ΓΕΩμετρίες με θέμα το "Αλάτι"

Ημερομηνία: 
Κυριακή 01 Απρ 2018

Οι Γεωμετρίες είναι ένα πυκνό πρόγραμμα σποράς και συγκομιδής, με πολύμηνο κύκλο ζωής, που θα πραγματοποιηθεί σε διάφορα σημεία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, προτείνοντας έναν πρωτότυπο περίπατο σύγχρονης τέχνης και γνώσης στους Αθηναίους. Απαρτίζονται από μια εικαστική έκθεση με νέες παραγωγές, με πρόσφατα, παλαιότερα και ιστορικά έργα, από ένα δημόσιο πρόγραμμα 7 θεματικών Κυριακών, από έναν μεγάλο περίπατο αφιερωμένο στο νερό, από έναν αγώνα κωπηλασίας και από ένα υπαίθριο φεστιβάλ ταινιών για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Η έκθεση παρουσιάζεται στο Γεωργικό Μουσείο, στο κεντρικό κτίριο και στους κήπους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

To δημόσιο πρόγραμμα χωρίζεται σε 7 ενότητες – αλάτι, φωτιά, κήποι, σπόροι, νερό, γη και αέρας – στο πλαίσιο των οποίων θα πραγματοποιηθεί πλήθος δράσεων: φαγητό, εργαστήρια, ομιλίες, ηχογραφήσεις, performance, περιπλανήσεις, αναγνώσεις κ.α. Μέσα από τις δημόσιες δράσεις το κοινό θα γνωρίσει και θα απολαύσει διαφορετικές και άγνωστες όψεις του πανεπιστημίου – τον αμπελώνα, το δενδροκομείο, το ανθοκομείο και θα μετέχει βιωματικά της ιστορίας του τόπου από τα οθωμανικά χρόνια ως σήμερα. Θα αναμετρηθεί με νέες τεχνικές καλλιέργειας, με τη φιλοσοφία της φυσικής δόμησης, με την ιστορία των πετρωμάτων, με τρόπους παρασκευής της τροφής, με την εξελικτική ιστορία της ανθρωπότητας και το πέρασμα στη γεωργία, με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και με πλήθος άλλων καίριων ζητημάτων γύρω από το περιβάλλον.

συμμετέχοντες:
Omar Amiralay, Yto Barrada, Πάκυ Βλασσοπούλου, Will Benedict, Tristan Bera, Michel Berthet, Betty’s Bakery, Ursula Biemann, Wang Bing, Anna Boghiguian, Vlassis Caniaris, Carolina Caycedo, Chouska, Céline Condorelli, Ντόρα Οικονόμου, Metin Erksan, Σχολείο Εδάφους, Επάρκεια, Cevdet Erek, Αλέκος Φασιανός, Άγγελος N. Γουλανδρής, Inas Halabi, Peter Halley, Federico Herrero, Ροίκος Θανόπουλος, Γιάννης Θεoδωρόπουλος, Αθηνά Ιωάννου, Τάκης Κανελλόπουλος, Βαλεντίνα Κάργα, Kassandras, David Leonard, Μίλτος Μανέτας, Γιάννης Μανέτας, Σάκης Μανιάτης, Jumana Manna, Νίκος Μάρκου, Angela Melitopoulos, Γιάννης Μπαζιώτης, Πηνελόπη Μπεμπέλη, Νατάσα Μπιζά, Πέτρος Μώρης, Beatriz Santiago Muñoz, Peter Nadin, Ίρις Νικολάου, Uriel Orlow, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Μαρία Παπαδημητρίου, Βούλα Παπαϊωάννου, Ναυσικά Πάστρα, Ανδριάνα Παπανικολάου, Ρένα Παπασπύρου, Véréna Paravel, Didem Pekün, Artavazd Pelechian, Marjetica Potrč, Filipa Ramos, Σταγόνες, MoY Studio, Serkan Taycan, Standart Thinking, Aimée Toledano, Vittorio de Seta, Hiroshi Sugimoto, Το Πελίτι, Lucien Castaign-Taylor, Θανάσης Τότσικας, Mario García Torres, Troō Food Liberation, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, Jorge Furtado, Natsuko Uchino, Dimitri Zenghelis, Φαίη Ζήκα, Χρήστος Χρυσόπουλος, Ana Vaz.

Κυριακή 1 Απρίλη: ΑΛΑΤΙ

12:00 | Ένα Όραμα για τη Γεωργία του Αύριο: Ένα εργαστήριο από τον Μάριο Δεσύλλα

Το εργαστήριο διερευνά πώς η βιοδυναμική ανοίγει τον δρόμο για έναν τρόπο καλλιέργειας της γης που αναγεννά τα εδάφη, φέρεται με ασυνήθιστα βαθύ σεβασμό στη φύση και το οικο-σύστημα, και παράγει, όπως σιγά-σιγά γίνεται ευρύτερα αποδεκτό, την ανώτερη δυνατή ποιότητα προϊόντων. Μοιάζει με όνειρο; Ελάτε να το διαπιστώσουμε!

Ο Μάριος Δεσύλλας του Σχολείου Εδάφους, σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας και εδώ και 30 χρόνια συμβάλλει ώστε να έρθει η γεωργία πιο κοντά στη φύση, εκπαιδεύοντας και συμβουλεύοντας εκείνους που η καρδιά τους χτυπά σε ανάλογο ρυθμό.

Χώρος: Πυραμίδα | Διάρκεια: 60 λεπτά

13:00 | Food is Energy: Μια ξενάγηση από τις Βαλεντίνα Κάργα και Marjetica Potrč

Ένα πυραμιδοειδές θερμοκήπιο-σκιοκήπιο, υβριδικής μορφής, μας εισάγει στην έννοια του δασόκηπου. Ο δασόκηπος είναι έννοια της περμακουλτούρας που προάγει τη συνύπαρξη και την αμοιβαία σχέση των φυτών.

Η Βαλεντίνα Κάργα είναι καλλιτέχνης που ζει στο Βερολίνο. Η δουλειά της κινείται μεταξύ εννοιολογικής τέχνης, αρχιτεκτονικής και κοινωνικά εφαρμοσμένης πράξης. H Marjetica Potrč είναι καλλιτέχνης και αρχιτέκτονας που ζει ανάμεσα στη Λιουμπλιάνα και το Βερολίνο. Η δουλειά της περιλαμβάνει σχέδια, αρχιτεκτονική σκέψη και δημόσια έργα.

Χώρος: Πυραμίδα | Διάρκεια: 30 λεπτά

14:00 | Soul Food: Νηστίσιμο μεσημεριανό από τους Troō Food Liberation & ηπειρώτικo ψωμί από το Betty’s Bakery

Μοναστηριακές συνταγές με τη γεύση της πνευματικότητας των ημερών της νηστείας.

Οι Troō Food Liberation είναι μια κολεκτίβα που δραστηριοποιείται στη δημιουργία «αληθινού φαγητού». Μανιφέστο της ομάδας είναι πως η τροφή που είναι απαλλαγμένη από τεχνικές επεξεργασίες και προέρχεται από βιώσιμους τρόπους παραγωγής εξελίσσει θετικά την κοινωνικοπολιτική, οικολογική και συλλογική συνειδητότητα. Το Betty’s Bakery είναι ένα βιοπιστοποιημένο μικρό αρτοποιείο, που δουλεύει αποκλειστικά με φυσικό προζύμι και άλευρα αλεσμένα σε πετρόμυλους. Στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες, σέβεται το περιβάλλον και καινοτομεί στις συνταγές και τον τρόπο δουλειάς.

Χώρος: Αμπελώνας | Δωρεάν | Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο infotickets@sgt.gr (συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό του τηλεφώνου σας).

17:00 | For All Party Occasions: Discussion over Coffee and Cookies με τη Νατάσα Μπιζά

Πρόσκληση σε συζήτηση, με καφέ και μπισκότα, γύρω από τη συλλογή αντικειμένων του Σχεδίου Μάρσαλ που βρέθηκε στην αποθήκη του Γεωργικού Μουσείου. Μια περφόρμανς με 7 προσκεκλημένους ομιλητές και την καλλιτέχνη, με ελεύθερη παρακολούθηση από το κοινό της έκθεσης.

Συμμετέχοντες: Ελεάνα Γιαλούρη, Σταύρος Ζωγραφάκης, Jean Marie Hoffmann, Κατερίνα Κωνσταντίνου, Αντωνία Ματάλα, Ελένη Μπενέκη, Εσθήρ  Σολομών

Χώρος: Γεωργικό Μουσείο, 1ος όροφος | Διάρκεια: 90 λεπτά