ΚΡΗΤΗ 2016: Ηράκλειο - Χανιά

Ημερομηνία: 
Κυριακή 29 Μάιος 2016 έως Πέμπτη 02 Ιουν 2016

Τμήμα Βιοτεχνολογίας - Εκπαιδευτική Εκδρομή στην Κρήτη Μάιος 2016

 

Συνοπτική Παρουσίαση

Κατά την περίοδο 29 Μαΐου με 2 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή των φοιτητών του 8ου εξάμηνου του τμήματος Βιοτεχνολογίας στην Κρήτη

(Ηράκλειο-Χανιά). Ο κύριος στόχος της εκδρομής ήταν να επισκεφτούμε ερευνητικές και εκπαιδευτικές υποδομές οι οποίες σχετίζονται άμεσα με το αντικείμενο των σπουδών μας, δηλαδή τη Βιοτεχνολογία και τη Γεωπονία.

 

Την πρώτη μέρα της εκδρομής μας, αρχικά επισκεφτήκαμε το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (http://www.imbb.forth.gr/en/) στα Βασιλικά Βουτών Ηρακλείου. Οι ερευνητικές δράσεις του Ινστιτούτου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τη Δομική Βιολογία, τη Νανοβιοτεχνολογία, τις Νευροεπιστήμες, την Ανάπτυξη και Έκφραση Γονιδίων καθώς και τη Βιοιατρική. Στο ΙΜΒΒ λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο η Μονάδα Ανάλυσης Αρχαίου DNA, που είναι η μοναδική στην Ελλάδα και η τρίτη σε όλη την Ευρώπη. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στους εργαστηριακούς χώρους, οι οποίοι διέθεταν μηχανήματα τελευταία τεχνολογίας, όπως πλατφόρμες αλληλούχισης Νέας Γενιάς και μικροσυστοιχίες, τα οποία εξυπηρετούν τις γενομικές τεχνολογίες.

 

Επίσης, επισκεφτήκαμε το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ, στις Γούρνες Ηρακλείου (http://www.hcmr.gr/el/), στο οποίο λειτουργούν τρία επιμέρους Ινστιτούτα, το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων, και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών. Το τελευταίο διεξάγει έρευνα στους τομείς της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, της θαλάσσιας οικολογίας, της μικροβιολογίας, της διαχείρισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της γενετικής και γονιδιωματικής των θαλάσσιων ειδών, και της βιολογίας των εκτρεφόμενων ειδών ή των ειδών που μπορούν να εκτραφούν στο μέλλον. Ασχολείται επίσης με τις τεχνολογίες εκτροφής θαλάσσιων ειδών. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση από Θαλάσσιο Βιολόγο στο ενυδρείο Cretaquarium (www.cretaquarium.gr). Το συγκεκριμένο ενυδρείο, εκτός του ότι προσφέρει μοναδικό θέαμα στους επισκέπτες, αποτελεί μέρος όπου συνεχίζεται η έρευνα για τη συμπεριφορά και τη διαβίωση θαλάσσιων ειδών, που μπορούν να προσαρμοστούν σε ελεγχόμενες συνθήκες.

 

Τη δεύτερη μέρα επισκεφτήκαμε τη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά ( http://www.enveng.tuc.gr/index.php?lang=el).

Κατ αρχάς, ενημερωθήκαμε σχετικά με το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών της σχολής, ο κύριος στόχος του οποίου είναι η ανάπτυξη τεχνολογίας αιχμής και τεχνογνωσίας στην Περιβαλλοντική Μηχανική. Επίσης, ξεναγηθήκαμε στο Εργαστήριο Βιοχημικής Μηχανικής και Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας, όπου χρησιμοποιούνται μικροοργανισμοί για να αποδομούν πετρελαιοκηλίδες στη θάλασσα αλλά και στο θερμοκήπιο, στο οποίο υπάρχουν φυτά (όπως ο καπνός και ο αμάρανθος) που υπερσυσσωρεύουν ρυπαντές εδάφους και συνεπώς είναι ωφέλιμα σε πειράματα φυτοεξυγίανσης.

 

Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ) (http://www.maich.gr/), το οποίο προσφέρει μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, που καλύπτουν τομείς αιχμής της Γεωπονίας, της Αγροτικής Οικονομίας, της Ποιότητας Τροφίμων και της Χημείας Φυσικών Προϊόντων και της Βιοτεχνολογίας. Το κάθε ερευνητικό πρόγραμμα μας παρουσιάστηκε συνοπτικά από τους υπευθύνους και ακολούθως ξεναγηθήκαμε στα εργαστήρια Αναλυτικής Χημείας, Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας Φυτών, Ιολογίας Φυτών και Επιστήμης του Εδάφους και Φυλλοδιαγνωστικής, όπου ενημερωθήκαμε για τις ερευνητικές τους δράσεις.

 

Στο τέλος της επίσκεψής μας, περιηγηθήκαμε στο Βοτανικό Κήπο του ΜΑΙΧ ο οποίος αποτελείται από 4 κύριες ενότητες: 1)Ενδημικών και Απειλούμενων φυτών της Κρήτης (φυτά των φαραγγιών, των φρυγάνων, παραλιών, υγροτόπων), 2)Εθνο-Βοτανικός κήπος (μαλοτήρα, μαντζουράνα, δίκταμο, φασκόμηλο, φυτά για διακοσμητικούς σκοπούς, για χρήση σαν καύσιμα, για παραγωγή μελιού, χρωστικών ουσιών κτλ.), 3)Μεσογειακών καλλωπιστικών ειδών και 4) Τοπικών Ποικιλιών οπωροφόρων δένδρων και αμπέλου (συκιές,εσπεριδοειδή).

 

Την τελευταία μέρα της εκδρομής μας, επισκεφτήκαμε το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου στα Χανιά (http://www.nagref-cha.gr/). Το Ινστιτούτο είναι ευρέως γνωστό για τη διάδοση της καλλιέργειας υποτροπικών ειδών στην Κρήτη, όπως το αβοκάντο και το μάνγκο, την προστασία ποικιλιών ελιάς και την ανάπτυξη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών με υδροπονικές τεχνικές. Ενημερωθήκαμε σχετικά με τις ερευνητικές δραστηριότητες Εργαστηρίων, όπως τα Εργαστήρια Τεχνολογίας Ελαιολάδου, Αρδεύσεων και Υδατικών Πόρων, Φυσιολογίας και Θρέψης Φυτών, Εντομολογίας και Φυτοπαθολογίας.

 

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Παραδοσιακό Οινοποιείο «Πνευματικάκη», στο Δραπανιά Κισσάμου Χανίων, το οποίο παράγει παραδοσιακές τοπικές κρητικές ποικιλίες κρασιού. Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο κελάρι του, όπου σε δρύινα βαρέλια γίνεται παλαίωση του κρασιού, στους χώρους όπου γίνεται η έναρξη της ζύμωσης, η ολοκλήρωση της ζύμωσης σε μεγάλες ανοξείδωτες δεξαμενές, η εμφιάλωση και η συσκευασία του τελικού προϊόντος. Στο μουσείο του οινοποιείου, το οποίο διαθέτει εξαιρετικές φωτογραφίες και τοιχογραφίες με τα στάδια καλλιέργειας του αμπελιού και είναι διακοσμημένο με παλιά αντικείμενα Κρητικού νοικοκυριού, δοκιμάσαμε ξηρά και γλυκά λευκά, ροζέ και κόκκινα κρασιά, ρακόμελο, πετιμέζι, τσικουδιά και λικέρ τσικουδιά με πορτοκάλι.

 

Η συγκεκριμένη εκδρομή αποτέλεσε για εμάς πολύτιμη και αξέχαστη εμπειρία, καθώς μας δόθηκε η ευκαιρία πέρα από το να επισκεφτούμε ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας, να πληροφορηθούμε για την διεθνώς αναγνωρισμένη έρευνα που γίνεται σε αυτό, αλλά και να αναλογιστούμε τις προοπτικές και πολλές διεξόδους του μελλοντικού επαγγέλματός μας.

 

Τέλος, από την πλευρά μας, επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε τους καθηγητές μας, κα. Αννα Κούρτη και κ. Μανώλη Φλεμετάκη, οι οποίοι δέχτηκαν να μας συνοδέψουν στην εκδρομή, αλλά και όλους όσοι διευκόλυναν την πραγματοποίησή της. Συγκεκριμένα, ευχαριστούμε τον πρόεδρο του Τμήματος κ. Ηλιόπουλο, το διδακτικό προσωπικό, τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου και κυρίως τις Πρυτανικές αρχές.

 

KEIMENO:

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΣΙΚΡΙΚΑ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΤΜ. ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ