Χαιρετισμός του Πρύτανη προς τους πρωτοετείς φοιτητές

Ημερομηνία: 
Δευτέρα 12 Οκτ 2020

Σας καλωσορίζω στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το τρίτο αρχαιότερο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας μας και το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο στην Ευρώπη το οποίο εξειδικεύεται στις γεωπονικές επιστήμες ως συνδετικού κρίκου της Αγροδιατροφής και του Περιβάλλοντος. Η δεσπόζουσα και εμβληματική θέση του Πανεπιστημίου μας σε διεθνές επίπεδο αντιπροσωπεύεται τόσο από τη διευρυμένη γεωγραφική του υπόσταση σε τέσσερις νομούς, με συνολικά 15 Τμήματα ενταγμένα σε έξι Σχολές, όσο και μέσω της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο CONEXUS με αντικείμενο την ευφυή αειφόρο παράκτια ανάπτυξη.

Μέσα τόσο από την οικονομική κρίση όσο και την πρόσφατη πανδημία, η γεωργία και η αγροδιατροφή αναδείχθηκαν στους πρωταθλητές της εθνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας παράγοντας το 30% του εθνικού προϊόντος, απασχολώντας 700.000 οικογένειες  και επιδεικνύοντας εκπληκτικές επιδόσεις με διπλασιασμό της αξίας των εξαγωγών. 

Ήρθε λοιπόν η δική σας σειρά να εξελιχθείτε, μέσα από τις σπουδές σας, στους σπουδαίους και ικανούς μελλοντικούς επιστήμονες οι οποίοι θα αναλάβουν τη μετάβαση της ελληνικής γεωργίας στο επόμενο στάδιο. Θα γίνετε οι ειδικοί που θα εξασφαλίσουν την επισιτιστική επάρκεια της χώρας ταυτόχρονα με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια των σπουδών σας θα έρθετε σε επαφή με πάρα πολλά ενδιαφέροντα γνωστικά αντικείμενα, τόσο συμβατικά όσο και προηγμένα. Το μέλλον είναι εδώ: ήδη παράγονται τρόφιμα από φάρμες εντόμων, ευφυή συστήματα άρδευσης και ψεκασμού ελέγχονται από το κινητό, ενεργειακές καλλιέργειες αντικαθιστούν το πετρέλαιο με ταχύτατους ρυθμούς, νέα φυσικά φάρμακα αναπτύσσονται για ανθρώπινη και ζωική χρήση, φορητές συσκευές και αισθητήρες με τεχνητή νοημοσύνη διαγιγνώσκουν ασθένειες και παρακολουθούν την ποιότητα της παραγωγής σε πραγματικό χρόνο σε κάθε σημείο της γης.

Ως τα νεότερα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, σας προσκαλώ να συμμετάσχετε στην εκπαιδευτική διαδικασία και την καθημερινή ζωή με τον ενθουσιασμό που σας διακρίνει. Παρά τους προφανείς περιορισμούς που μας επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ανήκει στα επίλεκτα εκείνα ιδρύματα τα οποία διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό τη δια ζώσης επαφή των φοιτητών με τα – κυρίως εργαστηριακά - διδακτικά αντικείμενα. Επιθυμία όλων μας είναι να νοιώσετε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο κυριολεκτικά σαν το δεύτερο σπίτι σας και η άμεση αλληλεπίδραση σας με τους διδάσκοντες να αποτελεί το βασικό συστατικό της εκπαιδευτικής διαδικασίας.  Αποτελεί βασική επιδίωξη μας η εκπαίδευση να γίνει σε ένα - κατά το δυνατόν – «ζωντανό» Πανεπιστήμιο έχοντας πάντα ως πρωταρχικό μέλημα την προστασία της υγείας όλων των μελών της κοινότητας του. Η αποστολή μας ως δασκάλων και εργαζόμενων στο Ίδρυμα θα είναι επιτυχημένη μόνο εφόσον καταφέρουμε να σας εμπνεύσουμε την αγάπη για τη μεθοδική αναζήτηση της γνώσης και να εδραιώσουμε μέσα σας το αίσθημα του «ανήκειν» σε μία μεγάλη οικογένεια, την Κοινότητα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλή Αρχή!

Συνημμένα: