Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στους «Γαλάζιους Ορίζοντες» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ημερομηνία: 
Παρασκευή 05 Απρ 2024

Το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε  το Συνέδριο «Γαλάζιοι Ορίζοντες» για την Αλιεία, τις Υδατοκαλλιέργειες και τον Αλιευτικό Τουρισμό, που διοργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου στην Ελευσίνα. Στο Συνέδριο συμμετείχαν φορείς, οι οποίοι ασχολούνται με την αλιεία, τις υδατοκαλλιέργειες και τον αλιευτικό τουρισμό. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο συζήτησαν για το μέλλον της αλιείας και τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τον συγκεκριμένο κλάδο.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε την επαναφορά της άδειας ερασιτεχνικής αλιείας, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, πρότεινε τη θέσπιση αντισταθμιστικών μέτρων στις περιπτώσεις που η ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων πλήττει την αλιεία, όπως για παράδειγμα η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε θαλάσσια πάρκα.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Ωκεανών και Αλιείας κ. Virginijus Sinkevičius με βιντεομήνυμα  τόνισε τη σημασία της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών για την Ευρώπη, καθώς προσφέρουν πλήθος θέσεων εργασίας και σημαντικό εισόδημα στις τοπικές κοινότητες. Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι άξια συγχαρητηρίων, όσον αφορά τη στρατηγική της στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας, ο οποίος αναπτύσσεται κάθε χρόνο και καλό θα ήταν για τη χώρα να αναπτύξει εθνικό σχέδιο για τους υδάτινους χώρους.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, σε μήνυμα που απέστειλε μέσω βίντεο, ανακοίνωσε ότι έγινε εφικτή η μείωση της υπεραλίευσης στη Μεσόγειο σε ποσοστό κάτω από 60% και αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελλάδας για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες.

Στη συνέχεια, η Αντιπρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Διεθνοποίησης και Φοιτητικής Μέριμνας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ελένη Μήλιου, Καθηγήτρια και Διευθύντρια  του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Υδροβιολογίας, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, αναφέρθηκε στις προκλήσεις του κλάδου στη νέα εποχή και αναφέρθηκε στη σημαντικότητα των θεμάτων του Συνεδρίου "Γαλάζιοι Ορίζοντες". Επεσήμανε την αναγκαιότητα διατήρησης της βιοποικιλότητας των υδάτινων οικοσυστημάτων και της ορθής αξιοποίησης των θαλάσσιων πόρων με μία οικοσυστημική προσέγγιση για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ υδάτινων πόρων και βιωσιμότητας της αλιείας. Συγχρόνως όμως, τόνισε, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ευημερία των κοινοτήτων που σχετίζονται με τον κλάδο της αλιείας. Επίσης, η κ. Μήλιου πρόσθεσε ότι το θαλάσσιο χωροταξικό πλαίσιο της υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και η διαχείριση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) απαιτούν άμεσες ενέργειες. Χαιρέτισε την ανάδειξη των προοπτικών του Αλιευτικού Τουρισμού σε αυτό το Συνέδριο, όπως και θεμάτων που αφορούν σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, ιδιαίτερα στο σύγχρονο εμπορικό περιβάλλον. Καταλήγοντας, η κ. Μήλιου επεσήμανε ότι: «Σημασία έχει να πείσουμε τον καταναλωτή για τη διατροφική σημασία των αλιευτικών προϊόντων και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του ως προς την ποιότητα και ασφάλεια αυτών των τροφίμων».  

O Γενικός Γραμματέας του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιος Στρατάκος, απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές, που περιλαμβάνουν την επανασύσταση του Μητρώου Ερασιτεχνών Αλιέων, με στόχο την καταπολέμηση της παραοικονομίας με πρόσχημα την ερασιτεχνική αλιεία. Επίσης, ο Γ.Γ. αναφέρθηκε στα μεγάλα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ο αλιευτικός τουρισμός τόσο για το εθνικό μας τουριστικό προϊόν και την ποιότητά του, όσο κυρίως για την οικονομική ευημερία της ελληνικής περιφέρειας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα. Ειδικότερα, στη θεματική ενότητα  «Ισορροπία μεταξύ Υδάτινων Πόρων και Βιωσιμότητας», η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Ναυσικά Καρακατσούλη από το Εργαστήριο Εφηρμοσμένης Υδροβιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών υπογράμμισε την άμεση σχέση της χρήσης και της παρασκευής των ιχθυοτροφών με την βιωσιμότητα των ιχθυοκαλλιεργειών, επισημαίνοντας την ορθολογική χρήση των ιχθυοτροφών και την κατάλληλη επιλογή πρώτων υλών προκειμένου να ενισχυθεί η βιωσιμότητα στην Ελλάδα.

Επίσης, ο κ. Στέφανος Καλογήρου, Επίκουρος Καθηγητής στο ίδιο Εργαστήριο,  στη θεματική ενότητα «Ξεπερνώντας τον σκόπελο της γραφειοκρατίας» ανέφερε : «Η διατήρηση των θαλάσσιων αλιευτικών πόρων είναι μια κοινή ευθύνη που εκτείνεται πολύ πέρα από τα όρια οποιασδήποτε μεμονωμένης οντότητας ή οργανισμού. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίσουμε και να ενστερνιστούμε τον κρίσιμο ρόλο των καινοτομιών που καθοδηγούνται από την κοινότητα σε αυτή την προσπάθεια. Οι καινοτομίες υπό την ηγεσία της κοινότητας δίνουν τη δυνατότητα στους τοπικούς ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, οδηγώντας στην ανάπτυξη και εφαρμογή πρωτοβουλιών διατήρησης που είναι προσαρμοσμένες στις μοναδικές ανάγκες, προκλήσεις και φιλοδοξίες τους».

Στο συγκεκριμένο συνέδριο πέραν των επιστημονικών συζητήσεων, πραγματοποιήθηκαν παράλληλα ποικίλες εκδηλώσεις γαστρονομίας με πρώτη ύλη, τα ψάρια και τα θαλασσινά. Σπουδαστές από το ΙΕΚ Αναβύσσου, σεφ και μάγειρες από τα τοπικά εστιατόρια της Ελευσίνας, παρουσίασαν παραδοσιακές συνταγές, ιδιαίτερους μεζέδες, ιδέες για food style, αλλά και επίδειξη σωστού φιλεταρίσματος  ψαριών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στον παρακάτω σύνδεσμο : https://www.synedrioalieias.gr/synedrio/.

Συνημμένα: