Επίσημος εορτασμός για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Ημερομηνία: 
Πέμπτη 25 Μαρ 2021

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Οι Πρυτανικές Αρχές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σας προσκαλούν στον επίσημο διαδικτυακό εορτασμό για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Ακολουθεί Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Κίντζιο (link) και ομιλία του ιστορικού κ. Δημητρίου Παναγιωτόπουλου, Υπευθύνου του Κέντρου Μελέτης Ιστορίας της Ελληνικής Γεωργίας Γ.Π.Α., με τίτλο:  Η Επανάσταση του 1821 και οι αγρότες (link).

 

Αξιότιμοι κύριοι Αντιπρυτάνεις, κύριοι Κοσμήτορες, κύριοι Πρόεδροι, Αγαπητοί Συνάδελφοι, Αγαπητές μας Φοιτήτριες και Φοιτητές, Κυρίες και Κύριοι

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο φετινός εορτασμός της εθνικής εξέγερσης, έχει έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς σηματοδοτεί τα 200 χρόνια από τη σημειολογικά καθορισμένη έναρξη των γεγονότων τα οποία κατέληξαν στην ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Αποτελεί κατάκτηση του λαού μας το γεγονός ότι, με την πάροδο του χρόνου, δεν μειώθηκε κατ’ελάχιστο η συναισθηματική βαρύτητα της Επανάστασης του 21 στο συλλογικό εθνικό συνειδητό.  

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου δεν μπορεί να αποτελεί μόνο σημείο αναφοράς του εθνοαπελευθερωτικού αγώνα. Πρέπει, οφείλει να είναι ημέρα διδαχής από το όραμα εκείνων των Ελλήνων που με διάφορους τρόπους αντιστάθηκαν, όχι μόνο στους Οθωμανούς, αλλά και στην ίδια την έννοια της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής καταπίεσης και εκμετάλλευσης. Ήταν μία εξέγερση που ξεπέρασε τα  σύνορα. Τρανταχτή απόδειξη για αυτό είναι η πρώτη αναγνώριση του νεότευκτου ελληνικού κράτους από τη μακρινή Αϊτή, η οποία είχε κατακτήσει τη δική της ανεξαρτησία μόλις πριν από μερικά χρόνια.

Αρωγοί, όπως οφείλουμε ως ακαδημαϊκή κοινότητα, στη συλλογική ιστορική μνήμη, θα συνεισφέρουμε με τη σειρά μας μέσα από μία σειρά σημαντικών εκδηλώσεων. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετέχει ενεργά στις εργασίες του Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040» και της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με κομβικό ρόλο στα θέματα της Παιδείας και της Γεωργίας, ενώ έχει προγραμματίσει πλειάδα εκδηλώσεων.

Στον απόηχο των ηρωικών πράξεων του ’21 και τιμώντας το όραμα των αγωνιστών του, παραμένουμε σε εθνική αφύπνιση. Τώρα δεν αντιστεκόμαστε απέναντι στις ορδές του Δράμαλη και στα πλοία του Ιμπραήμ. Αντιστεκόμαστε στη καθημερινή υποβάθμιση των βασικών μας αξιών για χάρη της επιβίωσης, της εύκολης υποταγής σε νέες ιδεολογίες με ωραίο περιτύλιγμα και μηδενικό περιεχόμενο. Η απάντηση μας στις καινούργιες προκλήσεις δεν μπορεί παρά να είναι  η ενίσχυση των θεμελίων της πατρίδας μας, πάνω στους βασικούς άξονες της δημοκρατίας, της παιδείας και της αλληλεγγύης.