Διάκριση φοιτητικής ομάδας iGEM Athens 2020 στον παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας i GEM

Ημερομηνία: 
Δευτέρα 30 Νοε 2020

H διαϊδρυματική συνεργασία προπτυχιακών φοιτητών κατέκτησε Αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας i GEM 2020, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 14 – 22 Νοεμβρίου 2020. Η ομάδα απαρτίζεται από δώδεκα φοιτητές προπτυχιακού επιπέδου, τους κ.κ. Μαριάννα Ιωαννίδου και Ανδρέα -Αθανάσιο Τζώντζο Ντεκμάκ από το Τμήμα Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ορσαλία-Ζωή Βελουδίου από το Τμήμα Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ.κ. Σπύρο Κανελλόπουλο, Καλλιόπη Μπελέγρη και Γιώργο Μπρουτζάκη από το Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ.κ. Δήμο Ασλάνη, Ελευθερία Κελεφιώτη Στρατηδάκη, Κλεονίκη Πυλαρινού, Βασιλεία Σπυριδάκη και Ηλία Τούμπε από την Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και κ. Ναταλία Σαλπέα από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου

Το κύριο πρόβλημα που απασχόλησε την ομάδα είναι η τοξικότητα των βαφών που χρησιμοποιούνται σε πολυπληθή προϊόντα καθημερινής χρήσης. Στόχος του project MORPHÆ, ήταν η παραγωγή ενός καινοτόμου χρωματισμένου και βιοδιασπώμενου υλικού που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση υλικών που επικαλύπτονται με τοξικές, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, βαφές. Εμπνευσμένοι από τα χρώματα στη φύση τα οποία μπορεί να οφείλονται είτε σε χημικές χρωστικές είτε στη φυσική δομή των επιφανειών, η ομάδα κάνει χρήση βακτηριακών στελεχών που παρουσιάζουν δομικό χρώμα όταν σχηματίζουν βιοφίλμ. Το φαινόμενο αυτό προκαλείται από χωρικές γεωμετρίες στην κλίμακα των νανομέτρων, οι οποίες αλληλεπιδρούν με το φως με κανόνες οπτικής. Τα βακτήρια από το γένος Flavobacterium, τα οποία εμφανίζουν φυσικά δομικό χρώμα θα τροποποιηθούν γενετικά ώστε να παράγουν ένα υλικό που είναι χρωματισμένο επειδή διατηρεί την παραπάνω χωρική ιδιότητα. Το υλικό που επιλέχθηκε να παραχθεί είναι η βακτηριακή κυτταρίνη, ένα ανθεκτικό βιοπολυμερές, η παραγωγή του οποίου σχεδιάστηκε να μεταφερθεί από άλλα παράγωγα στελέχη. H διαδικασία αυτή επικυρώθηκε από προσομοιώσεις και υπολογιστικά μοντέλα για να προβλεφθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες θα επιτυγχανόταν η διατήρηση του δομικού χρώματος.

Δυστυχώς, οι συνθήκες που επικράτησαν φέτος λόγω της πανδημίας, δεν ευνόησαν την πραγματοποίηση της ιδέας στο εργαστήριο και επομένως o πειραματικός σχεδιασμός πρόκειται να εφαρμοστεί με σκοπό την παραγωγή του ολοκληρωμένου προϊόντος, κατά τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που θα διεξαχθεί το 2021.

Στο πλαίσιο της ενασχόλησης της ομάδας με το project, πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές συζητήσεις με ειδικούς από διαφορετικούς τομείς, ώστε να αποκτήσουν μία σφαιρική εικόνα τόσο του προβλήματος που επρόκειτο να αντιμετωπιστεί, όσο και να συζητηθούν οι πρακτικές για την αντιμετώπισή του. Επιπλέον, ένας από τους στόχους της ομάδας ήταν η απλοποίηση της επιστήμης και η επικοινωνία της συνθετικής βιολογίας με το ευρύ κοινό, το οποίο επιτεύχθηκε μέσα από διαδικτυακές δράσεις στις οποίες συμμετείχε η ομάδα. Το έργο της ομάδας i GEM Athens πληρούσε τα κριτήρια του διαγωνισμού για την ασημένια κατηγορία και είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα https://2020.igem.org/Team:Athens , ενώ βραβεύτηκε και για το καλύτερο προωθητικό βίντεο του διαγωνισμού στην κατηγορία των προπτυχιακών project.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση : igemathens2020@gmail.com

Συνημμένα: