To Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Υπουργείο Πολιτισμού διοργάνωσαν Ημερίδα με τίτλο: «Η Διατροφική Πολιτιστική Κληρονομιά, ένα Ανοιχτό Παράθυρο στο Μέλλον. Η Τυροκομία και το Τυρί»
Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργάνωσαν Ημερίδα με τίτλο: «Η Διατροφική Πολιτιστική Κληρονομιά, ένα Ανοιχτό Παράθυρο στο Μέλλον. Η Τυροκομία και το Τυρί» την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του ΓΠΑ.
Η Ημερίδα ήταν αφιερωμένη σε εκείνους και εκείνες που διαφυλάσσουν τον τυροκομικό πλούτο της πατρίδας μας και τη διατροφική μας πολιτιστική κληρονομιά. Το πρόγραμμα διαρθρώθηκε σε τρεις ενότητες, καθεμία από τις οποίες ήταν αφιερωμένη σε διάφορες πτυχές των τυροκομικών παραδόσεων και ως εισηγητές συμμετείχαν επαγγελματίες και οικοτέχνες τυροκόμοι, μελετητές της τυροκομίας και της παραδοσιακής διατροφής, επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού.
Από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών παρευρέθηκε o Καθ. Θωμάς Μπαρτζάνας, Αντιπρύτανης Έρευνας, Οικονομικών και Ανάπτυξης ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό. H Καθ. Κα Πηνελόπη Μπεμπέλη συμμετείχε ως συντονίστρια και ο Καθ. κ. Θεόφιλος Μασούρας, η Καθ. Κα Γκόλφω Μοάτσου και ο Ομοτ. Καθ. κ. Ιωσήφ Μπιζέλης συμμετείχαν ως ομιλητές στην εκδήλωση.
Από το Υπουργείο Πολιτισμού παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας κ. Γεώργιος Διδασκάλου, που απηύθυνε και χαιρετισμό, η κ. Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ο κ. Γιάννης Δρίνης, Προϊστάμενος του Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και η κ. Χαρά Δημάκου, συνεργάτιδα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιου Στρατάκου.
Στο διάλειμμα, έλαβε χώρα και happening μαγειρικής in situ με κυκλαδίτικα τυριά από τον γνωστό Σεφ Γιάννη Γαβαλά από την Ηρακλειά και τη μαγείρισσα Ειρήνη Ζουγανέλη από τη Μύκονο.
Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με την τιμητική απονομή της έκδοσης του Υπουργείου Πολιτισμού για την Τυροκομία και το Τυρί σε βετεράνους τυροκόμους, επαγγελματίες και μη, σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για τη συνεισφορά τους στη διαφύλαξη των τυροκομικών γνώσεων και πρακτικών.