7ο Μικροομαδικό Εργαστήριο Μνημονικών Τεχνικών από το Γραφείο Διασύνδεσης δωρεάν για φοιτητές.

Ημερομηνία: 
Παρασκευή 21 Απρ 2017 έως Δευτέρα 31 Ιουλ 2017

Θέλεις να μάθεις τι συμβαίνει με την μνήμη σου; Τι σημαίνει μακροχρόνια μνήμη,  ποιες είναι οι μνημονικές τεχνικές και με ποιο τρόπο μπορούν να σε βοηθήσουν στην απομνημόνευση;

 Έλα στο 7ο Μικροομαδικό  Διαδραστικό Εργαστήριο Μνημονικών Τεχνικών που διοργανώνει το Γραφείο Διασύνδεσης την Τρίτη 25/4/2017 10:30-12:30, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στο 2ο όροφο του κτιρίου της Διοίκησης.

 Τίτλος: «Ο βαθμός δυσκολίας στη μελέτη  του μαθήματος.   Η ψυχοδυναμική θεώρηση των μνημονικών διεργασιών»

 Το έβδομο διαδραστικό μικροομαδικό εργαστήριο σκοπεύει να παρουσιάσει τον βαθμό δυσκολίας στη μελέτη  του μαθήματος αναφορικά με τις μνημονικές διεργασίες.

 Σε θεωρητικό επίπεδο θα συζητήσουμε την ψυχοδυναμική θεώρηση της μνήμης και την σχέση με τον βαθμό δυσκολίας στη μελέτη  του μαθήματος. Οι μνημονικές γνωστικές διεργασίες είναι άμεσα συνδεδεμένες συναισθηματική ζωή του φοιτητή και την συναισθηματική διάσταση που ενυπάρχει σε κάθε μάθημα μέσα από την ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία. Η ψυχανάλυση με τον Freud (1921/1977) έφερε στο φως την ιδέα για την φύση του κοινωνικού δεσμού αναφορικά με τον πολιτισμό τις δυσκολίες και τη θέση του ατόμου σε αυτό. Κομβικό σημείο κατανόησης του βαθμού δυσκολίας αποτελεί η ετερότητα και ο Άλλος, είτε ως καθηγητής είτε ως συμφοιτητής που λειτουργεί ως πρότυπο(1) μέσω διαδοχικών ταυτίσεων είτε ως γνωστικό αντικείμενο(2) στο πλαίσιο μιας σχέσης είτε ως σύμμαχος είτε ως αντίπαλος(3) σε αυθεντικές σχέσεις αλληλεγγύης ή ανταγωνισμού μεταξύ φοιτητών.

 Σε πρακτικό επίπεδο θα εργαστούμε σε ασκήσεις συνειδητοποίησης του βαθμού δυσκολίας στη μελέτη  του μαθήματος. Θα καταλογραφήσουμε τα μαθήματα που ο κάθε φοιτητής επιλέγει να εξεταστεί στο εαρινό εξάμηνο και θα εξετάσουμε το βαθμό δυσκολίας με κριτήρια την ατομικότητα, την ετερότητα και τον Άλλο.

 Πηγές για περισσότερη μελέτη:

 1.     Ρούσσος, Π .Λ. (2011). Η οργάνωση της γνώσης. Στο Γνωστική ψυχολογία, οι βασικές γνωστικές διεργασίες (σσ. 247-279). Αθήνα: Τόπος.

 2.      Χρηστάκης, Ν. (2010). Η συναισθηματική ζωή των ομάδων. Στο Το πρόσωπο και οι άλλοι (σσ. 243-269). Αθήνα: Παπαζήσης.

 Εισηγήτρια θα είναι η κ. Δροσινού-Κορέα Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, εξωτερική συνεργάτης αρμόδια για την εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη φοιτητών ΑμεΑ και ΑμΕΕΑ στο ΓΔ του Γ.Π.Α.

   Μη χάνεις την ευκαιρία.   Σε περιμένουμε!