Συμμετοχή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην παγκόσμια πρόσκληση CNN – Call to Earth Day

Ημερομηνία: 
Τρίτη 28 Νοε 2023

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μαζί με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο για την Ευφυή Αειφόρο Διαχείριση της Αστικής Παράκτιας Ζώνης, EU-CONEXUS, συμμετέχει στην παγκόσμια πρόσκληση CNN - Call to Earth Day για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Σήμερα, Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 η ετήσια πρόσκληση "Call to Earth", αποτελεί μια πρωτοβουλία του πολυεθνικού καλωδιακού και δορυφορικού ενημερωτικού τηλεοπτικού δικτύου CNN σε συνεργασία με την εταιρεία ROLEX, που στοχεύει στην προώθηση της ευαισθητοποίησης, της δράσης και της εκπαίδευσης γύρω από βασικά περιβαλλοντικά ζητήματα. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μια σημαντική δέσμευση του CNN να παρουσιάζει τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σε συνδυασμό με προτεινόμενες λύσεις.

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης, ομάδες από όλο τον κόσμο καλούνται να πραγματοποιήσουν μια δράση που αφορά στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος. Tην ημέρα της πρόσκλησης, οι εκτελούμενες δράσεις θα προβληθούν σε όλα τα επικοινωνιακά κανάλια του CNN. Ως έμπρακτη δράση-απάντηση στη συγκεκριμένη πρόσκληση, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, τα εννέα (9) πανεπιστήμια – εταίροι του EU-CONEXUS, διοργάνωσαν μια σειρά περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων.

Ειδικότερα, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γ.Π.Α.), ως μέλος του EU-CONEXUS, σε συνεργασία με την Ομάδα Εθελοντισμού, την Ομάδα Φωτογραφίας AUA Clicks! και τον Σύλλογο Φοιτητών Erasmus Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ESN AUA Athens, διοργάνωσαν μια δράση καθαρισμού στο Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης».

Πάνω από 30 φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλη του προσωπικού του EU-CONEXUS προσέφεραν εθελοντική εργασία για την καθαριότητα του πάρκου, το οποίο ορίζεται χωρικά, στη δυτική Μητροπολιτική Αθήνα και αποτελεί το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο του Λεκανοπεδίου, συνολικής έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων. Το συγκεκριμένο πάρκο αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους κατοίκους της Αθήνας, με μέσο όρο 15.000-16.000 επισκέπτες τα Σαββατοκύριακα και ακόμη περισσότερους σε ημέρες αργιών ή μεγάλων εκδηλώσεων. Στη δράση συμμετείχε και η Πρόεδρος του Πάρκου Τρίτση, κ. Σοφία Μαυρίκου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Βιοτεχνολογίας του Γ.Π.Α. Η συλλογική αυτή προσπάθεια, είχε ως αποτέλεσμα τη συλλογή απορριμμάτων. Η παραπάνω δράση αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσφοράς του εθελοντισμού μιας μικρής ομάδας ευαισθητοποιημένων ατόμων στη δημιουργία καθαρότερων και πιο βιώσιμων περιοχών και στην ενίσχυση των σχέσεων των μελών της κοινότητας του EU-CONEXUS.

Αξίξει να αναφερθεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Ειδικότερα, η  υπεύθυνη επικοινωνίας του EU-CONEXUS, κ. Φωτεινή Παραδείση, η εκπρόσωπος του Φοιτητικού Συμβουλίου EU-CONEXUS, κ. Μυρσίνη Σταγάκη, οι  φοιτήτριες πρεσβευτές (Student Ambassadors) του EU-CONEXUS, κ.κ. Ελευθερία Γαρουφαλή και Ουρανία Κίστη, τα μέλη της Ομάδας Εθελοντισμού του Γ.Π.Α. κ.κ. Χριστίνα Κανάκη, Μαρίνα Πετρίδη και Αλεξάνδρα Χατζηγιάννη, τα μέλη της Ομάδας Φωτογραφίας AUA Clicks! κ.κ. Ιωάννα Χαμηλάκη, Αλέξανδρος Μπότσολος και Πέτρος Οικονόμου, καθώς και οι εθελοντές του ESN AUA Athens κ.κ. Φωτεινή Τσακαρδάνου και Φοίβο Δρόσο Αναγνωστόπουλο, συνέδραμαν ενεργά, είτε με τη φυσική τους παρουσία είτε εξ αποστάσεως στη δημιουργία, προβολή και πραγματοποίηση της συγκεκριμένης δράσης.

Συνημμένα: