Διαδραστική συμμετοχή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Έκθεση Γαλλικών Πανεπιστημίων, ανοίγοντας νέους ορίζοντες ακαδημαϊκών συνεργασιών.

Ημερομηνία: 
Τρίτη 27 Φεβ 2024

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετείχε στην Έκθεση για τις Σπουδές στη Γαλλία που διοργάνωσε τo Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με τη συμμετοχή πολλών γαλλικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ανωτάτων σχολών. Η Έκθεση διεξήχθη με φυσική παρουσία το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024, στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, ενώ  την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2024 στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το CAMPUS FRANCE. Η Έκθεση στέφθηκε με επιτυχία, ενισχύοντας την ελληνογαλλική συνεργασία και αναδεικνύοντας ιδιαίτερα τις δυνατότητες κοινών μεταπτυχιακών σπουδών, υποτροφιών και κινητικότητας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι προγραμματισμένες Β2Β συναντήσεις εκπροσώπων Ελληνικών και Γαλλικών Πανεπιστημίων, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, στις οποίες συμμετείχε η Αντιπρύτανης Διεθνοποίησης, Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και Φοιτητικής Μέριμνας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ελένη Μήλιου, Καθηγήτρια, η κ. Σοφία Μαυρίκου, Επίκουρη Καθηγήτρια  και η κ. Ράνια Χιντιρίδου, διοικητική υπάλληλος του Τμήματος Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων, η οποία  είχε αναλάβει την οργάνωση και τον συντονισμό της συμμετοχής του ΓΠΑ στην εν λόγω Έκθεση, ενώ παράλληλα προσέφερε στους Γάλλους εκπροσώπους το έντυπο και ψηφιακό προωθητικό ξενόγλωσσο υλικό, καθώς και αναμνηστικά δώρα του ΓΠΑ. Η  Αντιπρύτανης κ. Μήλιου  αναφέρθηκε στο Κοινό Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Erasmus Μundus, με τίτλο: «Θαλάσσια Βιοτεχνολογία», τονίζοντας τη συμμετοχή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών μεταξύ των έξι (6) Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων στο εν λόγω Μεταπτυχιακό, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ αυτών και του Πανεπιστήμιου La Rochelle της Γαλλίας.

Στη συνέχεια, η Αντιπρύτανης κ. Μήλιου παρουσίασε στους Γάλλους συνομιλητές τις επιλογές που έχουν οι φοιτητές, οι οποίοι ολοκληρώνουν τις σπουδές του στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τον σπουδαίο ρόλο του Πανεπιστημίου στον ακαδημαϊκό χάρτη των ελληνικών Πανεπιστημίων, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, η κ. Σοφία Μαυρίκου, Επίκουρη Καθηγήτρια, ανέδειξε το ρόλο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως σημαντικού Εταίρου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου για την Ευφυή Αειφόρο Διαχείριση της Αστικής Παράκτιας Ζώνης - ΕU CONEXUS, με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπυρίδωνα Κίντζιο, Καθηγητή, στοχεύοντας στην καλλιέργεια στενότερων διεθνών σχέσεων, αλλά και στην ενδυνάμωση της διαπολιτισμικής επικοινωνίας μεταξύ των εννέα (9) Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία EU-CONEXUS, με συντονίζον ίδρυμα το Πανεπιστήμιο La Rochelle της Γαλλίας.

Στο πλαίσιο της επίσημης τελετής για την Έκθεση Γαλλικών Πανεπιστημίων, το απόγευμα της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου 2024, η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, η Α.Ε., κ. Laurence Auer, παρέθεσε δεξίωση, με προσκεκλημένους τον  Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, τις Πρυτανικές Αρχές των Ελληνικών Πανεπιστημίων και φυσικά εκπροσώπους διαφόρων γαλλικών ιδρυμάτων. Ειδικότερα, ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών είχε εγκάρδια συνομιλία με την Πρέσβειρα  και συζήτηση σχετικά με την εποικοδομητική σχέση που διατηρεί το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη Γαλλία, καθώς έχουν συναφθεί επί μακρό διάστημα σημαντικές ελληνογαλλικές ακαδημαϊκές συνεργασίες που λειτουργούν άψογα σε βάθος χρόνου. Επιπλέον, στη δεξίωση παρέστησαν και η Αντιπρύτανης Διεθνοποίησης, Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και Φοιτητικής Μέριμνας, κ. Ελένη Μήλιου, Καθηγήτρια, μαζί με την κ. Ουρανία Χιντιρίδου, διοικητική υπάλληλο  του Τμήματος Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων, η οποία επιμελήθηκε τα συμβολικά δώρα με το έμβλημα και την Ιστορία του Ιδρύματος, τα οποία προσέφερε ο Πρύτανης του ΓΠΑ προς την Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, την Α.Ε., Laurence Auer.

Επιπροσθέτως, ο Πρύτανης του ΓΠΑ είχε την ευκαιρία να συζητήσει με μεγάλο ενδιαφέρον για γεωπονικά θέματα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, καθώς και με τους Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις των Ελληνικών Πανεπιστημίων, όπως τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεράσιμο Σιάσο, Καθηγητή, την Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, κ. Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια και τον Πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου κ. Νικόλαο Κατσαράκη, Καθηγητή.

Για φωτογραφικό υλικό, περισσότερες πληροφορίες και  σχετικές υποτροφίες από την Έκθεση των Γαλλικών Πανεπιστημίων στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος με έδρα στην Αθήνα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τους παρακάτω συνδέσμους :

Για φωτογραφίες: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 10-11.2.2024

Για πληροφοριακό υλικό: ΕΚΘΕΣΗ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ 10-11.2.2024

Για υποτροφίες: https://www.ifg.gr/news/programma-ypotrofion-france-excellence-europa-2024/

Συνημμένα: