Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακήρυξε τις εθνικές ομάδες που θα το εκπροσωπήσουν στον τελικό του 1ου Ευρωπαικού Μαθητικού Διαγωνισμού του EU-CONEXUS «Σκέψου έξυπνα, δημιούργησε πράσινα»

Ημερομηνία: 
Τρίτη 20 Απρ 2021

Η συμμαχία των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων EU-CONEXUS, στην οποία συμμετέχει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μαζί με άλλα οκτώ Πανεπιστήμια, είναι ένα διακρατικό ευρωπαϊκό ίδρυμα ανώτατης/τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας, που καλύπτει την ευφυή αειφόρο διαχείριση και ανάπτυξη της αστικής παράκτιας ζώνης από παγκόσμια σκοπιά.

Ένας από τους κύριους στόχους και δραστηριότητες της συμμαχίας EU-CONEXUS είναι η ευαισθητοποίηση, σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αστικές περιοχές στις ακτές της Ευρώπης, ενθαρρύνοντας την κοινωνία να αναζητήσει λύσεις για την εφαρμογή αρχών φιλικών προς το περιβάλλον στην καθημερινή ζωή.

Μεταξύ κοινών ακαδημαϊκών δράσεων, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο EU-CONEXUS αναπτύσσει επίσης εργαστήρια & σεμινάρια για γυμνάσια. Ως εκ τούτου, οι εταίροι σκέφτηκαν την ιδέα ενός Ευρωπαϊκού Σχολικού Διαγωνισμού EU-CONEXUS για βιώσιμες ιδέες για έξυπνες πόλεις, με τίτλο «Σκέψου έξυπνα, δημιούργησε πράσινα».

Στο EU-CONEXUS συμμετέχουν ως εταίροι τα Πανεπιστήμια:

και ως συνεργαζόμενοι εταίροι:

Συμμετοχή στο διαγωνισμό δήλωσαν σχολεία από όλη την Περιφέρεια Αττικής και πιο συγκεκριμένα τα σχολεία: 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, Ειδικό Γυμνάσιο Αθηνών, Εκπαιδευτήρια Γείτονα, Εκπαιδευτήρια Δούκα, Εκπαιδευτήρια Ζαγοριανάκου, Εκπαιδευτήρια Παλλάδιο, Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά JEANNE D' ARC, 1ο Γυμνάσιο Σαλαμίνας, Ιδιωτικό Γυμνάσιο ΩΘΗΣΗ.

Δημιουργήθηκαν ομάδες αποτελούμενες από 4 μαθητές και έναν καθηγητή από δύο ηλικιακές κατηγορίες:

      o   Μαθητές ηλικίας 13-14 ετών: επέλεξαν είτε να σχεδιάσουν μια αφίσα στην οποία εμφανίζονται οι ιδιότητες της βιώσιμης πόλης ή να αφηγηθούν μια ιστορία σε φωτογραφίες με θέμα: Αειφόρος/Βιώσιμος παράκτιος τουρισμός και οικονομία.

      o   Μαθητές ηλικίας 14-15 ετών: επέλεξαν είτε να σχεδιάσουν έναν έξυπνο κάδο απορριμμάτων για το σχολείο τους ή να δημιουργήσουν ένα σύντομο βίντεο με τους κατοίκους των ακτών να μιλούν για την ποιότητα της παράκτιας ζωής (με έμφαση στη βιωσιμότητα).

 

Στάδια διαγωνισμού:

1. Προεπιλογή: Πραγματοποιήθηκε προεπιλογή των 10 καλύτερων έργων, ανά κάθε ηλικιακή ομάδα στην περιοχή της Αττικής στις 15 Μαρτίου 2021.

2. Εθνικοί Νικητές: Οι προεπιλεγμένες ομάδες παρουσίασαν τα έργα τους την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021 στην εθνική κριτική επιτροπή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έγινε επιλογή μίας ομάδας μαθητών ανά ηλικιακή κατηγορία για να συμμετάσχει στο διεθνή Διαγωνισμό.

3. Eυρωπαικός Τελικός: Οι εθνικοί νικητές θα παρουσιάσουν τα έργα τους στη διεθνή κριτική επιτροπή την Τρίτη 27 Απριλίου 2021. Ένας νικητής EU-CONEXUS ανά ηλικιακή ομάδα, θα επιλεγεί μεταξύ των έξι χωρών.

Το επίπεδο των έργων των μαθητών, καθώς και η ποιότητα των παρουσίασεων χαρακτηρίστηκαν εξαιρετικά από τα μέλη της ελληνικής επιτροπής αξιολόγησης. Οι μαθητές επέλεξαν θέματα που αφορούσαν την πράσινη πόλη και την ανακύκλωση, τη βιωσιμότητα των παράκτιων περιοχών και παραδοσιακά επαγγέλματα που τείνουν να εκλείψουν. Στον τελικό του ευρωπαϊκού διαγωνισμού την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν:

  • Μαθητές της δευτέρας γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Παλλάδιο με την αφίσα με τίτλο «We say yes to green» και
  • Μαθητές της τρίτης γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα με το βίντεο με θέμα: Βιωσιμότητα των παράκτιων περιοχών του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βιουλιαγμένης.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικά συμμετοχής και αναμνηστικά δώρα EU-CONEXUS. Όλοι οι μαθητές, που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν αυτήν τη συναρπαστική εμπειρία και να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής τους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το EU-CONEXUS μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.eu-conexus.eu.