Μεχρι 1/7 στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης η παρουσίαση του βίντεο εγκατάστασης "Εργαστήριο Διλημμάτων" του Γιώργου Δρίβα, η οποία ειναι η Εθνική συμμετοχή στην 57η Μπιενάλε Βενετίας.

Ημερομηνία: 
Τετάρτη 30 Μάιος 2018

Συνεχίζεται μεχρι 1/7 στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης η παρουσίαση του βίντεο εγκατάστασης  "Εργαστήριο Διλημμάτων" του Γιώργου Δρίβα, η οποία ειναι η Εθνική συμμετοχή στην 57η Μπιενάλε Βενετίας.

 
Μέρος του βίντεο γυρίστηκε στο Εργαστήριο Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την συνεργασία της Διευθύντριας του Εργαστηρίου κ. Βιολέτας Κωνσταντίνου και του Καθηγητή κ. Πέτρου Ταραντίλη και την υποστήριξη του Τμήματος Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων και της Αναπληρώτριας Πρύτανη κ. Μαίρης Καψοκεφάλου.
 

Το Εργαστήριο Διλημμάτων συγκέντρωσε στο Ελληνικό Περίπτερο της Μπιενάλε  περισσότερους από 450.000 επισκέπτες και έλαβε πολύ θετικά σχόλια και κριτικές από τον διεθνή τύπο. Πρόκειται για μια επιβλητική βιντεοεγκατάσταση που πραγματεύεται  σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και προσφέρει μια περιπατητική οπτικοακουστική εμπειρία, ενώ ταυτόχρονα υποβάλει τον επισκέπτη σε σκέψεις και διλήμματα ηθικού περιεχομένου. Το Εργαστήριο Διλημμάτων παραπέμπει στην τραγωδία του Αισχύλου «Ικέτιδες», με την οποία τίθεται για πρώτη φορά το δίλημμα μεταξύ της σωτηρίας του Ξένου και της διατήρησης της ασφάλειας του Εγχώριου. Πραγματεύεται την αγωνία, την απορία και τη σύγχυση ατόμων ή και κοινωνικών ομάδων, τα οποία καλούνται να διαχειριστούν παρόμοια διλήμματα.

Η ιστορία παρουσιάζεται αποσπασματικά μέσα από πολλαπλές πηγές βίντεο και ήχου μέσα σε ένα λαβύρινθο. Πρωταγωνιστικό ρόλο στα βίντεο του έργου έχουν η καταξιωμένη ηθοποιός Charlotte Rampling και ο Γιώργος Κοτανίδης, ενώ συμμετέχουν και άλλοι γνωστοί Έλληνες ηθοποιοί όπως: οι Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Κόρα Καρβούνη, Πολύδωρος Βογιατζής, Ρένα Κυπριώτη, Πάνης Καλοφωλιάς.

www.laboratoryofdilemmas.gr