Εγκαίνια έκθεσης “Διδάσκοντας την ελαιοκομία” στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Ημερομηνία: 
Τετάρτη 07 Μαρ 2018

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στις 2 Μαρτίου 2018 και στις εγκαταστάσεις του Ιστορικού Αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), τα εγκαίνια της έκθεσης “Διδάσκοντας την ελαιοκομία”, μία συνδιοργάνωση του Γεωργικού Μουσείου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΠΙΟΠ. Πρόκειται για μια έκθεση ιστορίας της γεωπονικής επιστήμης, αλλά και της ιστορίας της εκπαίδευσης με ιστορικά και εθνογραφικά στοιχεία σχετικά με την ελαιοπαραγωγή στην Ελλάδα, ενώ επιχειρεί να αναπαράγει την ατμόσφαιρα του Εργαστηρίου Δενδροκομίας, κατά το μάθημα της Ελαιοκομίας, προσωποποιώντας την εκπαιδευτική διαδικασία στη φυσιογνωμία του εμπνευσμένου διδάσκοντος Εμμανουήλ Βάθη.

Εκ μέρους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπρύτανης και Διευθυντής του Γεωργικου Μουσείου του Γ.Π.Α. Καθηγητής κ. Σταύρος Ζωγραφάκης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε το Π.Ι.Ο.Π. για την αξιόλογη συνεργασία των δύο φορέων με σκοπό την ανάδειξη της τοπικής παραγωγικής ιστορίας της χώρας μας, εστίασε στη σημασία αντίστοιχων πρωτοβουλιών συνεργασίας των δύο συνδιοργανωτών φορέων. Τα εγκαίνια της έκθεσης πλαισιώθηκαν από σχετική επιστημονική ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν ως ομιλητές οι κ.κ. Καθηγητής Σταύρος Βέμμος, ιστορικός Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, Καθηγήτρια Άννα Κούρτη και ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη.

Η έκθεση στις εγκαταστάσεις του Ιστορικού Αρχείου του ΠΙΟΠ θα διαρκέσει δύο μήνες και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στα Μουσεία Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη και Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Δικτύου Μουσείων ΠΙΟΠ, για να φιλοξενηθεί πια ως μόνιμη έκθεση στο Γεωργικό Μουσείο του Γ.Π.Α.