ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "Τυροκομία: Επιστήμη και Τέχνη"

Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο
“Τυροκομία: Επιστήμη και Τέχνη”,
διάρκειας 50 διδακτικών ωρών(2 ECTS), το οποίο θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως (Σύγχρονη εκπαίδευση) μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης του E-class ΚΕΔΙΒΙΜ και Διά Ζώσης (απαιτείται η φυσική παρουσία των συμμετεχόντων).
Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Γκόλφω Μοάτσου, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο εργαστήριο της Γαλακτοκομίας.
Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Αικατερίνη Μοσχοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφή του Ανθρώπου του ΓΠΑ.
Σκοπός
Ο σκοπός του προγράμματος είναι η αξιόπιστη εκπαίδευση των συμμετεχόντων στην τυροκομική τεχνολογία, στις ορθές πρακτικές και τους κανονισμούς που εφαρμόζονται κατά την παραγωγή διαφόρων κατηγοριών τυριών. Έχει οργανωθεί με σκοπό την παροχή βασικών γνώσεων για την Τυροκομία καθώς και για τους κανονισμούς και απαιτήσεις που συνδέονται με αυτήν. Δίνει τη δυνατότητα της δια ζώσης συμμετοχής σε διαδικασίες παραγωγής ορισμένων εμβληματικών τυριών ή τουλάχιστον της σύγχρονης παρακολούθησης από απόσταση σε πραγματικό χρόνο.
Αναγκαιότητα προγράμματος
Ανάγκες που καλύπτει το πρόγραμμα
• Έλλειψη αξιόπιστης, πιστοποιημένης εκπαίδευσης στον τομέα της Τυροκομίας.
• Αυξανόμενη ζήτηση για εξειδικευμένο προσωπικό στον αγροδιατροφικό τομέα και τη γαστρονομία.
• Ανάγκη ενίσχυσης των υφιστάμενων τυροκομικών μονάδων με τεχνική και επιστημονική γνώση.
• Υποστήριξη της δημιουργίας νέων, καινοτόμων επιχειρηματικών εγχειρημάτων στην παραγωγή τυριού.
• Ανάδειξη των ελληνικών τυριών ως προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.
• Συμβολή στη βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εξαγωγών.
Καινοτομίες του προγράμματος
• Δυνατότητα δια ζώσης ή σύγχρονης εξ αποστάσεως παρακολούθησης της πρακτικής διαδικασίας παραγωγής.
• Βιωματική εκπαίδευση με συμμετοχή σε παραγωγή εμβληματικών ελληνικών τυριών.
• Χρήση μοναδικού ημι-πιλοτικού εξοπλισμού του Εργαστηρίου Γαλακτοκομίας του Γ.Π.Α.
• Διδασκαλία από εξειδικευμένους Καθηγητές και Ερευνητές με εμπειρία σε θεωρία και πράξη.
• Εστίαση σε παραδοσιακά και καινοτόμα τυριά με πολιτιστική και εμπορική σημασία.
• Σύνδεση εκπαίδευσης με πραγματικές ανάγκες της αγοράς και προοπτικές ανάπτυξης Δομή εκπαιδευτικού προγράμματος