ΓΕΩμετρίες με θέμα: ΣΠΟΡΟΙ

Ημερομηνία: 
Κυριακή 06 Μάιος 2018

Κυριακές σαν γιορτή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με αφορμή την έκθεση Γεωμετρίες. Συζητήσεις, εργαστήρια, ξεναγήσεις, «αληθινό» φαγητό με σκοπό να έρθουμε σε επαφή, να γνωρίσουμε και να απολαύσουμε τη γη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

12:00-14:00 | Οι Σπόροι: Από το Πελίτι

Ελάτε να γνωρίσουμε τους σπόρους με δωρεάν διανομή από το μποστάνι μας, με ένα εργαστήριο δημιουργίας σπορείου για παραδοσιακές ποικιλίες και με ένα παιχνίδι με ανθισμένα λαχανικά.

Το Πελίτι ασχολείται με την αναγέννηση των παραδοσιακών φυτικών ποικιλιών από το 1995. Οι 14 τοπικές ομάδες του Πελίτι αναζητούν τις παραδοσιακές ποικιλίες, τις αναπαράγουν και τις διαδίδουν, μαζί με τη γνώση που τις συνοδεύει.

Χώρος: Δενδροκομείο | Διάρκεια: 2 ώρες

13:00 | Τοπικές Ποικιλίες: Από το Παρελθόν στο Μέλλον – Μια ομιλία από την Πηνελόπη Μπεμπέλη και τον Ροίκο Θανόπουλο

Στο παρελθόν, οι τοπικές ποικιλίες δημιουργούνταν από τις επιλογές των αγροτών και από την προσαρμογή τους σε πολλά μικροπεριβάλλοντα. Στον 20ό αιώνα η δημιουργία των βελτιωμένων ποικιλιών μείωσε δραστικά τον αριθμό των τοπικών ποικιλιών, ενώ κάποιες χάθηκαν για πάντα. Τις τελευταίες δεκαετίες αυτό αλλάζει.

Η Πηνελόπη Μπεμπέλη είναι Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Βελτίωσης Φυτών & Γεωργικού Πειραματισμού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο δρ Ροίκος Θανόπουλος είναι γεωπόνος και εργάζεται στη Διεύθυνση Αξιοποίησης Αγροκτημάτων & Γεωργικών Εγκαταστάσεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Χώρος: Κτίριο απέναντι από το Δενδροκομείο | Διάρκεια: 20 λεπτά

13:00 | We Are All Seeds: Εργαστήριο μαγειρικής
14:00 | Γεύμα από τους Troō Food Liberation με Perfect 10 ψωμί χωρίς γλουτένη από το Betty’s Bakery

Οι Troō Food Liberation στήνουν ένα εργαστήριο μαγειρικής σπόρων και παρουσιάζουν ένα μενού εμπνευσμένο από την έννοια της έκφρασης «ο σπόρος της ζωής».

Οι Troō Food Liberation είναι μια κολεκτίβα που δραστηριοποιείται στη δημιουργία «αληθινού φαγητού». Μανιφέστο της ομάδας είναι πως η τροφή που είναι απαλλαγμένη από τεχνικές επεξεργασίες και προέρχεται από βιώσιμους τρόπους παραγωγής εξελίσσει θετικά την κοινωνικοπολιτική, οικολογική και συλλογική συνειδητότητα. Το Betty’s Bakery είναι ένα βιοπιστοποιημένο μικρό αρτοποιείο, που δουλεύει αποκλειστικά με φυσικό προζύμι και άλευρα αλεσμένα σε πετρόμυλους. Στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες, σέβεται το περιβάλλον και καινοτομεί στις συνταγές και τον τρόπο δουλειάς.

Χώρος: Αμπελώνας | Δωρεάν | Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο infotickets@sgt.gr (συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό του τηλεφώνου σας). | Οι θέσεις για το γεύμα έχουν εξαντληθεί.

16:00 | Wild Relatives (2018), προβολή της ταινίας και παρουσίαση από τη σκηνοθέτιδα Jumana Manna

Η ταινία είναι ο απολογισμός δώδεκα μηνών από τη ζωή ανθρώπων στον Λίβανο, τη Συρία και τη Νορβηγία, που απασχολούνται στη γη με διαφορετικούς τρόπους. Παρακολουθεί τις συναλλαγές σπόρων μεταξύ δύο μακρινών και έρημων σημείων που δεν έχουν σχέση το ένα με το άλλο – το Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό Κύκλο και την κοιλάδα Μπεκάα στον Λίβανο. Παράλληλα με την καταγραφή αυτή, πολλές άλλες ιστορίες αποκαλύπτονται. Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στην 68η Berlinale, το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Η Jumana Manna είναι Παλαιστίνια καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.

Χώρος: Κτίριο Διοίκησης | Διάρκεια: 66 λεπτά | Η ταινία προβάλλεται στα αγγλικά, χωρίς ελληνικούς υπότιτλους.
H παρουσίαση θα γίνει στα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία στα ελληνικά

21:30 | Ecodrome σε επιμέλεια των Céline Condorelli και Filipa Ramos

To Ecodrome είναι ένα υπαίθριο πρόγραμμα ταινιών σε 5 Κυριακές. Αποτελείται από ντοκιμαντέρ και από μικρού και μεγάλου μήκους εικαστικές και κινηματογραφικές ταινίες που σχολιάζουν τις κλιματικές μεταλλάξεις στο φυσικό τοπίο και στη ζωή.

Αυτή την Κυριακή γίνεται αφιέρωμα στον ΣΠΟΡΟ:
- A Film, Reclaimed, των Ana Vaz και Tristan Bera, 2015, Γαλλία, HD Video, 19΄
- Seasons of the Year, του Artavazd Pelechian, Αρμενία, 1975, 35 mm, 29΄
- Μέγαρα, των Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου, Ελλάδα, 1973/1974, ψηφιακό βίντεο από μετατροπή του φιλμ 35 mm, 69΄
- Inhabitants, του Artavazd Peleshian, 1970, Αρμενία, ψηφιακό βίντεο από μετατροπή του φιλμ 35 mm, 9΄

To Ecodrome παρουσιάζεται στο Cinema Zagara της Céline Condorelli που είναι ένα υπαίθριο σκηνικό μικρών αρχιτεκτονικών δομών με σημείο αναφοράς το Jantar Mantar, ένα αστεροσκοπείο στο Δελχί της Ινδίας.

Θα προηγηθεί εισαγωγή από τον σκηνοθέτη Tristan Bera (στα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία στα ελληνικά).

Χώρος: Cinema Zagara | Διάρκεια: 2 ώρες και 20 λεπτά | Οι ταινίες προβάλλονται στα αγγλικά, χωρίς ελληνικούς υπότιτλους εκτός από την ταινία Μέγαρα που ειναι στα ελληνικά.