Συμμετοχή του ΓΠΑ στη “Βραδιά του Ερευνητή” που διοργάνωσε το ΕΜΠ

Ημερομηνία: 
Παρασκευή 05 Οκτ 2018

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετείχε στη Βραδιά του Ερευνητή  που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το κτίριο Αβέρωφ στο ιστορικό συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, φιλοξένησε για 5η συνεχόμενη χρονιά, τη Βραδιά του Ερευνητή. Στην εκδήλωση ο Αντιπρύτανης, κ. Ι. Χατζηπαυλίδης,  απηύθυνε χαιρετισμό ως εκπρόσωπος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δώδεκα ερευνητικές ομάδες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών έλαβαν μέρος στην εκδήλωση.

Από το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής συμμετείχε η ερευνητική ομάδα του κ. Κωνσταντίνου Αλιφέρη με θέμα «Σύγχρονες βιοαναλυτικές μέθοδοι και βιοπληροφορική στη φυτοπροστασία» και η ερευνητική ομάδα των κ. κ. Γεωργίου Παπαδούλη και Αντωνίου Τσαγκαράκη με θέμα «Αντιμετώπιση των ακρίδων με τεχνικές φυτοπροστασίας ακριβείας»

Από το Τμήμα Βιοτεχνολογίας συμμετείχε η ερευνητική ομάδα του κ. Δ. Βλαχάκη με θέμα «Τρισδιάστατη δομή πρωτεϊνών και φαρμάκων» και από το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης η ερευνητική ομάδα NUTRECO με θέμα «Πλατφόρμα Αγοραπωλησιών Ζωοτροφών».   

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου συμμετείχε με την ερευνητική ομάδα της κας Μαρίας Καψοκεφάλου με θέμα «Καινοτόμο προϊόν    “ByMar”», την ομάδα των κ.κ. Γεωργίου-Ιωάννη Νυχά και Ευστάθιου Πανάγου με θέμα «Ταχείες μέθοδοι εκτίμησης της μικροβιακής αλλοίωσης των τροφίμων», την ομάδα του κ. Παναγιώτη Σκανδάμη με θέμα «Βιολογικοί χρονοθερμοκρασιακοί δείκτες και λειτουργικά τρόφιμα» και την ομάδα του κ. Χρήστου Παππά με θέμα «Αξιοποίηση παραπροϊόντων βιομηχανιών και καρπών δευτερεύουσας ποιότητας από την ελληνική γη με σκοπό την παρασκευή βιολειτουργικών αλεύρων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ερευνητική ομάδα  της κας Γαρυφαλλιάς Οικονόμου από το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής συμμετείχε σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του κ. Πέτρου Ταραντίλη του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου σε δύο θέματα. Το πρώτο έχει τίτλο «Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά - Ανακαλύπτοντας την Ικαριώτικη ρίγανη. Ένα ερευνητικό ταξίδι στο φαρμακείο της ελληνικής φύσης» και το δεύτερο «O|H| LIVE όπως λέμε ελιά. O|H| LIVE όπως λέμε ευ ζην! Από την παράδοση στην καινοτομία - Βιολογικά Βότανα».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητής Κ. Φωτάκης, κηρύξε την έναρξη της εκδήλωσης εκ μέρους της Κυβέρνησης και μετέφερε χαιρετισμό του Πρωθυπουργού της Χώρας, τονίζοντας ότι η πολιτική της έρευνας αποσκοπεί στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Η Βραδιά του Ερευνητή, γεμάτη από διαδραστικά εργαστήρια, θεματικές γωνιές, ζωντανές συνδέσεις, θεατρικά και μουσικά δρώμενα αλλά και διαγωνισμούς κατέδειξε με την παρουσία όλων την έμπνευση και το δυναμισμό της έρευνας και της καινοτομίας. Η μεγάλη αυτή γιορτή της επιστήμης και της έρευνας ενισχύει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο δημόσιο Πανεπιστήμιο που διαχρονικά συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας.

Συνημμένα: