Διάκριση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό EU-CONEXUS: «Think smart, Create green» με το Athens College στο Ψυχικό να βραβεύεται για δεύτερη συνεχή χρονιά

Ημερομηνία: 
Τρίτη 23 Μάιος 2023

 

Την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023 ολοκληρώθηκε ο Ευρωπαϊκός Τελικός του 3ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου EU-CONEXUS «Σκέψου Έξυπνα, Δημιούργησε Πράσινα», στον οποίο συμμετείχαν συνολικά 700 μαθητές από τις 9 χώρες του EU-CONEXUS με περισσότερα από 140 έργα. Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών και των μαθητριών σε θέματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, ηλικίας 12-14 ετών και 14-16 ετών μαζί με τους εκπαιδευτικούς κλήθηκαν να δημιουργήσουν ομάδες και να μετατρέψουν το σχολείο τους σε ένα βιώσιμο πράσινο κτήριο, δημιουργώντας ένα τρισδιάστατο μοντέλο με βιώσιμα και βιοδιασπώμενα υλικά ή να μετατρέψουν μια υφιστάμενη περιοχή της πόλης τους σε έξυπνη και βιώσιμη, δημιουργώντας ένα μοντέλο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Η αξιολόγηση των έργων αποτελούνταν από 3 επιμέρους στάδια. Στο πρώτο στάδιο προεπιλέχθηκαν τα 5 επικρατέστερα έργα ανά ηλικιακή κατηγορία για κάθε Πανεπιστήμιο εταίρο του EU-CONEXUS σε εθνικό επίπεδο. Στο δεύτερο στάδιο παρουσιάστηκαν τα επιλεχθέντα έργα σε εθνική κριτική επιτροπή και έγινε η επιλογή των ομάδων που θα εκπροσωπήσουν κάθε Πανεπιστήμιο εταίρο στον Διεθνή Τελικό. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εκπροσώπησαν για την ηλικιακή κατηγορία 12-14 ετών, η ομάδα του 4ου Γυμνασίου Κορυδαλλού με το έργο «Imagining our smart-eco friendly School» αποτελούμενη από τις μαθήτριες Κυβετού Σταυρούλα, Κυριάκου Ιωάννα και Σαμοθρακίτη Κορίνα, με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Νικόλαο Κατσούλη. Όσον αφορά την ηλικιακή κατηγορία 14-16 ετών, η ομάδα του Κολλεγίου Ψυχικού με το έργο «Portland», εκπροσώπησε την Ελλάδα μέσω του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτελουμένη από τις μαθήτριες Μόνικα Μπεράχα, Ελένη Μαρινάκη, Φαιναρέτη Χασάπη και Αργυρώ Τσιλίκα, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Αγγελική Ζούπα. Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο έγινε η τελική επιλογή.  Παρουσιάστηκαν διαδικτυακά τα εθνικά νικητήρια έργα σε διεθνή κριτική επιτροπή αποτελούμενη από 9 μέλη-εκπροσώπους των Πανεπιστημίων εταίρων.

Σημειώνεται ότι το επίπεδο και η καινοτομία των έργων εντυπωσίασαν τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης, με το έργο «Portland» του Κολλεγίου Ψυχικού να κατακτά το πρώτο βραβείο στην ηλικιακή ομάδα 14-16. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που το Κολλέγιο Ψυχικού διακρίνεται με την πρώτη θέση στον Διεθνή Σχολικό Διαγωνισμό του EU-CONEXUS «Σκέψου Έξυπνα, Δημιούργησε Πράσινα». Ο 3ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός του EU-CONEXUS “Σκέψου Έξυπνα, Δημιούργησε Πράσινα», αναδεικνύει με τον πλέον καλύτερο τρόπο ότι ο συνδυασμός προσπάθειας, δημιουργικότητας και ομαδικού πνεύματος θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός πιο έξυπνου και πράσινου κόσμου.

Το EU-CONEXUS αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια», μίας από τις πλέον εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στο φιλόδοξο όραμα της οικοδόμησης ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης και Έρευνας. Το συγκεκριμένο δίκτυο εστιάζει στην Ευφυή Αειφόρο Διαχείριση της Αστικής Παράκτιας Ζώνης και στόχος του είναι να αναπτύξει καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους και διεπιστημονικές προσεγγίσεις στον τομέα της «γαλάζιας ανάπτυξης», της κυκλικής οικονομίας και της αειφορίας. Στο δίκτυο συμμετέχουν ως εταίροι το Rochelle Université της Γαλλίας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών της Ελλάδας, το Technical University of Civil Engineering Bucharest της Ρουμανίας, το Klaipeda University της Λιθουανίας, το Universidad Catolica de Valencia “San Vicente Martir” της Ισπανίας, το University of Zadar της Κροατίας, το Πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου, το South East Technological University  της  Ιρλανδίας και το University of Rostock της Γερμανίας.

Ο Μαθητικός Διαγωνισμός του EU-CONEXUS ‘Think Smart, Create Green’ που έχει γίνει πλέον θεσμός, θα συνεχιστεί για 4η συνεχόμενη χρονιά και σύντομα θα δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές και τους καθηγητές τους να δημιουργήσουν για ακόμα μια φορά και να υλοποιήσουν το όραμά τους για ένα πράσινο μέλλον. Για περισσότερη ενημέρωση για τις επερχόμενες δράσεις που διοργανώνονται από το EU-CONEXUS για τα σχολεία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν  να παρακολουθούν τη δραστηριότητά του EU-CONEXUS στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης, όπως Facebook, Instagram, Linkedin και Twitter στο @EUCONEXUS. Τέλος, για περισσότερες πληροφορίες για τον 3ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό εδώ.

Συνημμένα: