ΓΕΩμετρίες - Πρόγραμμα παράλληλων δράσεων: ΓΗ

Ημερομηνία: 
Κυριακή 27 Μάιος 2018

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

12:00-21:00 | Cob – Εργαστήριο Φυσικής Δόμησης από τις Σταγόνες

Φυσική δόμηση αποκαλείται η κατασκευή βιοκλιματικών καταλυμάτων χαμηλού οικολογικού αποτυπώματος και μικρότερων κατασκευών (χωμάτινα δάπεδα, ξυλόφουρνοι, πάγκοι, κιόσκια) από πηλό, άχυρο και πέτρα.
Οικογένειες και μεμονωμένοι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν στο κτίσιμο μιας μόνιμης εγκατάστασης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Οι Σταγόνες δημιουργήθηκαν, από μια ομάδα ανθρώπων που θέλησαν να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο ζωής τους και να λειτουργήσουν με άξονα τον σεβασμό στη φύση και στους ανθρώπους.

Χώρος: Στους κήπους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου απέναντι από το κυλικείο | Για όλες τις ηλικίες

12:00 | H Ιστορία της Πέτρας: Εργαστήριο από τη Γεωργία Ντούσικου, την Ανδριάνα Παπανικολάου και τον Μάριο Δεσύλλα

Ένα βιωματικό εργαστήριο για την πέτρα: ποια είναι η διαδρομή της, τι πέρασε και τι συνάντησε; Πώς αποτελεί μέρος της τροφικής αλυσίδας;

Η Γεωργία Ντούσικου είναι ψυχολόγος υγείας που δημιουργεί ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες, με σκοπό τη βαθύτερη σύνδεση με τη φύση και τον εαυτό μας.
Η Ανδριάνα Παπανικολάου είναι χορεύτρια και καθηγήτρια κλασικού μπαλέτου, σύγχρονου χορού καθώς και ελληνικού κλασικού χορού.
Ο Μάριος Δεσύλλας του Σχολείου Εδάφους, σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας και εδώ και 30 χρόνια συμβάλλει ώστε να έρθει η γεωργία πιο κοντά στη φύση, εκπαιδεύοντας και συμβουλεύοντας εκείνους που η καρδιά τους χτυπά σε ανάλογο ρυθμό.

Χώρος: Δενδροκομείο | Διάρκεια: 60 λεπτά

14:00 | Mama Feed Me: Πικνίκ με τους Troō Food Liberation & ψωμί με λεβάντα από το Betty’s Bakery

Καθισμένοι αναπαυτικά στη μητέρα Γη, θα φάμε εξοχικά και ξέγνοιαστα τις εκδρομικές μας λιχουδιές σε έναν αστικό αμπελώνα στο κέντρο της Αθήνας. Ελάτε να μοιραστείτε μαζί μας και τα δικά σας φαγητά.

Οι Troō Food Liberation είναι μια κολεκτίβα που δραστηριοποιείται στη δημιουργία «αληθινού φαγητού». Μανιφέστο της ομάδας είναι πως η τροφή που είναι απαλλαγμένη από τεχνικές επεξεργασίες και προέρχεται από βιώσιμους τρόπους παραγωγής εξελίσσει θετικά την κοινωνικοπολιτική, οικολογική και συλλογική συνειδητότητα.
Το Betty’s Bakery είναι ένα βιοπιστοποιημένο μικρό αρτοποιείο, που δουλεύει αποκλειστικά με φυσικό προζύμι και άλευρα αλεσμένα σε πετρόμυλους. Στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες, σέβεται το περιβάλλον και καινοτομεί στις συνταγές και τον τρόπο δουλειάς.

Χώρος: Αμπελώνας | Δωρεάν | Οι θέσεις έχουν εξαντληθεί.

20:00 | Ο Ήχος της Σιωπής: Μια ομιλία από τον Γιάννη Μπαζιώτη

Ο Γιάννης Μπαζιώτης μόλις επέστρεψε από τη θρυλική αποστολή της NASA για τον εντοπισμό μετεωριτών (Antarctic Search for Meteorites/ANSMET), καθιερωμένη από το 1976. Παρέμεινε για 6 εβδομάδες στα παγωμένα πεδία της Ανταρκτικής μέσα σε σκηνή τύπου Σκοτ, χωρίς πρόσβαση στο Ίντερνετ, με μόνη επικοινωνία μέσω δορυφορικών τηλεφώνων.

Ο Γιάννης Μπαζιώτης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδίκευση στην Ορυκτολογία-Πετρολογία.

Χώρος: Κτίριο Διοίκησης, Αμφιθέατρο Β’ | Διάρκεια: 45 λεπτά

21:30 | Ecodrome σε επιμέλεια των Céline Condorelli και Filipa Ramos

To Ecodrome είναι ένα υπαίθριο πρόγραμμα ταινιών σε 5 Κυριακές. Αποτελείται από ντοκιμαντέρ και από μικρού και μεγάλου μήκους εικαστικές και κινηματογραφικές ταινίες που σχολιάζουν τις κλιματικές μεταλλάξεις στο φυσικό τοπίο και στη ζωή.
To Ecodrome παρουσιάζεται στο Cinema Zagara της Céline Condorelli που είναι ένα υπαίθριο σκηνικό μικρών αρχιτεκτονικών δομών με σημείο αναφοράς το Jantar Mantar, ένα αστεροσκοπείο στο Δελχί της Ινδίας.

Αυτή την Κυριακή γίνεται αφιέρωμα στη ΓΗ:
Isle of Flowers, του Jorge Furtado, Βραζιλία, 1989, 35 mm, 12΄31΄΄
Toilets Not Temples, των Will Benedict και David Leonard, Νορβηγία, 2014, HD, 25΄31΄΄
The Chickens, του Omar Amiralay, Συρία, 1977, 35 mm, 42’
First Mark, των Peter Nadin, Aimee Toledano και Natsuko Uchino, ΗΠΑ, 2008, βίντεο από μετατροπή των φιλμ Super 8 και 16 mm, 9΄
Inhabitants, του Artavazd Peleshian, 1970, Αρμενία, ψηφιακό βίντεο από μετατροπή του φιλμ 35 mm, 9΄

Χώρος: Cinema Zagara | Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά | Οι ταινίες προβάλλονται στα αγγλικά, χωρίς ελληνικούς υπότιτλους