία των πετρωμάτων, με τρόπους παρασκευής της τροφής, με την εξελικτική ιστορία της ανθρωπότητας και το πέρασμα στη γεωργία, με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και με πλήθος άλλων καίριων ζητημάτων γύρω από το περιβάλλον.

Κυριακή 22 Απρίλη: KHΠΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

14:00 | Eat My Garden: Μεσημεριανό από τους Troō Food Liberation & ψωμί ολικής άλεσης από το Betty’s Bakery

Ένα ανθισμένο μενού με ό,τι μπορεί να φαγωθεί από τον κήπο μας, αντικατοπτρίζοντας τη χαρά της ζωής και τις μυρωδιές της άνοιξης!

Οι Troō Food Liberation είναι μια κολεκτίβα που δραστηριοποιείται στη δημιουργία «αληθινού φαγητού». Μανιφέστο της ομάδας είναι πως η τροφή που είναι απαλλαγμένη από τεχνικές επεξεργασίες και προέρχεται από βιώσιμους τρόπους παραγωγής εξελίσσει θετικά την κοινωνικοπολιτική, οικολογική και συλλογική συνειδητότητα. Το Betty’s Bakery είναι ένα βιοπιστοποιημένο μικρό αρτοποιείο, που δουλεύει αποκλειστικά με φυσικό προζύμι και άλευρα αλεσμένα σε πετρόμυλους. Στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες, σέβεται το περιβάλλον και καινοτομεί στις συνταγές και τον τρόπο δουλειάς.

Χώρος: Αμπελώνας | Δωρεάν | Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο infotickets@sgt.gr(συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό του τηλεφώνου σας) | Οι θέσεις έχουν εξαντληθεί.

17:00 | Ο Κήπος ως Κόσμος και Μικρόκοσμος: Μια ομιλία από τη Φαίη Ζήκα

Μετά από μια σειρά περιπετειών στο παγκοσμιοποιημένο τοπίο του 18ου αιώνα, ο Καντίντ του Βολταίρου τελειώνει με την προτροπή: «Πρέπει να καλλιεργήσουμε τον κήπο μας». Ενώ ο Βολταίρος χρησιμοποιεί τον κήπο ως κριτική αντιπαράθεση στα δεινά μιας παγκοσμιοποίησης, η ομιλία στοχεύει να αναδείξει πώς, μέσω της μετανάστευσης των φυτών και της καλλιέργειας, ο μικρόκοσμος του κήπου συνδέει το τοπικό με το παγκόσμιο.

Η Φαίη Ζήκα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια φιλοσοφίας και θεωρίας της τέχνης στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Χώρος: Κτίριο Διοίκησης, Αμφιθέατρο Β’ | Διάρκεια: 60 λεπτά

18:00 | Συναυλία για διάφορα αντικείμενα από τον Pierre Berthet

Ο Pierre Berthet θα αυτοσχεδιάσει με τα πιο απίθανα ηχητικά αντικείμενα και κατασκευές (σταγόνες, μπαλόνια, σωλήνες, πέτρες, ηλεκτρική σκούπα κ.ά). H περφόρμανς πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Borderline Festival 2018, το φεστιβάλ πειραματικής και ηλεκτρονικής μουσικής που πραγματοποιείται για όγδοη χρονιά από τη Στέγη.

Παρουσιάζονται ακόμη 2 έργα του στους χώρους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου: η ηχητική εγκατάσταση Η καλή θέληση του Αιόλου (Αμπελώνας, 20-22 Απριλίου) και η περφόρμανς Galileo (21 Απριλίου | Δωρεάν | Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο infotickets@sgt.gr συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό του τηλεφώνου σας)

Χώρος: Κτίριο Διοίκησης | Διάρκεια: 60 λεπτά