Σεμινάριο από το Γραφείο Διασύνδεσης με τίτλο: «Η αναζήτηση της προσωπικής μεθόδου μελέτης και η νευροβιολογία της μνήμης»

Ημερομηνία: 
Τρίτη 24 Απρ 2018

Θέλεις να μάθεις τι συμβαίνει με την μνήμη σου; Τι σημαίνει μακροχρόνια μνήμη,  ποιες μνημονικές τεχνικές και με ποιο τρόπο μπορούν να σε βοηθήσουν στην απομνημόνευση;

Έλα στο 8ο Μικροομαδικό  Διαδραστικό Εργαστήριο Μνημονικών Τεχνικών που διοργανώνει το Γραφείο Διασύνδεσης την Τρίτη 24/4/2018 12:30-14:30, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στο 2ο όροφο του κτιρίου της Διοίκησης.
Τίτλος: «Η  αναζήτηση της προσωπικής μεθόδου μελέτης και η νευροβιολογία της μνήμης»

Το όγδοο διαδραστικό μικροομαδικό εργαστήριο σκοπεύει να παρουσιάσει την προσωπική μέθοδο μελέτης αναφορικά με την νευροβιολογία της μνήμης.

Σε θεωρητικό επίπεδο θα συζητήσουμε θέματα σχετικά με την νευροβιολογία της μνήμης η οποία μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου αιώνα κυριαρχούσε η άποψη ότι η μνήμη ήταν γενική ιδιότητα του φλοιού των εγκεφαλικών ημισφαιρίου ως συνόλου. Το ερώτημα που τίθεται για την μνήμη είναι αν πρόκειται για χωριστή νοητική ικανότητα ή είναι μια λειτουργία βοηθητική των άλλων νοητικών διεργασιών. Οι νευροεπιστήμονες άρχισαν να μελετούν το πρόβλημα των νοητικών διεργασιών της γενίκευσης, της προσοχής, της μονιμότητας του αντικειμένου, της παγίωσης από την δεκαετία του 1950 αναφέροντας ότι πρόκειται για λειτουργία συγκεκριμένων συστημάτων του εγκεφάλου όπου οι μνημονικές διεργασίες εντοπίζονται σε περισσότερα συστήματα.

Σε πρακτικό επίπεδο θα εργαστούμε σε ασκήσεις συνειδητοποίησης της προσωπικής μεθόδου μελέτης εστιάζοντας σε τεχνικές μνήμης αναφορικά με την γενίκευση,  την διεύρυνση της προσοχής, της μονιμότητας του γνωστικού αντικειμένου και  της παγίωσης των γνώσεων.

Πηγή για περισσότερη μελέτη: Ρούσος, Π.,Λ. (2011). Νευροβιολογία της μνήμης. Στο Γνωστική ψυχολογία, οι βασικές γνωστικές διεργασίες (σσ. 234-238). Αθήνα: Τόπος.

Εισηγήτρια: κ. Δροσινού-Κορέα Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, εξωτερική συνεργάτης του ΓΔ αρμόδια για την εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη φοιτητών ΑμεΑ και ΑμΕΕΑ του Γ.Π.Α.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες του ΓΠΑ και είναι δωρεάν.
 Μη χάνεις την ευκαιρία. Σε περιμένουμε!
Περισσότερες πληροφορίες στο fb και στο email: career@aua.gr