Γεωμετρίες: Πρόγραμμα παράλληλων δράσεων - ΝΕΡΟ

Ημερομηνία: 
Κυριακή 13 Μάιος 2018

Κυριακές σαν γιορτή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με αφορμή την έκθεση Γεωμετρίες.
Συζητήσεις, εργαστήρια, ξεναγήσεις, «αληθινό» φαγητό με σκοπό να έρθουμε σε επαφή, να γνωρίσουμε και να απολαύσουμε τη γη.

13 Μαΐου 2018 | 19:00-21:00 |
Η προέλευση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας: Μια εξελικτική και κοινωνιολογική προσέγγιση στη συμβιωτική περιπέτεια ανθρώπων, ζώων και φυτών – Ένα σεμινάριο από τον Γιάννη Μανέτα

 Η Νεολιθική Επανάσταση θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα στην ιστορία της ζωής και του πλανήτη. Εκεί εντοπίζονται όλα τα βιολογικά χαρακτηριστικά μιας συμβίωσης, όπου ο άνθρωπος και τα εξημερωμένα ζώα και φυτά αλληλοεξαρτώνται σχεδόν απόλυτα. Πώς όμως συνέβησαν όλα αυτά; Τι ανάγκασε τον παλαιολιθικό άνθρωπο να εξημερώσει ζώα και φυτά; Σχεδιασμένο επίτευγμα ή τυχαία δαρβινική εξέλιξη; Γιατί εξημέρωσε τόσο λίγα είδη; Γιατί αυτά και όχι άλλα; Πώς επηρεάστηκαν η ανθρώπινη βιολογία και η ιστορία της ανθρωπότητας από αυτή τη συμβίωση;

 Ο Γιάννης Μανέτας είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Πέρα από το ερευνητικό του έργο, έχει εκδώσει το πανεπιστημιακό μυθιστόρημα Τη νύχτα που αγκάλιασε το Ginkgo biloba (Εκδόσεις Αιώρα, 2017), καθώς και τρία εκλαϊκευμένα επιστημονικά βιβλία: Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2010), Περί φυτών αφηγήματα: Μικρές ιστορίες για φυτά που άλλαξαν τον κόσμο (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2014) και Η ζωή σήμερα, άλλοτε, αλλού και στο μέλλον: Η λογική των βιολογικών συστημάτων (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2018).

 Χώρος: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών | Κτίριο Διοίκησης, Αμφιθέατρο Β’ | Διάρκεια: 2 ώρες
 Το σεμινάριο έχει 3 συναντήσεις, την Κυριακή 13, την Τρίτη 15 και την Πέμπτη 17 Μαΐου, ώρες 19:00-21:00. | Δωρεάν | Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο infotickets@sgt.gr (συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό του τηλεφώνου σας).

 Δείτε όλες τις δράσεις της ημέρας