Καταπολέμηση κουνουπιών και δημόσια υγεία: Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής

Ημερομηνία: 
Πέμπτη 10 Δεκ 2015

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του συγχρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου για την «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΧΩΡΟΚΑΤΑΚΤΗΤΙΚΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ» (LIFE CONOPS, LIFE12ENV/GR/000466) στις 10 Δεκεμβρίου 2015 οργανώνεται στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ημερίδα με θέμα: «Καταπολέμηση κουνουπιών και δημόσια υγεία: Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής». Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Υπουργείου Υγείας.

Το έργο LIFE CONOPS στοχεύει στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης των χωροκατακτητικών κουνουπιών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο έλεγχος της εξάπλωσης και της εγκατάστασής τους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ορθολογική διαχείριση των κουνουπιών προλαμβάνει κινδύνους για τη δημόσια υγεία και τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου προγράμματος θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό έργων για την ορθή αντιμετώπιση των ασθενειών που αυτά  μεταδίδουν.

Για το σκοπό αυτό θα κατασκευαστούν 12 (δώδεκα) πρωτότυπες παγίδες παρακολούθησης των συγκεκριμένων κουνουπιών, οι οποίες το προσεχές διάστημα θα εγκατασταθούν σε επιλεγμένα σημεία πιθανής εισόδου σε Ελλάδα και Ιταλία.  Μέσω της ειδικής αυτής παγίδας, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της ημερίδας, είναι δυνατή η παρακολούθηση του πληθυσμού των χωροκατακτητικών κουνουπιών ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα αφενός της  έγκαιρης διάγνωσης της εισόδου νέων ειδών κουνουπιών και αφετέρου της αποφυγής της εγκατάστασής τους. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης και μετάδοσης των ασθενειών στον άνθρωπο που σχετίζονται με τα νέα αυτά είδη κουνουπιών.

Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί ξένοι και Έλληνες εμπειρογνώμονες για να παρουσιάσουν θέματα που άπτονται της διαχείρισης των κουνουπιών.

Στo διάλειμμα της εκδήλωσης θα προσφερθούν ελληνικά παραδοσιακά γαστρονομικά εδέσματα που θα ετοιμάσουν οι σπουδαστές ΣΕΦ του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

Περισσότερες πληροφορίες στο διαδικτυακό τόπο www.conops.gr. 

 

καθ. Σέρκο Χαρουτουνιάν 

Ε. Υ. ερευνητικής ομάδας ΓΠΑ