Η εκδήλωση «Sports for Inclusion» πραγματοποιήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (Ο.Σ.Ε.Κ.Α.) και το Τζάμπολ Αγάπης.

Ημερομηνία: 
Πέμπτη 23 Νοε 2023

Την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023 το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο για την Ευφυή Αειφόρο Διαχείριση της Αστικής Παράκτιας Ζώνης EU-CONEXUS φιλοξένησαν στις Αθλητικές Εγκαταστάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την εκδήλωση «Sports for Inclusion», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ «Sports Handicap Inclusive Experience». Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (Ο.Σ.Ε.Κ.Α.) και το Τζάμπολ Αγάπης, σημειώνοντας ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης μέσω του αθλητισμού.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδων Κίντζιος, Καθηγητής, καλωσόρισε θερμά τους παρευρισκόμενους. Στη συνέχεια, η  Αντιπρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Διεθνοποίησης και Φοιτητικής Μέριμνας, κ. Ελένη Μήλιου, Καθηγήτρια, απηύθυνε χαιρετισμό, αναφερόμενη στην εξέλιξη της γόνιμης συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου και της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (Ο.Σ.Ε.Κ.Α.), η οποία είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας.  

Έπειτα, ο αθλητικογράφος κ. Γιώργος Κογκαλίδης, μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), τόνισε την σημασία των Mέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media) στην καθημερινή και επαγγελματική ζωή, τη σπουδαιότητα για γνώση της ορθής λειτουργίας τους από νεαρή ηλικία αλλά και την επιτακτική ανάγκη για διατήρηση μέτρου στις όποιες αναρτήσεις. Ακολούθησε η ομιλία της εργοθεραπεύτριας και Συμβούλου Κοινοτήτων/Περιβαλλόντων Ανάδειξης Ικανοτήτων και Συντονίστριας της Εθνικής Ομάδας Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο, κ. Χρυσούλας Ζαχαράκη κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για το άθλημα της καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο, όσον αφορά τους κανόνες που το διέπουν,  καθώς και την ευεργετική επίπτωση στην ψυχολογία των ανθρώπων που το εξασκούν.   

Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023, τη δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν επιδείξεις αγώνων μπάσκετ 3on3 στο Ανοιχτό Γήπεδο Μπάσκετ του Γ.Π.Α., σε συνεργασία με την Ο.Σ.Ε.Κ.Α. και το Τζάμπολ Αγάπης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν  σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της καλαθοσφαίρισης όπως ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών κ. Παναγιώτης Γιαννάκης, πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής και νυν προπονητής, ο κ. Νίκος Λινάρδος  πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής και νυν προπονητής, ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, (ΠΕΠΦΑ), κ. Νικόλας Κωστόπουλος και Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ταμίας του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης κ. Σωκράτης Ηλιάδης και ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη κ. Λευτέρης Χατζηπαυλίδης. Οι συμμετέχοντες μαζί με τους καλαθοσφαιριστές της Εθνικής Ομάδας Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο, είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια βιωματική εμπειρία, κάνοντας χρήση του αγωνιστικού αμαξιδίου και επιχειρώντας να σουτάρουν. Την όλη εκδήλωση πλαισίωσε εύθυμη μουσική, δημιουργώντας μια ευχάριστη και ζωντανή ατμόσφαιρα την οποία είχε επιμεληθεί DJ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπεύθυνος του Γυμναστηρίου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Δανίτσας και οι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής κ.κ. Παναγιώτης Καλαϊτζής και Σουζάνα Λαμπροπούλου συνέβαλαν τα μέγιστα  για την υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης, η οποία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους όσους την παρακολούθησαν και συμμετείχαν. Επίσης, οι διοργανωτές εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για μελλοντικές κοινές δράσεις, καθώς η επιτυχία του «Sports for Inclusion» απήχησε και τη δέσμευση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του EU-CONEXUS και των συνεργατών τους να δημιουργήσουν σημαντικές πρωτοβουλίες που ξεπερνούν τις όποιες αντικειμενικές δυσκολίες και να συμβάλουν στην προώθηση μια κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς και στερεότυπα. Η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες σαν και αυτές προσφέρουν σε όλους τη δυνατότητα της συμπερίληψης και της ενσυναίσθησης, καθιστώντας τη συγκεκριμένη εκδήλωση, ιδιαίτερα ξεχωριστή και αξιομνημόνευτη.

Συνημμένα: